Spildstrømme kan blive en ny bæredygtig konkurrenceparameter

Aktiv
Bæredygtig produktion

SMV’ernes fremtidige konkurrenceevne er stærkt afhængig af bæredygtige forretningsmuligheder. Biprodukter rummer et stort overset potentiale for ansvarligt forbrug, produktion og vækst. Det skal der tappes ind i ved at øge virksomhedernes viden og kompetencer indenfor området.

Produktionsvirksomheder som frontløbere indenfor bæredygtige forretningsmodeller

Mens verden råber på nye bæredygtige løsninger, overses de eksisterende ressourcer der allerede ligger i genbrug og genanvendelse af materialer fra andre virksomheders spildstrømme. Problemet er todelt. Dels fordi mange virksomheder ikke har fokus på restprodukter og spildstrømme og dels fordi ledelser ofte mangler viden til at implementere bæredygtig forretningsudvikling båret af cirkulær økonomi, innovation, etablering af nye værdikæder og bedre ressourceudnyttelse.

WASTELIFE vil gøre det lettere for virksomheder at udnytte spildstrømme ved at øge virksomhedernes kompetenceniveau og sikre ledelsesmæssig forankring for at skabe et paradigmeskift fra handlingsbegrænset til handlingsparat. Det skal øge konkurrenceevnen og bidrage til, at danske produktionsvirksomheder bliver frontløbere i forhold til implementering af bæredygtige forretningsmodeller. 

Skræddersyet hjælp til den enkelte SMV

Projektet vil gøre brug af viden fra Ready2LOOP –, hvor fokus er på at understøtte hele sektorer til cirkulær økonomi på tværs af hele industriværdikæder. Og lægge sig i slipstrømmen af resultater fra Ready2LOOPs forgænger MATChE , der viste, at økonomi, usikkerhed om effekt og manglende overblik over processen afholdt produktionsvirksomheder fra at påbegynde samarbejde omkring cirkulær økonomi i værdikæden.   

Dette gennem kompetenceforløb, der i første omgang tilbydes 35 produktionsvirksomheder. Ledelsen og nøglepersoner rådgives 1:1 og uddannes i processen fra spild til ressource med fokus på både ledelsesmæssige og tekniske muligheder. Målet er at klæde virksomhederne på til selv at kunne drive processer og skabe de rette samarbejder i nye værdikæder og partnerskaber.

To aktiviteter udgør projektets kerne.

Projektet henvender sig primært til SMV’er inden for fremstillingsindustrien og sekundært til store virksomheder, der med øgede målinger og rapportering vil kunne nå i mål med måling af deres egne CO2-aftryk.

Projektdata

Projektet

Projektnavn:
Wastelife

Projektejer:
Teknologisk Institut

Website:
WASTELIFE

Periode:
2021-2023

Støttet med:
3.31 mio. kroner

Kontakt

Projektejer:
Sune Dowler Nygaard
Direktør
Miljøteknologi
Teknologisk Institut
72 20 24 20
snd@teknologisk.dk

Projektansvarlig:
Peter Rosborg
Projektleder
Teknologisk Institut
72 20 14 01
pros@teknologisk.dk

Kontakt

Nanna Nyholm

Projektleder

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.