ESG-fokus styrker forretningen hos små og mellemstore virksomheder
Små og mellemstore virksomheder skal udnytte deres ESG-rapportering bedre. På baggrund af rapporteringen skal der skabes nye forretningsmodeller og øget vækst. Men det er en vanskelig ambition og derfor udvikles en række værktøjer, der hjælper virksomhederne på rette vej.
Projektets topprioriteter
At skabe praksisnær viden om små og mellemstore virksomheders arbejde med ESG.
At understøtte små og mellemstore danske virksomheders arbejde med ESG, så det udmønter sig i forretningsudvikling og vækstskabelse.
At udbrede viden om ESG og forretningsudviklingsværktøjer til små og mellemstore virksomheder i Danmark.
I takt med at kunder, myndigheder og samarbejdspartnere i stigende grad kræver dokumentation for virksomheders ansvarlighed, så er arbejdet med ESG i dansk erhvervsliv kommet højt op på dagsordenen.
Ikke bare som en rapporteringsøvelse, men i langt højere grad som en mulighed for at skabe forretning med udgangspunkt i den enkelte virksomheds indsatser og rapportering på ESG-området.
Men det er en svær øvelse at omsætte ESG-rapportering til forretningsudvikling og øget vækst.
Viden og værktøjer hjælper virksomheder godt på vej
For at hjælpe små og mellemstore danske virksomheder med at kunne rapportere på ESG på tværs af deres værdikæde og omsætte rapporteringen til forretningsudvikling og vækst, er Industriens Fond og Aarhus Universitet gået sammen om projektet ESG – fra rapportering til forretning.
Projektet skal netop gøre de små og mellemstore virksomheder i stand til at bruge deres ESG-rapportering til at fremtidssikre og udvikle forretningen og tiltrække nye kunder, samarbejdspartnere og investorer.
Værdikæden er vigtig
Virksomheder opererer ikke i et vakuum. Det betyder, at deres ESG-rapportering, og især deres ESG-drevne forretningsudvikling, er afhængig af den værdikæde som virksomhederne indgår i. Derfor involverer ESG – fra rapportering til forretning både underleverandører og deres store kunder.
På den måde kan der skabes bedre viden om hvordan ESG-arbejdet kan komme både underleverandør og kunde til gavn – og samtidigt styrke samarbejdet om ESG på tværs af værdikæden. Samlet set er ambitionen at projektet skal:
- Undersøge hvilke krav og behov underleverandører mødes af værdikæden
- Kortlægge og forstå hvilke interne og eksterne udfordringer og barrierer små og mellemstore virksomheder støder på i deres arbejde med ESG-rapportering og den forretningsudviklingsproces som baseres på deres ESG-kortlægning
- Identificere og præsentere læring og best practices
- Fremskaffe og præsentere 10.000 validerede CO2-emissionskoder
- Udvikle målrettede værktøjer, der specifikt designes så de understøtter og hjælper små og mellemstore virksomheder med at udarbejde og gennemføre effektive processer med ESG-rapportering og succesfuld ESG-drevet forretningsudvikling
Projektet er formelt opdelt i fire hovedaktiviteter, men aktiviteterne er tæt knyttede til hinanden og alle projektaktiviteter berører og overlapper hinanden i forskelligt omfang. Samlet set kan projektet skitseres således:
Projektets metoder og processer tilpasses løbende i takt med, at der indsamles erfaringer og læring fra projektets virksomhedsnære aktiviteter.
ESG – fra rapportering til forretning er i sin fremdrift tilrettelagt sådan, at virksomhederne konstant har fokus på at eksekvere på både lavthængende frugter i forhold til CO2-dokumentation og CO2-reduktion og også på at gentænke den mere strategiske og langsigtede bæredygtige forretningsudvikling.
Hovedaktiviteter flytter fokus fra rapportering til forretning
Projektet gennemføres via fire hovedaktiviteter, sådan som det også er skitseret i den samlede projektmodel ovenfor.
Groft skåret handler hovedaktiviteterne om mobilisering, kortlægning, forretningsudvikling og forankring. Derudover er der fokus på dataindsamling og formidling undervejs i hele projektet.
1: Modenhedsanalyse af virksomhederne
2: Kortlægning af ESG-rapportering
3: Forretningsudvikling
4: Forankring og formidling
Målet med projektet er at gøre danske virksomheder bedre til at indgå som attraktive leverandører og samarbejdspartnere i både lokale, regionale og globale værdikæder.
Konkret sigter projektet efter at værktøjerne skal benyttes af minimum 1.000 danske virksomheder, der altså både kan arbejde i retning mod en mere bæredygtig produktion, og dermed også styrke konkurrenceevnen og øge salget.
Udvalgte projekter
ESG i Værdikæder
Bæredygtig produktion
Afkobling 2030
Bæredygtig produktion
Fremtidens Bæredygtige Produktion
Bæredygtig produktion
Fremtidens Bæredygtige Servicekoncepter
Bæredygtig produktion
ConTech Lab
Nye teknologier
Wastelife
Bæredygtig produktion
ReshapeWaste
Bæredygtig produktion
Dansk AM Hub
Bæredygtig produktion
Diversity Commitment
Internationalisering
Projektdata
Projektet
ESG – fra rapportering til forretning
Aarhus Universitet
2024-2028
6,0 mio. kroner
Bæredygtig produktion
ESG-indsatsen er et af flere projekter i Industriens Fonds projektportefølje, som beskæftiger sig med bæredygtig produktion i dansk erhvervsliv. Læs mere om fondens arbejde med bæredygtig produktion her.
Projektpartnere
Projektet udføres i et partnerskab bestående af aktører med stor erfaring inden for bæredygtighed, grøn omstilling, digitalisering, datahåndtering, ansvarlig ledelse og bæredygtig produktion.
Kontakt
Projektejer:
Annabeth Aagaard
Professor
Mail: aaa@mgmt.au.dk
Telefon: 26 25 08 06