Kompetencer skal løftes inden for kunstig intelligens

AI Denmark
Aktiv
Nye teknologier

AI Danmark styrker dansk erhvervslivs arbejde med kunstig intelligens. Det gøres blandt andet gennem målrettede virksomhedsforløb, der leder til nye innovative produkter og unikke serviceløsninger.

Projektets topprioriteter

  1. At fremme udviklingen og udnyttelsen af AI i danske virksomheder.

  2. At gøre Danmark til frontløber inden for kommerciel udnyttelse af AI.

  3. At understrege vigtigheden af etik og ansvarlighed inden for AI.

AI Denmark skal realisere det danske potentiale

Kunstig intelligens – ofte blot kaldet AI – vurderes til at være en af dette århundredes mest transformative teknologier.

Kunstig intelligens har allerede forandret en masse ting. Vores færden i cyberspace påvirkes af AI, vores elektriske apparater agerer ud fra kunstig intelligens og i vores fælles sundhedsvæsen baserer utallige produkter, metoder og processer sig på big data, algoritmer og analyser af sundhedsdata.

Men teknologiens enorme potentiale er langt fra indfriet. Mulighederne er mange og en analyse har vurderet, at kunstig intelligens kan gøre Danmark 35 milliarder kroner rigere hvert år, hvis både samfund og erhvervsliv formår at høste det kolossale potentiale.

Hvordan gør vi det?

Danmark er imidlertid udfordret af manglende investeringer, viden og afklaring om mulighederne inden for AI.

Og også på talentfronten er der udfordringer. Danmark kan, ifølge ovennævnte analyse, komme til at mangle op mod 80.000 personer med kompetencer inden for kunstig intelligens allerede i 2030, hvis den nuværende udvikling fortsætter.

Den slags udfordringer skal løses og i det lys er AI Denmark etableret. Ambitionen er at løse de problemer som dansk erhvervsliv står med både aktuelt og på sigt når det handler om kunstig intelligens.

Og derudover skal AI Denmark også spille en aktiv rolle i skabelsen af nye AI-fokuserede virksomheder herhjemme, samt øge det globale salg af danske AI-løsninger.

Balance mellem muligheder og etiske dilemmaer

Kunstig intelligens er blandt andet en styrke for erhvervslivet, fordi teknologien kan hjælpe med at genkende mønstre, at skabe værdi af store datamængder, at automatisere processer, at forbedre produkter og at personliggøre brugeroplevelser.

Desuden kan AI være en vigtig drivkraft for den grønne opstilling. For eksempel ved at forlænge produkters levetid eller ved at analysere de miljø- og klimamæssige konsekvenser af produktionen – og efterfølgende optimere den på baggrund af data.

Danske virksomheder skal dog også tage højde for de mange etiske dilemmaer, der er forbundet med teknologien og sikre, at teknologien skaber positiv værdi for kunderne og samfundet generelt, snarere end det modsatte. Også her skal AI Denmark hjælpe dansk erhvervsliv godt på vej.

AI Denmark er mange ting

Med etableringen af AI Denmark har Industriens Fond samlet en række danske nøgleaktører inden for forskning, uddannelse og forretningsudvikling.

Det betyder, at AI Denmark kan hjælpe de danske virksomheder på mange forskellige måder og gennem årene har virksomheder kunnet mærke gevinsterne på flere forskellig vis.

Conpleks

Neogrid Technologies

Syncsence

Hovedaktiviteten hos AI Denmark er de omsiggribende virksomhedsforløb, der skal flytte små og mellemstore virksomheders innovation og internationale salg markant gennem brug af kunstig intelligens.

Derudover står AI Denmark også for at opbygge et stort dansk community med AI som omdrejningspunkt.

Her skal virksomhedsejere, erhvervsledere, fagfolk, eksperter, studerende og alle andre interesserede kunne mødes, også online, og dele erfaringer, besøge hinanden og generelt blive klogere på hvordan man udnytter AI til at bygge bedre og mere konkurrencedygtige virksomheder.

For yderligere at udbrede viden om god virksomhedsdrift baseret på kunstig intelligens, står AI Denmark også for at afholde arrangementer, præsentere cases og udgive podcasts.



Prisvinder 2021

Syncsence bruger kunstig intelligens og virtual reality til genoptræning af patienter.



Prisvinder 2022

BKI bruger kunstig intelligens til at smagsoptimere kaffen og til at lave nye gode kaffeblandinger.



Prisvinder 2023

Reblade bruger kunstig intelligens i de droner som virksomheden bygger til reparation af vindmøller.

AI Denmark står også for afholdelsen af et årligt tilbagevendende prisuddelingsarrangement, hvor stakeholdere og eksperter fra branchen samles og hvor aktuelle dagsordener drøftes.

Her overrækkes Industriens Fonds AI-pris til en virksomhed, der har gjort sig særligt positivt bemærket i spændingsfeltet mellem kunstig intelligens, forretningsudvikling og glade kunder.

Helt generelt kommer AI Denmark til at være det danske fyrtårn inden for erhvervsmæssig udnyttelse af kunstig intelligens.

Og i den forbindelse arbejder projektet også kontinuerligt med at kortlægge netop det danske AI-miljø, som projektet er sat i verden for at hjælpe.

Projektdata

Projektet

Projektnavn:
AI Denmark

Projektejer:
Teknologisk Institut

Periode:
2020-2027

Støttet med:
2020 - 2023: 34,5 mio. kroner
2024 - 2027: 40,0 mio. kroner

PROJEKTPARTNERE

Projektet udføres af aktører høj faglighed inden for kunstig intelligens og med stort kendskab til dansk erhvervslivs konkurrenceevne og udviklingspotentiale:

TEMAINDKALDELSE

Projektet er skabt i kølvandet på Industriens Fonds temaindkaldelse om Datadreven Vækst.

KONTAKT

Projektejer
Anne-Lise Høg Lejre
Direktør
Teknologisk Institut
alh@teknologisk.dk
72 20 31 16

Projektansansvarlig
Peter Lemcke Frederiksen
Seniorprojektleder
Teknologisk Institut
plf@teknologisk.dk
72 20 20 74

Kontakt

Morten Mommsen

Projektleder

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.