Gode forbilleder gavner den grønne omstilling
Med 10 omstillingsanførere som vejvisere, inspireres dansk erhvervsliv til at igangsætte en grøn omstilling. Rejsen mod bæredygtig produktion skal ske via digitalisering og andre nye teknologier.
Projektets topprioriteter
At fremvise danske virksomheder, der formår at bruge digitale løsninger til at gøre forretningsmodellen mere bæredygtig.
At vise hvordan virksomheder kan bruge teknologi til at skabe en grønnere forretning.
At sprede budskabet om digitainability og inspirere dansk erhvervsliv til at komme i gang med den grønne omstilling.
Med digitainability og grøn vækst som omdrejningspunkt viser 10 virksomheder hvordan de hver især agerer omstillingsanfører for et dansk erhvervsliv i forandring.
Det gør de i en unik case-samling, hvor de 10 omstillingsanførere viser hvordan de har brugt teknologi og digitale løsninger til at arbejde med energioptimering, cirkulær økonomi, bæredygtig adfærd og bedre ledelse med grønt fokus.
En omstillingsanfører går forrest
Mennesker engageres af fakta. Men også af gode historier. Med det udgangspunkt kan et initiativkatalog med 10 omstillingsanførere være med til at sætte kombinationen af digitalisering og bæredygtighed højere op på agendaen i dansk erhvervsliv.
Og dermed bringe danske produktionsvirksomheder hurtigere fra tanke til handling, når det gælder datadrevet bæredygtig vækst.
Kataloget med 10 ambitiøse vækstvirksomheder skal være med til at skabe momentum for den digitale grønne omstilling i Danmark.
At blive inspireret af andres historier og lære af andres erfaringer kan være med til at skabe det momentum, hvor digitainability i højere grad skal spille en hovedrolle.
Mød de 10 virksomheder
Kataloget med omstillingsanførere er fyldt med gode idéer, inspirerende læsning, gode råd og værdifuld vejledning. Og så er der de 10 unikke virksomheder, der fortæller om deres arbejde med digitainability og den grønne omstilling. Mød dem her.
FULD KRAFT FREM: Wehlers og Letbek producerer designerstole af fiskenet indsamlet fra verdenshavene. Samarbejdet har resulteret i en succesrig og cirkulær møbelserie, en finansiel turnaround og begyndelsen på et ekspansionseventyr.
PÅ HØJTRYK: Müller Gas Equipment A/S arbejder med at reducere deres klimaaftryk, især i forhold til materialer, energi og forsyningskæder. Robotter og cobots hjælper med at reducere fejl og spild, samtidig med at de skaber et bedre arbejdsmiljø for medarbejderne.
EN BLOMSTRENDE FORRETNING: Queen Flowers viser, at bæredygtighed og økonomisk vækst går fint i spænd. Deres grønne omstilling trækker både på gammel viden og nye teknologier. Dét giver pote hos forbrugeren, men også ny vækst, når de sælger deres viden videre til andre i blomsterbranchen.
IND TIL BENET: Odico gentænker måden at bygge i beton på, så mængden af materiale kan minimeres. Når betonen fungerer som bærende skelet i stedet for fyld, kan 70 procent af betonen undværes.
TÅRNHØJE AMBITIONER: Hos BM Silo arbejdes der med både miljømæssig, økonomisk og social bæredygtighed. De går digitalt til værks med fokus på forsyningskæden og den fremtidige efterspørgsel. De hjælper også folk i job og viser børn, hvad matematik kan bruges til.
MÅLBARE RESULTATER: Carmo producerer plastkomponenter, der blandt andet indgår i medicinsk udstyr og telte. De arbejder målrettet og systematisk på at halvere CO2-udledningerne i scope 1 og scope 2 inden 2030.
FULD PLADE PÅ FORANDRING: Horn Bordplader A/S har transformeret sig fra leverandør til bæredygtighedsekspert og deres ekspertise inden for området er så gennemgribende, at de nu hjælper andre på samme rejse.
LØFTER I FLOK: Logitrans flytter paller i tredje generation. De er i gang med en 180-graders grøn omstilling med medarbejdernes fulde opbakning. Det startede med godt, gammeldags samfundsansvar, men det ender ikke, når de i 2030 bliver klimaneutrale.
STÅLSAT PÅ OMSTILLING: Randers Gears bruger digitalisering, data og nyt design for at ruste familiefirmaet til fremtiden. En afdækning af virksomhedens bæredygtige potentiale i produktionen viste at leverandørkæderne battede mest.
EN GRØN HÅNDSRÆKNING: GreenTec sætter ind dér, hvor de gør den største forskel i forhold til planeten og pengene – både deres egne, kundernes og leverandørernes. Digitalisering, intelligent design og lokale leverandører gør nemlig produktionen og produkterne mindre ressourcekrævende for alle parter.
Ambitionen er at kataloget med de 10 ambitiøse omstillingsanførere kan inspirere mange virksomheder til at påbegynde en omstilling til en mere grøn forretning, hvor digitainability, ny teknologi og innovative idéer kan få bæredygtighed og grøn vækst til at gå hånd i hånd.
Kataloget med omstillingsanførere er udarbejdet i samarbejde med Alexandra Instituttet, hvor der også kan læses meget mere om digitainability og anvendelsen af digitale løsninger til at styrke konkurrenceevnen, øge salget og skabe mere vækst.
Udvalgte projekter
Klimaklar Produktionsvirksomhed
Bæredygtig produktion
Fremtidens Bæredygtige Servicekoncepter
Bæredygtig produktion
Afkobling 2030
Bæredygtig produktion
ready2LOOP
Bæredygtig produktion
ReshapeWaste
Bæredygtig produktion
Wastelife
Bæredygtig produktion
Dansk AM Hub
Bæredygtig produktion
ConTech Lab
Bæredygtig produktion
Fremtidens Bæredygtige Produktion
Bæredygtig produktion
Projektdata
Projektet
Omstillingsanfører
Alexandra Instituttet
2022-2023
0,6 mio. kroner
Bæredygtig produktion
Initiativkataloget med de 10 omstillingsanførere er et af flere projekter i Industriens Fonds projektportefølje, som beskæftiger sig med bæredygtig produktion i dansk erhvervsliv. Læs mere om fondens arbejde med bæredygtig produktion her.
Kontakt
Projektejer:
Niels Husted Kjær
CEO
40 99 55 02
niels.husted.kjaer@alexandra.dk
Projektleder:
Trine Plambech
Director
30 23 66 22
trine.plambech@alexandra.dk