Dansk virksomhed 3D-printer ny børnehave i Ukraine

Den humanitære organisation TEAM4UA bruger innovative teknologier til at hjælpe genopbygningen på vej i Ukraine. I den forbindelse rettede de øjnene mod Holstebro. Her bor nemlig en verdensførende virksomhed inden for 3D-printet byggeri.

Den danske virksomhed 3DCP Group har derfor nu 3D-printet en børnehave i den ukrainske by Lviv i samarbejde med TEAM4UA. Printprocessen blev gennemført på bare 9 uger og til september er børnehaven, på 507 kvadratmeter, helt færdigindrettet og klar til at åbne dørene.

”Vi sagde straks ja til opgaven, da det er en rigtig god mulighed for at vise teknologiens potentiale, som egner sig godt til byggeri generelt og især til genopbygning efter katastrofer, da man kan opføre byggerier af høj kvalitet i rekordfart og dermed bygge byer i løbet af måneder i stedet for år. Men først og fremmest er det jo et sympatisk projekt, hvor vi får mulighed for at gøre en positiv forskel for et folk og et land i nød,” siger Mikkel Brich, der er en af grundlæggerne bag 3DCP Group og fortsætter:

”Naturligvis er byggeforholdene svære i et land som Ukraine lige nu. Der er luftalarmer og udgangsforbud, som vanskeliggør dagligdagen for byens borgere, først og fremmest, men også for arbejdet med at bygge børnehaven. Og krigen gør det selvfølgelig også vanskeligt på grund af ødelagt infrastruktur og generelle logistiske udfordringer. Så det der med at få printere og materialer ind i Ukraine – og transporteret hen til byggepladsen – det var svært og tog lang tid.”

3DCP Group i Ukraine

3DCP Group



Værdifulde erfaringer

Men til trods for de svære forhold, så har 3DCP Group lært meget af byggeriet. Og måske ligger der flere lignende opgaver og venter i horisonten.

”Nu har vi bygget i Danmark, Guatemala og Ukraine. Og vi får løst mange udfordringer undervejs. Krigen i Ukraine er selvfølgelig en helt særlig situation og et scenarie som ingen ønsker sig. Men det er også et land, der har behov for hurtig genopbygning. Og her kan vi vise hvad 3D-printteknologien kan i forhold til agilitet og effektivitet – og derved levere en god og hurtig løsning. I Guatemala var det især klimaet, der påvirkede printprocessen. Her gav det os nogle gode erfaringer at arbejde i for eksempel vildt regnvejr og ved høje temperaturer. Og så er der jo sådan noget som sprog og kultur, der altid driller lidt. Men det gode er, at teknologien har bevist sig selv – også under svære forhold – og det har vi heldigvis også som leverandører,” siger Mikkel Brich og folder Ukraines udfordringer lidt ud:

”Der ligger en kolossal genopbygningsopgave og venter forude. Og jeg håber, at vi kan bidrage til den også. Vi har vist, at 3D-print er en god og hurtig måde at bygge på, så vi kan godt se os selv som en medspiller i genopbygningen af Mykolayiv. Og mens vi var i Ukraine, talte vi også med nogle folk, der planlægger at bygge i Kyiv. Det vil i så fald være højhuse på 5-8 etager og det vil også være en spændende opgave, hvor 3D-print kan levere et godt og effektivt resultat, til gavn for Ukraine og den ukrainske befolkning.”

Innovation skal gøre byggeriet grønnere og mere effektivt

Byggebranchen er traditionelt en forholdsvist konservativ branche. Teknologi tager lang tid at implementere og de helt store radikale innovationer, har derfor svært ved at finde vej til markedet.

”Produktivitetsudviklingen i byggeriet er lav. Meget lavere end i andre brancher og sådan har det været i mange år. Sidst vi som branche tog et stort skridt, var dengang elementbyggeriet gjorde sit indtog. Der rykkede produktiviteten sig markant. Men det er jo efterhånden længe siden, og har desuden haft et par kedelige bivirkninger, nemlig at noget af den unikke æstetik, som vi kender fra nogle af fortidens byggerier, ikke findes i de byggerier som opføres i dag. Men med 3D-printet byggeri tager vi det bedste fra to verdener, fordi vi kan bygge meget fleksibelt, med stor variation og rigeligt med plads til kreativiteten – og samtidigt gøre det enormt effektivt. Med børnehaven i Ukraine havde vi 42 timers effektiv printtid. Det synes jeg lover godt for fremtiden,” siger Mikkel Brich og peger på at teknologien fortsat er ung og i rivende udvikling:

”Både printerne, processerne og materialerne bliver bedre dag for dag og i årene der kommer, vil vi kunne bygge endnu mere effektivt og endnu mere bæredygtigt. For eksempel udgøres mindre end 10 procent af vores beton af cement – og det tal er yderligere på vej ned.”

Selvom teknologien er lovende, så kan det være svært at komme ind på markedet med radikalt anderledes metoder og en helt anden tilgang til design og byggeprocesser.

”Heldigvis mærker vi stor interesse rundt omkring. Også udenfor Danmark. Men vi oplever også, at der mange steder er en slags first mover berøringsangst. Der er altid noget risiko forbundet med at gøre tingene på en ny og anderledes måde. Og den kan være svær at adressere når vi fortsat er så nye som vi er – og teknologien lige så. Derfor er det værdifuldt at vi nu har vist – helt konkret – at vi kan bygge gode byggerier i både ind- og udland. Også under usædvanlige forhold. Og næste år kommer vi blandt andet til at printe en masse kollegieboliger i Holstebro. Det ser vi meget frem til,” siger Mikkel Brich.

Er der en grund til ikke at printe?

I takt med at 3D-print bliver en mere og mere kendt, anvendt og veludviklet teknologi, blandt andet takket være den danske virksomhed COBOD, så forventer 3DCP Group også at byggebranchen i fremtiden kommer til at se anderledes ud og indeholde mere 3D-printet byggeri.

”Hvorfor skulle man ikke printe?” spørger Mikkel Brich retorisk og fortsætter:

”Når nu metoden kan så meget og kommer til at kunne endnu mere for hver dag der går, så vil 3D-printet byggeri oftere blive valgt til. Så mit gæt er, at om 20 år, så kommer 3D-print til at dominere.”

Stort potentiale i mange brancher

Den vurdering vækker glæde hos Dansk AM Hub. Her arbejder de for at gøre dansk erhvervsliv verdensførende inden for additive manufacturing – også kendt som industriel 3D-print.

”Vi er først og fremmest stolte af, at danske kompetencer bringes i spil i forhold til en nødvendig og vigtig humanitær indsats for det ukrainske folk og især de ukrainske børns vilkår og hverdag,” siger direktør i Dansk AM Hub, Frank Rosengreen Lorenzen og uddyber:

”Her ser vi et godt eksempel på, hvad det er teknologien kan. 3D-print rummer en fleksibilitet, hastighed og mulighed for at bygge mere bæredygtigt, som er oplagt i forhold til den situation, som Ukraine står i. Vi har i Danmark en styrkeposition i forhold til at sætte vores lille grønne nation på verdenskortet med bæredygtigt byggeri, og vi skal herhjemme være stolte over, at man i udlandet netop ser mod os i disse situationer.”

Læs mere

Frank Rosengreen Lorenzen, adm. direktør i Dansk AM Hub.
Nyhed

9. december 2022

3D-print: Fra toy til tool 

Nyhed

8. november 2022

3D-printet design får drone til at flyve længere og løfte tungere

Nyhed

24. oktober 2022

Virksomhed fik lavere pris, kortere leveringstid og øget effektivitet med 3D-printede designs

Med 3D-print kan produktioner overalt i industrien blive mere bæredygtige, fordi der produceres med mindre materiale, mindre spild, mindre transport og mindre CO2-udledning.

Netop sidstnævnte er Dansk AM Hub ved at sætte yderligere fokus på, gennem udviklingen af en særlig CO2-beregner, der skal anskueliggøre de bæredygtige fordele ved additive manufacturing, herunder 3D-print.

Se hvordan processen har været i Ukraine, hvor 3DCP Group har brugt robotter fra COBOD til at genopbygge en børnehave sammen med TEAM4UA.

Kontakt

Mere information kan fås ved at kontakte fondens sekretariat.

Nanna Nyholm

Projektleder

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.