Fra studerende til tech-iværksætter – sådan gjorde de

Iværksættere indenfor særlig medtech har brug for ekstra hjælp i begyndelsen.

Iværksættere indenfor særlig medtech har brug for ekstra hjælp i begyndelsen.

Springet fra at være studerende til at blive en iværksættervirksomhed i vækst er kolossalt. Og selvom man som startup har en god idé og en unik teknologi, så er vækstrejsen som regel fuld af bump. Men for de fleste kan et acceleratorforløb sætte fart på forretningen.

Det er svært at skabe vækstvirksomheder. Det ved teknologiiværksætterne hos Acembee alt om. De laver en IoT-løsning, der hjælper byggepladser med strømudfordringer uden for arbejdstiden. Men selvom det åbenlyst er godt at få løst sine strømudfordringer, så har vejen fra studiebøger til byggepladser alligevel været både lang og snørklet for den unge virksomhed.

Heldigvis har Acembee nu fået vind i sejlene. Men det tog noget tid, før de fik gjort idé til virkelighed på den helt rigtige måde. Idéen opstod under studietiden på Danmarks Tekniske Universitet i Lyngby, men det var først gennem acceleratorprogrammet Danish Tech Challenge, at Acembee for alvor kom ud på affyringsrampen.

“Under programmet udviklede vi os fra at være to studerende, der nørdede lidt med noget teknologi, til at blive en reel virksomhed. Vi fik hjælp med alle mulige ting, der styrkede vores forretning. For eksempel alt det juridiske og kontakten til investorer. Og så blev vi eksponeret overfor en masse relevante folk rundt omkring. Der kom virkelig orden i vores penalhus, så at sige,” fortæller Oline Stærke, der er CEO i Acembee.

Founder-temaet bag Acembee består af Oline Stærke og Holger Bregnhøi Weise.

Sammen med sin medstifter Holger Bregnhøi Weise, der i dag er CTO hos Acembee, har hun udviklet et unikt proptech-produkt, der slukker for maskiner og varme og dæmper lyset på byggepladsen, når det ikke er i brug. På den måde er Acembee med til at forhindre strømsvigt og hjælper samtidigt sine kunder med at reducere både udledninger og omkostninger.

”Vores løsning kan reducere strømforbruget med helt op til 40 procent. Dermed sænkes CO2-udledningen og driftsomkostningerne, men alligevel tog det noget tid for os, inden vi fandt den helt rigtige formel for, hvordan produkt og forretningsplan skulle sammensættes,” fortæller Oline Stærke og fortsætter:

”Vi arbejdede rigtig meget, da vi var med i Danish Tech Challenge. Men vi fik heldigvis også vildt meget igen. Da vi begyndte, var vi et system for alle, der kunne bygge et IoT-produkt. Men gennem forløbet fandt vi ud af, at vi skulle segmentere skarpere og henvende os til en mere specifik målgruppe. Så nu er vi gået fra at tilbyde en teknologi til at blive en meget konkret løsning, der hjælper vores kunder.”

Kontakten mellem iværksættere og investorer er central

Siden de intense måneder i Danish Tech Challenge er det gået stærkt. Acembee er hurtigt vokset til i alt otte medarbejdere og kort efter acceleratorforløbets afslutning, fik stifterne også ambitiøse investorer med på holdet.

Udviklingen af Acembee tog fart, da virksomheden blev en del af Danish Tech Challenge.

”Ved at være med i et målrettet acceleratorforløb fik vi gennemgået en række processer, der professionaliserede os og gjorde, at vi med ro i maven kunne begynde at gå i dialog med mulige investorer. Og det er faktisk en af de investorer, som Danish Tech Challenge skabte kontakt til, der i dag er med ombord i Acembee. Så det har været et meget positivt forløb, der har vist sig enormt værdifuldt,” fortæller Oline Stærke og fortsætter:

”Nu er vi rigtig godt rustede til den videre rejse. Og den er i fuld gang. Vi har indgået aftaler med byggepladser under MT Højgaard, Enemærke & Petersen og Københavns Kommune. Så lige nu skalerer vi og vokser hurtigt. Vi har skabt en solid forretningsmodel, hvor produktet, teknologien og kundernes behov går op i en højere enhed. Så nu skal vi ud på en masse byggepladser og arbejde for, at vores løsning bliver branchestandard i Nordeuropa.”

Potentialet hos Acembee har længe været tydeligt og i 2023 blev virksomheden hædret som årets studenter-startup på Danmarks Tekniske Universitet.

Alt det arbejde, som Acembee var igennem for at finde den rigtige forretningsmodel, viste sig at være meget værdifuldt. Og de er bestemt ikke alene med de udfordringer, de indledningsvist oplevede.

Founder-fælde kan blive en ulykkelig forelskelse

Mange iværksættere kommer nemlig til at forelske sig i sit produkt eller i en specifik teknologi, som ligger bag. Founderfælden kaldes det. Og hvis forelskelsen er så dyb, at iværksætterne helt glemmer, at der også skal skabes en virksomhed og noget omsætning, så opstår der et problem. Hvis kunderne ikke forelsker sig, er der ikke en forretning.

”Vi var meget forelskede i teknologien, og vi prioriterede det teknologiske alt for højt til at begynde med. Så vi ville nok være gået i den klassiske founderfælde, hvis det ikke havde været for Danish Tech Challenge. Via acceleratorforløbet fik vi et sammenhold og en ny måde at tænke på. Og det har hjulpet os meget,” fortæller Tore Victor Chrom Allerup, der er en af grundlæggerne af medtech-virksomheden Droplet IV.

Amors tech-pil ramte Tore i form af en særlig automatisk skylleteknologi til IV-slanger i sundhedsvæsenet.

Founder-temaet hos Droplet IV består af Mette, Marcus, Niklas, Tore og Rasmus.

Men teknologibegejstringen skulle meget gerne omsættes til kroner og øre. Og her kom Danish Tech Challenge ind i billedet. For to år siden blev Droplet IV en del af accelerator-forløbet, og det ændrede virksomhedens kurs.

”Til at begynde med var vi et firma med en meget simpel opfindelse. Noget der så lovende ud, men som trods alt bare var en idé. Og en idé vokser sig ikke til et attraktivt og efterspurgt produkt af sig selv. Så det hjalp Danish Tech Challenge os med at fokusere på. Det forløb har helt sikkert spillet en stor rolle i, at forretningsdelen i dag hænger sammen,” forklarer Tore Victor Chrom Allerup.

Den ihærdige indsats i Danish Tech Challenge førte til, at Droplet IV vandt Industriens Fonds Iværksætterpris. Men vigtigst af alt, så har virksomheden nu fået en helt anden og bedre forståelse af, hvad det kræver at skabe en forretning og komme ud på markedet.

Droplet IV vinder Industriens Fonds Iværksætterpris overrakt af HKH Kronprinsen - fotograferet af Rasmus Degnbol
Droplet IV var en del af Danish Tech Challenge i 2022 og vandt i den forbindelse Industriens Fonds Iværksætterpris.

Og man må sige, at potentialet for Droplet IV er stort. På hospitaler overalt i verden bruger sygeplejersker nemlig tid på at skylle IV-slanger, når patienter skal behandles med intravenøs medicin. Men presset på sundhedsvæsenet og den knappe tid, medfører ofte, at ikke alle slanger når at blive skyllet. Og det kan betyde, at patienterne ikke får den rette dosis af medicinen.

Derfor har Droplet IV udviklet en teknologi, der automatisk skyller IV-slanger. Det frigør tid hos sundhedspersonalet og sikrer en mere korrekt behandling af patienterne.

”Vi har færdigudviklet produktet, og hvis alt går som planlagt, så kommer det på markedet næste år. Vi har sat kurs mod USA. I første omgang går vi efter det amerikanske marked for medicinsk udstyr, fordi det er hurtigere at komme ind på markedet derovre, end det er her på det europæiske marked. Så det er den vej, vi kigger til at starte med,” fortæller Tore Victor Chrom Allerup, der sammen med resten af holdet hos Droplet IV har fået ekstra vind i sejlene takket være BioInnovation Institute, der har investeret i den kommende medtech-vækstrejse. Og målsætningen er ambitiøs.

Automatisk skylning af IV-slanger er grundlaget for Droplet IV – og nu skal patienter i USA drage nytte af virksomhedens produkt.

”Først skal vi bevise, at der er et marked for vores produkt. Men vi tror på, at vores produkt kan blive solgt i millionvis, så vores vision er at komme ud så hurtigt som muligt til så mange mennesker som muligt, så en masse patienter kan få en bedre behandling,” siger Tore Victor Chrom Allerup om planerne for den kommende tid.

Målrettede acceleratorer giver masser af værdi

Både hos Acembee og hos Droplet IV har et målrettet acceleratorprogram været svaret på mange udfordringer. Og det gør sig gældende hos mange iværksættere.

”Vi kan se, at det virker. Når vi hjælper virksomhederne, kommer vi hele vejen rundt på få måneder og hjælper lige netop der, hvor behovet er størst og får hele forretningsmodellen til at hænge sammen. Vi arbejder med produktet, med patenter, med salg, med kapitalrejsning og en masse andre ting. Det er tydeligt, at iværksætterne får et løft gennem acceleratorforløbene, og at det intensive arbejde ofte lønner sig og bliver vejen til vækst,” siger Steen Donner, CEO hos DTU Science Park, med henvisning til både Danish Tech Challenge, men også til forskerparkens andre acceleratorprogrammer, hvor der blandt andet arbejdes fokuseret med klimateknologi, forsvarsteknologi og medicinsk teknologi.

Steen Donner er adm. direktør i DTU Science Park og har arbejdet med acceleratorforløb i mange forskellige former gennem mere end 10 år.

Sidstnævnte kører i øjeblikket på fuld damp. Acceleratoren kaldes MedTech Growth og netop nu er 13 ambitiøse medtech-iværksættere i fuld gang med at videreudvikle forretningen.

”Danmark er blandt de førende nationer inden for medicinsk teknologi. Og vi ser heldigvis en betydelig tilstrømning af innovative medtech-iværksættere til Danmark. Men de gode takter må ikke blive en sovepude. Vi skal forløse det fulde potentiale på det her område. Og derfor vil vi gerne sikre os, at de her iværksættere får den hjælp, de har brug for, så de klarer sig godt gennem den udfordrende opstartsproces og efterfølgende opnår global vækst,” siger Charlotte Kjeldsen Krarup, der er udviklingsdirektør i Industriens Fond og fortsætter:

”Vi har gennem flere år arbejdet med vækstiværksættere i mange forskellige brancher. I det arbejde har det været tydeligt, at især medtech-virksomheder har behov for hjælp i de første leveår. Virksomhederne skal igennem langvarige godkendelsesprocesser, og samtidig konfronteres de med betydelige omkostninger. Blandt andet ved opstart af kliniske studier. Derfor har vi gerne villet lave et acceleratorforløb med fokus på medtech og de udfordringer, der kendetegner den branche, samtidigt med, at vi også giver virksomhederne mulighed for at netværke med hinanden og arbejde ambitiøst med bæredygtighed, cybersikkerhed, internationalisering, etik og ansvarlighed, så de står stærkt på det internationale marked.”

Udviklingsdirektør i Industriens Fond, Charlotte Kjeldsen Krarup, ser store potentialer i arbejdet med medicinsk teknologi.

Sammen med DTU Science Park søsatte fonden MedTech Growth tidligere i år. Og allerede til foråret, i 2025, optages nye virksomheder i forløbet, så et nyt hold af medtech-iværksættere kan sætte fart på forretningen.

De 13 iværksættere, som netop nu udgør den første kohorte af virksomheder i MedTech Growth, forventes at afslutte deres accelerationsforløb medio 2025 – forhåbentlig alle sammen med en køreklar plan for at ekspandere i udlandet.

Aktuelt

Malene Stidsen, Chef for Industriens Fonds Cybersikkerhedsprogram.
Nyhed

3. december 2024

Investering i cybersikkerhed betaler sig   

Nyhed

2. december 2024

Nu åbner dørene til Danmarks første eksportakademi   

Foto: Brdr. Krüger / Ivan Boll
Nyhed

29. november 2024

Det har aldrig ligget i kortene, at jeg skulle overtage virksomheden

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.