Affald er en ressource som altid skal udnyttes

Aktiv
Bæredygtig produktion

Danske virksomheder skal producere varer af høj kvalitet. Og det skal gøres uden spild.

Projektets topprioriteter

  1. At hjælpe danske virksomheder med at organisere sig bedst muligt i kampen mod uudnyttet affald og spild.

  2. At hjælpe danske virksomheder med at kortlægge deres spild og affaldsproduktion – og hjælpe dem med at reducere begge dele.

  3. At tegne profitable fremtidsscenarier op for de deltagende virksomheder.

Danmark producerer årligt over 1,0 mio. ton affald fra industri- og produktionsvirksomheder. Det er for meget og mængderne er et kolossalt problem for de danske virksomheder.

Affaldsmængderne står nemlig i vejen for den bæredygtige produktion og en bedre konkurrenceevne og derfor skal ZeroWaste hjælpe industrien med at løse udfordringerne med spild og affald.

Internationalt fokus på affald

EU har øget sit fokus på industriaffald. Det betyder i praksis, at EU er i gang med at implementere affaldsdirektiver som bygger på at ’forureneren betaler-princippet’ og det ’udvidede producentansvar’. Det gør det dyrt at producere affald.

Disse direktiver skærper kravene til europæisk – og dermed også dansk – erhvervsliv og har store konsekvenser for særligt de små og mellemstore virksomheder.

Kravene kan nemlig være komplekse og svære at forstå og gennemskue for virksomheder, der ikke nødvendigvis har ressourcer til at tackle denne udfordring.

ZeroWaste viser vejen

Ved at være med i ZeroWaste får danske virksomheder hjælp på vejen mod en fremtid uden affald.

Få en forståelse af arbejdet i ZeroWaste ved at se videoen.

Ambitionen er, at danske virksomheder i fremtiden producerer kvalitetsprodukter til fremtidens behov helt uden spild.

ZeroWaste skal derfor hjælpe små og mellemstore virksomheder med at skabe fremtidens cirkulære produkter.

Det skal gøres gennem holistisk gentænkning af design, materialevalg, produktion og forretningsmodel med udgangspunkt i fremtidens behov og ønsket om at skabe en mere bæredygtig produktion.

På den måde løser ZeroWaste affaldsudfordringen gennem en holistisk top-down-tilgang til affaldshierarkiet.

Og ved at få styr på affaldet, står de deltagende virksomheder tilbage med en styrket konkurrenceevne.

Hvordan virker ZeroWaste i praksis?

Affaldsarbejdet gennemføres ved at samle de rette kompetencer internt i virksomhederne på tværs af eksisterende siloer for produktion, produktudvikling og forretning.

Desuden skabes et overblik over spild, barrierer og muligheder og der tegnes tydelige fremtidsscenarier for virksomhederne.

Derudover hjælpes virksomhederne også til at få sammensat det rette eksterne rådgivningshold til at hjælpe virksomhederne på rejsen til en virkelighed uden spild gennem en holistisk tilgang.

Projektdata

Projektet

Projektnavn:
ZeroWaste

Projektejer:
Teknologisk Institut

Periode:
2024-2029

Støttet med:
24,4 mio. kroner

Bæredygtig produktion

ZeroWaste er et af flere projekter i Industriens Fonds projektportefølje, som beskæftiger sig med bæredygtig produktion i dansk erhvervsliv. Læs mere om fondens arbejde med bæredygtig produktion her.

Projektpartnere

ZeroWaste udføres i et partnerskab bestående af aktører med stor erfaring inden for bæredygtighed, grøn omstilling, sociale agendaer, ansvarlig ledelse og bæredygtig produktion.

Kontakt

Projektejer:
Sune Dowler Nygaard
Direktør
72 20 24 20
SND@teknologisk.dk

Projektleder:
Maria Barmar Larsen
Forretningsudvikler
72 20 10 04
MAKN@teknologisk.dk

Kontakt

Nanna Nyholm

Projektleder

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.