3D-print baner vejen for en bæredygtig produktion
Additiv fremstilling bringer nye muligheder på banen for danske virksomheder. Derfor skal flere virksomheder blive bedre til at bruge teknologien til at gøre produktionen mere bæredygtig og styrke konkurrenceevnen.
Projektets topprioriteringer
At øge danske virksomheders konkurrenceevne gennem 3D-print og andre additive fremstillingsteknologier.
At styrke små og mellemstore virksomheders udnyttelse af additive teknologier, som en vej til at øge produktiviteten.
At gøre additive manufacturing til en vej mod bæredygtig produktion i den danske produktionssektor.
Dansk AM Hub sætter 3D-print på dagsordenen i dansk erhvervsliv og styrker industriens udnyttelse af additive fremstillingsteknologier.
Først og fremmest fører udnyttelsen af de additive produktionsteknologier til en øget konkurrenceevne hos små og mellemstore produktionsvirksomheder.
Men derudover, er målsætningen også, at virksomhederne bruger de muligheder der ligger i digital fremstilling og moderne produktionsmetoder til at omstille produktioner og forretningsmodeller til at blive mere bæredygtige.
Dansk AM Hub har tre hovedformål
Dansk AM Hub har til huse i både Valby og Herning. Begge steder udvikles og formidles ny viden om de mange muligheder, som additiv fremstilling bringer med sig.
Hubben arbejder derfor med at opbygge relevante kompetencer i industrien og sørger for at know-how og ny viden kommer i anvendelse til udvikling af nye forretningsmodeller og innovative bæredygtige produkter hos danske fremstillingsvirksomheder.
Hubben har især fokus på tre områder, når den arbejder med virksomheder i den danske produktionssektor.
For det første, så fokuserer hubben sin indsats skarpt på de små og mellemstore virksomheder i det danske industri-landskab.
For det andet, så er hubbens aktiviteter fokuserede på at bruge 3D-print til at skabe en mere bæredygtig produktion i den danske produktionssektor.
Ambitionen er, at de danske produktionsvirksomheder skal være verdensførende i at anvende additive manufacturing, så de har mindre spild, benytter mindre mængder af materiale, bruger mindre transport og så de samlet set udleder mindre CO2.
Et centralt værktøj i den indsats, er hubbens CO2-beregner, der hjælper virksomhederne med at beslutte, om de skal producere additivt eller om de skal producere på mere traditionel manér, set med bæredygtighedsøjne.
For det tredje, så udfører Dansk AM Hub en lang række af hub-aktiviteter, hvor danske virksomheder får hjælp til at komme i gang med 3D-print.
Det kan være hjælp til at bruge teknologien, bedre kendskab til nye materialer, til at designe produkter og forretningsmodeller, og til generelt at optimere virksomhedernes produktivitet, strategi og konkurrenceevne.
Få en hurtig introduktion til Dansk AM Hub og hubbens arbejde i og omkring dansk erhvervsliv.
En hub med lang historie
Dansk AM Hub har siden 2017 givet virksomheder, iværksættere og organisationer en mulighed for at lære og eksperimentere med additiv fremstilling. Alt sammen med henblik på at klarlægge mulighederne for nye forretningsmodeller baseret på moderne produktionsteknologi og mere bæredygtige processer.
Gennem hubben har virksomhederne haft adgang til mange forskellige værktøjer, kurser og uddannelser og hubben afholder desuden en række arrangementer og virksomhedsrettede vækstforløb, herunder det årlige AM Summit, der samler store dele af det danske, det europæiske og det globale aktørlandskab i spændingsfeltet mellem iværksætteri, bæredygtighed, innovation, materialeforskning og moderne produktionsteknologi her på dansk jord.
AM Summit 2024
AM Summit 2023
AM Summit 2022
AM Summit 2021
AM Summit 2019
AM Summit 2018
AM Summit afholdes for at berige det danske økosystem inden for 3D-print og produktionsoptimering, men også for at skabe varige alliancer ud af Danmark, til partnere og organisationer, der, over tid, kan levere viden til det danske erhvervsliv eller kan fungere som adgangsgivende samarbejdspartnere på nye interessante eksportmarkeder.
Målet med de mange faglige virksomhedsprogrammer som Dansk AM Hub udbyder, er at gøre det nemt for små og mellemstore virksomheder, at komme i gang med 3D-print, uanset hvilket niveau, man som virksomhed er på.
Programmerne er i udgangspunktet åbne for mange forskellige typer af virksomheder. Og alle virksomheder, der gerne vil være med, kan med fordel kontakte hubben og få mere information.
Hvordan går det med 3D-print i Danmark?
Én gang om året udgiver Dansk AM Hub et overblik over industriens arbejde med 3D-print og additive manufacturing her i Danmark. Det har hubben gjort siden 2019, og rapporterne kan læses her.
Rapporter
Læs de årlige rapporter fra Dansk AM Hub, hvor teknologiens udvikling behandles med fokus på danske virksomheders udnyttelse af 3D-print og andre additive fremstillingsteknologier.
Projektdata
Projektet
Dansk AM Hub
Fonden AM-Lab Danmark
2017-2029
2017 - 2022: 41,4 mio. kroner
2022 - 2026: 47,5 mio. kroner
2026 - 2029: 30,5 mio. kroner
Følg med
Arbejdet i Dansk AM Hub kan følges tæt på både sociale medier og via hubbens nyhedsbrev.
Kontakt
Projektejer:
Poul Skadhede
Formand
30 48 47 07
info@am-hub.dk
Projektleder:
Frank Rosengreen Lorenzen
Direktør
40 99 46 91
frl@am-hub.dk