National blockchainløsning skal gøre dansk design mere bæredygtigt

Aktiv
Nye teknologier

Blockchainteknologi er et effektivt værktøj til at håndtere data og øge transparens, tillid og ansvarlighed i værdikæder med mange aktører. Alligevel benyttes teknologien i dag kun af få danske design- og handelsvirksomheder. Det skyldes, at virksomhederne mangler viden om, hvad teknologien kan tilbyde, hvordan potentialerne udnyttes, og hvordan forretningsmodellen skal skrues sammen. Den viden skal nu skabes og udbredes i dansk erhvervsliv.

Projektets topprioriteter

  1. Hjælpe danske virksomheder med at udnytte blockchainteknologien.

  2. Sikre korrekt identifikation af danske produkter og dansk design, hjælpe danske virksomheder med sporbarhed og transparens i forsyningskæder og i produkternes livscyklus, samt skabe en omkostningseffektiv vej til at dokumentere produkters klima-, miljø- og kvalitetsmæssige karakteristika.

  3. Styrke danske design- og handelsvirksomheders position og konkurrenceevne på eksportmarkederne.

Blockchainteknologien rummer interessante muligheder for dansk erhvervsliv. Men kendskabet til teknologien og dens anvendelsesmuligheder er begrænset.

For eksempel viser en undersøgelse, at 81 procent af de danske design- og handelsvirksomheder i stor eller meget stor grad er villige til at dele data med andre aktører, hvis altså den øgede transparens i værdikæden kan understøtte en mere bæredygtig produktion og et mere bæredygtigt forbrug.

Men samtidigt angiver 77 procent af respondenterne et begrænset eller slet intet kendskab til blockchain-teknologiens potentiale i deres virksomhed.

Det er ærgerligt, da netop blockchain-teknologien kan være en vej til øget transparens og samarbejde i værdikæder.

Få er i gang – flere skal med på vognen

Kun 4 procent af de danske design- og handelsvirksomheder anvender blockchain i deres forsyningskæde. Og blot 6 procent har en konkret plan om at indføre blockchain-teknologi.

Men uanset de gode intentioner, så er der stadig store barrierer i forhold til at forstå anvendelsesmulighederne med blockchain, hvordan forretningsmodellen skal skrues sammen for aktørerne, og hvordan man implementerer en konkret blockchain-løsning.

Det skal ændres med projektet Blockchain Business for Commerce & Design, der vil samle erfaringer fra ind- og udland og hjælpe endnu flere virksomheder til at forstå fordelene ved blockchain-teknologien og høste gevinster ved at starte deres egne blockchain-løsninger.

Kan en ny løsning gøre dansk design mere konkurrencedygtigt?

Derudover vil projektet fokusere på at undersøge potentialet for en national dansk design-blockchain. Kan en samlet brancheløsning styrke handel og øge eksporten, hvis teknologien i højere grad kan understøtte danske produkter og de danske virksomheders bæredygtige innovation?

Svaret lader selvsagt vente på sig. Men uanset det mulige potentiale i en national dansk løsning, så for danske virksomheder konkrete gevinster gennem projektet.

Virksomhederne, deres leverandører og deres kunder får kompetencer til at tage strategiske beslutninger om valg, implementering og inkorporering af blockchain-teknologi i deres arbejde med at sikre dokumentation og compliance i forhold til såvel kundekrav som regulatoriske krav.

Alt i alt er ambitionen at projektet vil ende ud med en vurdering af potentialet i en national dansk blockchain-løsning og om en sådan vil kunne give de danske designvirksomheder øget konkurrenceevne på eksportmarkederne ved at understøtte sikker identifikation af danske produkter og dansk design, sporbarhed og transparens i virksomhedernes forsyningskæde, samt en omkostningseffektiv dokumentation af produkters klima- miljø- og kvalitetsmæssige karakteristika.

Projektdata

Projektet

Projektnavn:
Blockchain Business for Commerce & Design

Projektejer:
Lifestyle & Design Cluster

Periode:
2022-2024

Støttet med:
2,0 mio. kroner

Kontakt

Projektejer
Betina Simonsen
Direktør
Lifestyle & Design Cluster
96 16 62 00
betina@ldcluster.com

Projektansvarlig
Heidi Svane
Head of Digital
Lifestyle & Design Cluster
20 74 76 83
heidi@ldcluster.com

Kontakt

Brian Christensen

Projektleder

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.