Europæisk samarbejde er nøglen til succes for iværksættere
Innovative teknologiske løsninger vækkes ofte til live af tech-startups, men når de gode idéer skal implementeres og blive til virkelighed, så er vejen dertil både kompleks, lang og dyr. For 136 startups er vejen blevet kortere gennem et stærkt europæisk samarbejde i projektet Deeptech Alliance.
4. april 2024 / Nye teknologier
Teknologitunge iværksættere kan vise os vejen ind i en sundere, sikrere og mere bæredygtig fremtid. Deres virksomheder bygger ofte på banebrydende forskning og ny viden, men for at realisere det fulde potentiale, skal mange ting gå op i en højere enhed.
Industriens Fond søsatte derfor i 2018 DeepTech Alliance sammen med DTU Science Park for at internationalisere det danske deeptech- og startupøkosystem. Og det har vist sig at være en stor succes. DeepTech Alliance tæller i dag 11 medlemmer fra forskellige europæiske lande.
”Det er vigtigt, at deeptech-startups får den rette hjælp og får adgang til ny viden, relevante netværk og specialiserede miljøer rundt omkring i verden. Og det var netop adgangen til viden, banebrydende teknologi, samarbejdspartnere og kapital, der gjorde, at vi etablerede DeepTech Alliance,” siger udviklingsdirektør Charlotte Kjeldsen Krarup fra Industriens Fond.
Gode resultater
Virksomheden SIA Connect har mærket alliancens succes på egen krop, da de var en del af det internationalt orienterede samarbejde i 2021.
”Ved hjælp af DeepTech Alliance fik vi adgang til interessante forretningsmuligheder med etablerede virksomheder og fandt ud af, hvordan man bedst griber den slags virksomhedssamarbejder an. Derudover fik vi også værdifuld indsigt i, hvordan vi kunne komme ud over Danmarks grænser og ekspandere på det europæiske marked,” fortæller Mads Mikkelsen, der er CEO hos SIA Connect.
Den slags erfaringer kan de også nikke genkendende til hos Dragør-virksomheden MacroCaps.
”Vi har haft nogle gode samtaler med en række af mulige samarbejdspartnere. De gav os et dybt indblik i, hvad de konkret er på jagt efter. Det har været med til at skærpe vores tilgang – både når vi taler med industrivirksomheder og investorer. Antallet af relevante kontakter, som vi har fået gennem DeepTech Alliance, har helt klart oversteget vores forventninger. Så nu er det op til os selv at holde gryden i kog og forhåbentlig lave nogle gode aftaler, der kan hjælpe os med at få vores produkt på markedet,” siger Morten Ratje, der er CEO hos MacroCaps.
Resultater
DeepTech Alliance har gennemført mange forskellige aktiviteter hen over årene. Se nogle af resultaterne her.
- 35 internationale industrivirksomheder har deltaget i alliancens programmer.
- 136 europæiske startups og scaleups har deltaget i alliancens aktiviteter.
- 123 samarbejder er skabt mellem iværksættere og etablerede industrivirksomheder.
- 89 samarbejder er skabt mellem de etablerede industrivirksomheder.
”DeepTech Alliance blev skabt ud fra devisen om, at man ikke kan gøre alting alene. Og heldigvis har mange europæiske aktører vist sig at være enige i den vurdering. Hele idéen med at forbinde deep tech-startups med etablerede virksomheder på tværs af Europa har vist sig at fungere godt og understøtter teknologiudnyttelsen i Danmark og på europæisk plan,” siger Charlotte Kjeldsen Krarup med henvisning til, at iværksætterne – og deres teknologitunge idéer – matches med netop de kapital- og markedsmuligheder, der er brug for, for at det fulde potentiale kan forløses og den internationale skalering realiseres.
Til gavn for alle
Fællesnævneren for alle alliancens aktiviteter er det store fokus på samarbejdet mellem startups og de mere etablerede industrivirksomheder, investorer og eksperter fra Europa og resten af verden – samarbejder, der ikke kun gavner iværksætterne, men også de etablerede virksomheder, som deltager med deres ekspertise.
”DeepTech Alliance har givet os adgang til nogle startups af ret høj kvalitet, og så er vi også blevet forbundet med alle de andre virksomheder, der indgår i alliancen og som også kan være relevante, når vi arbejder med åben innovation,” siger Maria Emilie Danø Hoffmann, der er leder af Ørsteds afdeling for ventures & open innovation.
Meget mere er på vej
Selvom samarbejdet i DeepTech Alliance allerede har vist sig succesfuldt, så er alliancemedlemmerne stadigvæk sultne efter mere.
På baggrund af de seneste års gode resultater har DeepTech Alliance nu formaliseret sin organisation. Og i slutningen af 2023 fik alliancen sin egen bestyrelse, der fremadrettet skal tegne og lede den internationale alliance.
Visioner
DeepTech Alliance udvikler sig år for år og har mange aktiviteter i støbeskeen. Og ambitiøse visioner!
- Der skal være medlemmer fra mindst 20 europæiske lande.
- Alliancen skal have aktiviteter inden for fem deeptech-områder.
- Alliancen skal være et etableret netværk af 500 startups og scaleups.
- 50 industripartnere skal engageres i alliancens initiativer.
- Alliancen skal etablere et formaliseret samarbejde med 25 investorer.
Også hos den daglige ledelse af DeepTech Alliance er man klar til at sætte yderligere strøm til strategien.
”Jeg er virkelig stolt af det, vi har opnået sammen indtil nu i DeepTech Alliance. Det er altid svært at samle så mange forskellige aktører fra flere forskellige lande under et fælles flag. Men alle har været positive og ivrige for at samarbejde, og heldigvis rapporterer medlemmerne tilbage til mig, at alliancen skaber stor værdi for dem. Derfor er jeg selvfølgelig også begejstret for vores strategi, og jeg er overbevist om, at vi sammen kan opnå rigtig gode resultater til gavn for visionære deeptech-startups,” siger Thomas Klem Andersen, der står i spidsen for DeepTech Alliance.
Aktuelt
Relaterede projekter
DeepTech Alliance
Internationalisering
AI Denmark
Nye teknologier
MedTech Growth
Internationalisering
Deep Green Innovators
Bæredygtig produktion
Future Manufacturers
Bæredygtig produktion
Dansk AM Hub
Bæredygtig produktion
Climate Tech Catalyzer
Internationalisering
Digital Energy Hub
Nye teknologier
Motorvej For Materialeviden
Nye teknologier