Fælles sprog og gode eksempler gør biodiversitet til en del af fremtidens bæredygtige forretningsmodeller

Biodiversitet
Aktiv
Bæredygtig produktion

Øget biodiversitet er et nøgleelement i den grønne omstilling. Derfor skal danske virksomheder blive bedre til at styrke konkurrenceevnen gennem fremme af biodiversitet.

Projektets topprioriteter

  1. At udvikle og præsentere et fælles sprog for arbejdet med øget biodiversitet som en driver for danske virksomheders konkurrenceevne.

  2. At inspirere dansk erhvervsliv og skabe konkret handling gennem fremvisning af gode metoder til og eksempler på hvordan virksomheder øger biodiversiteten gennem deres forretningsmodeller.

  3. At styrke danske virksomheders arbejde med den grønne omstilling.

Forøgelse af den globale biodiversitet er et vigtigt element i den grønne omstilling. Naturen – til lands, til vands og i luften – er nemlig under pres overalt på kloden og det kommer til at ramme dansk erhvervsliv.

I sin globale risikorapport for 2023 vurderer World Economic Forum, at tab af biodiversitet i løbet af det næste årti vil være blandt de største risikoområder inden for global økonomi.

Biodiversitet skal højt på agendaen

På nuværende tidspunkt har kun få danske virksomheder inkluderet forholdet til naturen i deres strategi og forretningsudvikling. Og i dansk erhvervsliv er der derfor begrænsede erfaringer med at bruge biodiversitet som en konkurrenceevnedriver, for eksempel som omdrejningspunkt for forretningsudviklingen, i salgsindsatser eller i forskellige former for værdikædesamarbejde.

Det skal der ændres på og derfor er WWF, Dansk Industri og Industriens Fond gået sammen om at sætte biodiversitetsforøgelse højere op på agendaen i det danske erhvervsliv.

Sprog, målsætninger, strategi og inspiration

Målet med projektet er at hjælpe dansk erhvervsliv i gang med at arbejde mere forretningsorienteret med naturfremme.

Virksomhederne skal inspireres med viden, idéer og erfaringer fra danske og udenlandske virksomheder, og så skal de udstyres med metoder og processer – og et fælles sprog – der kan give naturpositive tiltag og processer en stor plads i virksomhedernes strategier og i den efterfølgende strategiimplementering.

Ambitionen er, at danske virksomheder, gennem det nye initiativ, motiveres til at igangsætte eller styrke forretningsudviklings- og innovationsaktiviteter med fokus på naturpositive løsninger ved at tænke dette ind som en hel fast del af virksomhedens udviklingsaktiviteter.

Kommer mange til gavn

Udgangspunktet for det nye initiativ er, at indsatser for at fremme den lokale og globale natur kan styrke virksomhedernes konkurrenceevne og sikre mere robuste værdikæder, herunder langsigtet forsyningssikkerhed og stabile afsætningskanaler.

Derfor skal dansk erhvervsliv i større omfang udrustes med viden om, erfaring med og modenhed i at fremme naturen gennem virksomhedernes forretningsudvikling.

I det lys kommer biodiversitetsprojektet til at skabe en fælles forståelsesramme for, hvordan danske virksomheder skal gå til og strukturere deres arbejde med naturpositiv vækst. Den indsats gennemføres i tre led:

  • Projektet vil modne og skabe et sprog for arbejdet med at fremme biodiversitet. Det gøres ved at afdække erfaringer, metoder, resultater og best practices blandt virksomheder og organisationer på tværs af lande og brancher.
  • Baseret på ovennævnte afdækning vil projektet kortlægge de primære drivere og barrierer, samt udvælge relevante metoder og best practices, hvor læring og erfaring kan foldes mere detaljeret ud for at inspirere danske virksomheder til at komme i gang eller videre fra deres nuværende stadie.
  • På baggrund af afdækningen, ny viden og den generelle læring fra gennemførte virksomhedsinterviews vil projektet konkret munde ud i en vifte af materialer, der kan gavne danske virksomheders arbejde med øge konkurrenceevnen gennem fremme af biodiversitet – herunder en række nyttige metoder og rammeværker, strategiguider, hjælpeværktøjer, sourcing-processer, samarbejdsmodeller, strukturer, virksomhedscases og andre ting, der tilsammen bidrager til at understøtte dansk erhvervslivs grønne omstilling.

Al viden og materiale fra projektet samles på en fælles platform, hvor virksomheder løbende kan følge med og frit benytte sig af materialerne.

Projektdata

Projektet

Projektnavn:
Biodiversitet – inspiration til dansk erhvervsliv

Projektejer:
Dansk Industri

Periode:
2023-2025

Støttet med:
3,8 mio. kroner

Bæredygtig Produktion

Projektet om biodiversitet er et af flere projekter i Industriens Fonds projektportefølje, som beskæftiger sig med bæredygtig produktion i dansk erhvervsliv. Læs mere om fondens arbejde med bæredygtig produktion og dansk konkurrenceevne her.

Projektpartnere

Projektet udføres i et partnerskab bestående af aktører med stor erfaring inden for biodiversitet og erhvervslivets produktion og afsætningsmuligheder.

Kontakt

Projektejer:
Kinga Szabo Christensen
Rådgivningsdirektør
29 49 46 99
kisz@di.dk

Projektleder:
Didde Rishøj
Projektleder
30 91 92 69
diri@di.dk

Kontakt

Nanna Nyholm

Projektleder

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.