Massiv indsats gør danske produktionsvirksomheder til verdens mest bæredygtige
Der ligger et stort uforløst potentiale i at gøre danske virksomheder mere bæredygtige og dermed også mere konkurrencedygtige. Alle danske produktionsvirksomheder, og virksomheder, der samarbejder tæt med fremstillingsindustrien, får nu hjælp og rådgivning til at opgøre og reducere deres CO₂-aftryk.
Projektets topprioriteter
At gøre produktionssektoren, samt relaterede brancher, mere bære- og konkurrencedygtige, ved at gøre virksomhederne i stand til at forstå, udarbejde og forbedre eget CO₂-regnskab.
At designe en digital læringsplatform hvor danske virksomheder får adgang til viden og værktøjer, der giver dem en god forståelse for egne CO₂-beregninger, samt indsigt i reduktionsmuligheder og inspiration til god klimakommunikation.
At gøre danske produktionsvirksomheder klar til øgede krav fra kunder, investorer, medarbejdere, myndigheder og det omkringliggende samfund og dermed understøtte virksomhedernes eksport og vækst.
Produktionsvirksomheder øger klimaindsatsen
Verden står foran en stor opgave med at gennemføre en grøn omstilling. Og selvom dansk erhvervsliv i mange år er blevet opfattet som en del af verdenseliten, når det kommer til at producere og agere bæredygtigt, så skal omstillingen, også herhjemme, have yderligere fart på. Den fart skal initiativet Klimaklar Produktionsvirksomhed bidrage til.
Kundekrav om klimaparate produkter
I løbet af de kommende år stilles der endnu større krav til de små og mellemstore danske virksomheder når det kommer til bæredygtighed og bæredygtig produktion.
Kravene opstår især når store kunder i stigende grad ønsker at sætte fokus på de af deres udledninger, der ligger i leverandørkæden. Altså de såkaldte Scope 3-udledninger.
Ydermere oplever virksomhederne stigende krav fra øvrige kunder, medarbejdere, investorer og ny lovgivning, og virksomhedernes evne til at agere bæredygtigt, er således blevet et konkurrenceparameter og en mulighed for vækst.
Men skal muligheden gribes, så kræver det at de danske virksomheder bliver bedre til at realisere potentialerne og øge salget.
Grøn vækst kræver mere viden
Mange af de små og mellemstore danske virksomheder oplever imidlertid, at de mangler viden om, hvordan de kommer i gang med klima- og miljøtiltag. Ydermere mangler de også data om deres indirekte og direkte udledninger.
Det skal der laves om på via Klimaklar Produktionsvirksomhed, hvor små og mellemstore virksomheder arbejder med klimaregnskaber, CO2-reduktionsplaner, cirkulær økonomi, bæredygtighedsfokus i værdikæderne, samt kommunikation af de gode resultater.
Hundredevis af virksomheder har været igennem initiativet og det har ført utallige erfaringer med sig.
Nogle af de største udfordringer på vejen mod grøn vækst har vist sig at være, at opgøre udledningerne, at fastlægge en baseline, og at prioritere og igangsætte relevante reduktionstiltag.
Ligeledes har mange virksomheder også fundet det udfordrende, at kommunikere om de gode resultater, samt at sikre konsolidering og vedvarende implementering af de igangsatte forbedringer.
Klimaklar Produktionsvirksomhed stiller platform til rådighed
Klimaklar Produktionsvirksomhed tager fat om ovenstående udfordringer gennem en digital læringsplatform. I et Klimaklar-forløb får den enkelte virksomhed adgang til en digital læringsplatform, hvor følgende online-moduler findes:
- Klimadagsorden
- Dataindsamling
- Klimakompasset
- Reduktionstiltag
- Målsætning
- Kommunikation
Ud over modulerne, vil der også være mulighed for at stille spørgsmål på platformen, kontakte en klimarådgiver telefonisk, booke en 1:1-konsultation med en klimarådgiver og blive klogere på de næste skridt i virksomhedens grønne omstilling og rejse mod en øget konkurrenceevne.
Mange skal omstilles med Klimaklar Produktionsvirksomhed
Det er ambitionen, at alle danske produktionsrelaterede virksomheder – inden 2025 – skal have mulighed for at styrke deres konkurrenceevne ved at få et overblik over egen CO2-udledning og reduktionsmuligheder.
Klimaklar Produktionsvirksomhed forsøger derfor at omfavne både produktionsvirksomheder og produktionsvirksomhedernes værdikæde så vidt som muligt. I det lys henvender initiativet sig primært til virksomheder der har en branchekode mellem:
- 10.00.00-39.99.99: Industri, energiforsyning, vandforsyning og renovation
- 45.00.00-46.99.99: Engroshandel
- 49.40.00-49.49.99: Transport
Med den brede indsats og industriens vedvarende fokus på bæredygtighed, så er hensigten med Klimaklar Produktionsvirksomhed, at få skabt en reel bevægelse indenfor grøn omstilling og bæredygtig produktion i hele den danske produktionssektor, så sektoren kan blive verdens mest bæredygtige produktionssektor.
CASE: Midtfyns Bryghus
CASE: Morsø Jernstøberi
CASE: PlusPack
Relaterede projekter
Green Horizon
Bæredygtig produktion
Deep Green Innovators
Bæredygtig produktion
ZeroWaste
Bæredygtig produktion
Circular Design Camp
Bæredygtig produktion
ESG – fra rapportering til forretning
Bæredygtig produktion
Future Manufacturers
Bæredygtig produktion
Cirkulært
Bæredygtig produktion
ESG i Værdikæder
Bæredygtig produktion
Biodiversitet – inspiration til dansk erhvervsliv
Bæredygtig produktion
Projektdata
Projektet
Klimaklar Produktionsvirksomhed
Dansk Industri
2022-2029
2022 - 2025: 40,0 mio. kroner
2025 - 2029: 26,0 mio. kroner
Bæredygtig Produktion
Klimaklar Produktionsvirksomhed gennemføres som led i Industriens Fonds arbejde med at gøre den danske produktionssektor til verdens mest bæredygtige.
KONTAKT
Projektejer:
Kinga Szabo Christensen
Rådgivningsdirektør
29 49 46 99
kisz@di.dk
Projektansvarlig:
Mette Gyde Møller
Chef for innovation og nye services
40 45 45 89
megm@di.dk
Projektleder:
Line Gry Knudsen
Programleder
2515 0127
lgrk@di.dk