Affald er en ressource som altid skal udnyttes

Aktiv
Bæredygtig produktion

Danske virksomheder skal producere varer af høj kvalitet. Og det skal gøres uden spild.

Projektets topprioriteter

  1. At hjælpe danske virksomheder med at organisere sig bedst muligt i kampen mod uudnyttet affald og spild.

  2. At hjælpe danske virksomheder med at kortlægge deres spild og affaldsproduktion – og hjælpe dem med at reducere begge dele.

  3. At tegne profitable fremtidsscenarier op for de deltagende virksomheder.

Danmark producerer årligt over 1,0 mio. ton affald fra industri- og produktionsvirksomheder. Det er for meget og mængderne bliver snart et kolossalt problem for de danske virksomheder, fordi EU har øget fokus på industriaffald.

Det betyder, at EU er i gang med at implementere affaldsdirektiver som ’forureneren betaler-princippet’ og det ’udvidede producentansvar’.

Disse direktiver skærper kravene til dansk erhvervsliv og har store konsekvenser for særligt de små og mellemstore virksomheder, fordi kravene kan være svære at gennemskue for virksomheder, der ikke nødvendigvis har ressourcer til at tackle denne udfordring.

Gennem initiativet ZeroWaste skal de danske virksomheder hjælpes bedre på vej mod en fremtid uden affald.

Ambitionen er, at danske virksomheder i fremtiden producerer kvalitetsprodukter til fremtidens behov helt uden spild. Projektet skal derfor hjælpe små og mellemstore virksomheder med at skabe fremtidens cirkulære produkter uden spild. Det skal gøres gennem holistisk gentænkning af design, materialer, produktion og forretningsmodel med udgangspunkt i fremtidens behov.

På den måde vil ZeroWaste bidrage til at løse affaldsudfordringen gennem en holistisk top down-tilgang til affaldshierarkiet.

Det gøres i praksis ved at samle de rette kompetencer internt i virksomhederne på tværs af eksisterende siloer for produktion, produktudvikling og forretning, og ved at skabe et overblik over spild, barrierer og muligheder og tegne fremtidsscenarier for virksomhederne.

Derudover hjælpes virksomhederne også til at få sammensat det rette eksterne kompetenceteam til at hjælpe virksomhederne på rejsen til en virkelighed uden spild gennem en holistisk tilgang.

Denne tilgang vil sikre, at fremtidens skærpede krav og lovgivning i et mere langsigtet perspektiv vil give virksomhederne en konkurrencefordel.

Projektdata

Projektet

Projektnavn:
ZeroWaste

Projektejer:
Teknologisk Institut

Periode:
2024-2029

Støttet med:
24,4 mio. kroner

Bæredygtig produktion

ZeroWaste er et af flere projekter i Industriens Fonds projektportefølje, som beskæftiger sig med bæredygtig produktion i dansk erhvervsliv. Læs mere om fondens arbejde med bæredygtig produktion her.

Projektpartnere

ZeroWaste udføres i et partnerskab bestående af aktører med stor erfaring inden for bæredygtighed, grøn omstilling, sociale agendaer, ansvarlig ledelse og bæredygtig produktion.

Kontakt

Projektejer:
Sune Dowler Nygaard
Direktør
72 20 24 20
SND@teknologisk.dk

Projektleder:
Maria Barmar Larsen
Forretningsudvikler
72 20 10 04
MAKN@teknologisk.dk

Kontakt

Nanna Nyholm

Projektleder

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.