Analyse accelererer omstillingen til cirkulær økonomi

Circularity Gap Report udgives nu i Danmark
Afsluttet
Bæredygtig produktion

Danmark skal have verdens mest bæredygtige produktionssektor. Det kræver bedre ressourceudnyttelse og en hurtigere omstilling til cirkulær økonomi. Den danske Circularity Gap Report har kortlagt den danske indsats på området og fremlagt nye vækstmuligheder for dansk erhvervsliv.

Projektets resultater

  1. Udgivelsen af den danske Circularity Gap Report.

  2. Udbredelse af rapportens resultater.

  3. Udarbejdelse af anbefalinger i relevante dele af dansk erhvervsliv.

Arbejdet med cirkulær omstilling i Danmark skal markant forbedres. Den indsats er nu blevet igangsat gennem udarbejdelsen af en dansk Circularity Gap Report, kortlægger udfordringerne.

En Circularity Gap Report er en internationalt anerkendt databaseret baseline- og gapanalyse, der altså kortlægger Danmarks position på den cirkulære omstilling – både relativt til omverdenen og inden for særlige erhvervs- og samfundssektorer.

Rapporten bidrager med anbefalinger til, hvordan Danmark kan realisere et mere bæredygtigt, cirkulært samfund og et mere konkurrencedygtigt erhvervsliv.

Det er første gang, at der udarbejdes en egentlig databaseret baseline for fremdriften af den cirkulære økonomi i Danmark.

Med rapporten er der nu skabt et fælles sprog for, hvad cirkulær økonomi konkret omfatter, og hvor udfordringerne og potentialerne er for at omstille Danmark cirkulært.

Circularity Gap Report er et velafprøvet værktøj

The Circularity Gap Report udarbejdes af hollandske Circle Economy. Organisationen er anerkendt for sine rapporter, der kortlægger den cirkulære økonomi – herunder status og forbedringspotentialer for at skubbe på den cirkulære omstilling.

Der er på nuværende tidspunkt udarbejdet rapporter for Sverige, Østrig, Norge og Holland, og altså nu også for Danmark.

Selve rapporten er hjørnestenen i projektet – men derudover gennemføres en række forskellige tiltag rundt om selve rapporten.

Den videre vej mod cirkularitet

I tilknytning til hoved-rapporten har projektet også gennemført workshops med deltagelse af mere end 250 frontløbervirksomheder.

Det er gjort inden for tre sektorer – byggeriet, livsstils- og modeindustrien, samt fremstillingsindustrien – som alle tre indeholder særlige potentialer i forhold til at reducere forbruget af ressourcer og materialer.

Udbytte-rapporter

Udbyttet fra workshopperne er samlet sammen i tre rapporter. Læs dem her.

Workshopperne mundede ud i anbefalinger fra deltagerne til hvad danske virksomheder kan gøre for at vise vejen til et mere cirkulært samfund.

Læs rapporterne her:

Med anbefalingerne fra deltagerne kan danske virksomheder bedre påbegynde rejsen mod et mere cirkulært erhvervsliv og samfund.

Fremadrettet forankring

Gennem projektet er der nu etableret et dansk benchmark for cirkulær økonomi. Blandt andet baseret på data om konkurrenceevne, klimaeffekter, kompetencer og beskæftigelse i Danmark.

Både benchmark og baseline vil fremadrettet hjælpe Industriens Fond og mange andre aktører, med at udmønte fondens strategi om bæredygtig produktion, og samtidigt hjælpe dansk erhvervsliv til at arbejde mere målrettet og databaseret med omstillingen til cirkulær økonomi.

Se med i videoen herunder og få et hurtigt overblik over nogle af konklusionerne i The Circularity Gap Report.

Den danske udgave af The Circularity Gap Report udkom i sensommeren 2023. Rapporten beskæftiger sig med den cirkulære omstilling i Danmark, og i videoen præsenteres nogle af rapportens konklusioner.

Projektdata

Projektet

Projektnavn:
Circularity Gap Report

Projektejer:
Ingeniørforeningen

Periode:
2022-2024

Støttet med:
4,0 mio. kroner

Metode til måling af cirkularitet

I 2023 blev cirkulariteten for første gang beregnet for Danmark. Det skete i forbindelse med udgivelsen The Circularity Gap Report Denmark.

For at understøtte dansk erhvervslivs omstilling til en mere cirkulær økonomi, er der også blevet udviklet en metode til at måle materialefodaftryk og cirkularitet i danske virksomheder. Metoden støtter virksomheder i at vurdere graden af cirkularitet og bygger blandt andet på virksomhedernes råvareforbrug, produktportefølje og affaldsproduktion.

Metodevejledningen kan anvendes selvstændigt eller integreres i virksomhedens eksisterende rapporteringssystem. Således kan den supplere andre værktøjer til kvantificering – for eksempel de målinger som virksomheder allerede måtte foretage inden for drivhusgasemissioner.

Metodevejledningen suppleres af regneeksempler og et konkret case-studie, der demonstrerer metoden i praksis. Formålet dermed er, at give et dybere indblik i, hvordan metoden anvendes.

Kontakt

Projektejer:
Lotte Ellegaard
Politisk chef
20 83 57 62
LOE@ida.dk

Projektleder:
Sine Beuse Fauerby
Politisk chefkonsulent
24 98 44 77
SBF@ida.dk

Kontakt

Anders Ziegler Kusk

Programme Manager, Sustainable Production

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.