Kan en national blockchainløsning gøre dansk design mere bæredygtigt?
Blockchainteknologi er et effektivt værktøj til at håndtere data og øge transparens, tillid og ansvarlighed i værdikæder med mange aktører. Alligevel benyttes teknologien i dag kun af få danske design- og handelsvirksomheder. Det skyldes, at virksomhederne mangler viden om, hvad teknologien kan tilbyde, hvordan potentialerne udnyttes, og hvordan forretningsmodellen skal skrues sammen.
Projektets resultater
Hjalp danske virksomheder med at udnytte blockchainteknologien.
Sikrede korrekt identifikation af danske produkter og dansk design, hjalp danske virksomheder med sporbarhed og transparens i forsyningskæder og i produkternes livscyklus, samt skabte en omkostningseffektiv vej til at dokumentere produkters klima-, miljø- og kvalitetsmæssige karakteristika.
Styrkede danske design- og handelsvirksomheders position og konkurrenceevne på eksportmarkederne.
Blockchainteknologien rummer interessante muligheder for dansk erhvervsliv. Men kendskabet til teknologien og dens anvendelsesmuligheder er begrænset.
For eksempel viser en undersøgelse, at 81 procent af de danske design- og handelsvirksomheder i stor eller meget stor grad er villige til at dele data med andre aktører, hvis altså den øgede transparens i værdikæden kan understøtte en mere bæredygtig produktion og et mere bæredygtigt forbrug.
Men samtidigt angiver 77 procent af respondenterne et begrænset eller slet intet kendskab til blockchain-teknologiens potentiale i deres virksomhed.
Det er ærgerligt, da netop blockchain-teknologien kan være en vej til øget transparens og samarbejde i værdikæder.
Få er i gang – flere skal med på vognen
Kun 4 procent af de danske design- og handelsvirksomheder anvender blockchain i deres forsyningskæde. Og blot 6 procent har en konkret plan om at indføre blockchain-teknologi.
Men uanset de gode intentioner, så er der stadig store barrierer i forhold til at forstå anvendelsesmulighederne med blockchain, hvordan forretningsmodellen skal skrues sammen for aktørerne, og hvordan man implementerer en konkret blockchain-løsning.
De udfordringer har projektet Blockchain Business for Commerce & Design, gennem erfaringer fra ind- og udland hjulpet endnu flere virksomheder med at forstå og håndtere med henblik på at udnytte fordelene ved blockchain-teknologien og høste gevinster ved at starte deres egne blockchain-løsninger.
Kan en ny løsning gøre dansk design mere konkurrencedygtigt?
Projektet har blandt andet fokuseret på at undersøge potentialet for en national dansk design-blockchain.
Kan en samlet brancheløsning styrke handel og øge eksporten, hvis teknologien i højere grad kan understøtte danske produkter og de danske virksomheders bæredygtige innovation?
Alt i alt var ambitionen at projektet vil ende ud med en vurdering af potentialet i en national dansk blockchain-løsning.
Den vurdering er nu foretaget via ovennævnte rapport og dens bagvedliggende analyse om sikker identifikation af danske produkter og dansk design, sporbarhed og transparens i virksomhedernes forsyningskæde, samt omkostningseffektiv dokumentation af produkters klima-, miljø- og kvalitetsmæssige karakteristika.
Relaterede projekter
Odense Robotics Startup Accelerator
Nye teknologier
Motorvej For Materialeviden
Nye teknologier
Rumrejsen 2023
Nye teknologier
SMV Vækst
Nye teknologier
From Founder to Leader
Nye teknologier
Vækstteknologicenteret Manufactory
Nye teknologier
LogTech Innovation Hub
Nye teknologier
Bootcamp i bæredygtighed
Nye teknologier
SME Navigator
Nye teknologier
Projektdata
Projektet
Blockchain Business for Commerce & Design
Lifestyle & Design Cluster
2022-2024
2,0 mio. kroner
Projektpartnere
Kontakt
Projektejer
Betina Simonsen
Direktør
Lifestyle & Design Cluster
96 16 62 00
betina@ldcluster.com
Projektansvarlig
Heidi Svane
Head of Digital
Lifestyle & Design Cluster
20 74 76 83
heidi@ldcluster.com