Cirkulær økonomi: Skab mere værdi med færre ressourcer 

Cirkulær økonomi handler blandt om at genanvende langt flere materialer

Cirkulær økonomi handler om at skabe større værdi med færre ressourcer og mindre spild. Det er et afgørende værktøj i skabelsen af en mere klimavenlig og ressourcebesparende industri. 

Potentialet i cirkulær økonomi er stort for danske virksomheder. Omstillingen kan betyde store forandringer i af alt fra produktdesign, produktionsprocesser, forretningskoncepter, værdikædesamarbejder og anvendelse af nye teknologi. Og der er al mulig grund til at komme i gang. Hurtigt. 

Cirkulær økonomi er i stigende grad et konkurrenceparameter, der kan fremtidssikre virksomheder over for kunder, der søger mere miljø- og klimavenlige løsninger. Og i mødet med nye krav fra kunder, lovgivning og samarbejdspartnere.  

Danmark er kun 4 pct. cirkulær

Det danske ressourceforbrug per indbygger er blandt de absolut højeste i verden. Og kun ca. 4 pct. af alle de materialer, der anvendes i Danmark, er genanvendte.  

Et tal, der er lavere end i flere europæiske lande. Det siger noget om det potentiale, der er – både for forbedring, men også for at skabe helt ny forretning ved at få mere ud af mindre, ved at designe til længere levetid, ved genanvendelse, udnyttelse af restprodukter, take-back systemer og gennem implementering af ny grøn teknologi som fx 3D-print eller gennem modularisering.

En BCG-analyse fra 2023 anslår, at Danmark kan hente 52 mia. kr. gennem cirkulær omstilling.   

Det handler ikke kun om at reducere – men innovere  

I Industriens Fonds Program for Bæredygtig Produktion arbejder vi både med cirkulær økonomi som en klima- og miljøagenda såvel som en innovations- og udviklingsagenda. Vi hjælper ikke kun erhvervslivet med at få overblik, sat to steger under CO2-regnskabet og optimere ressourceforbruget. Skal vi lykkes med vores vision, skal vi vende omstillingen til en konkurrencefordel.  

Kunderne skal vælge de bæredygtige virksomheder til – og det kræver, at vi sætter barren højt. Det gør vi bl.a. med vores projekt Afkobling 2030, hvor vi sammen med virksomheder udvikler helt nye metoder til at opnå bæredygtig produktion – metoder som kan skaleres og som flere produktionsvirksomheder kan drage nytte af.  

Industriens Fonds Bæredygtighedsprogram 

Mange af vores projekter er målrettet omstillingen til cirkulær økonomi, fordi det er en katalysator for at lykkes med den grønne omstilling. Se nærmere på vores projekter, eller deltag i et virksomhedsforløb, der skræddersys til at styrke jeres arbejde med den bæredygtige omstilling herunder.   

Kontakt

Anders Ziegler Kusk

Programleder, Bæredygtig Produktion

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.