Nye teknologier – Nye muligheder – Nye markeder

Nutidens danske virksomheder opererer i en tid, hvor nye teknologier ændrer samfund, markeder og kunder eksponentielt og disruptivt. Vi arbejder for, at dansk erhvervsliv er på forkant af udviklingen – uden at ansvarligheden sættes over styr.

Kunstig intelligens, 3D-print, kvantecomputere, blockchains og metaverse. Der er rigeligt med buzzwords og ”hypes”.

For blot 20 år siden ville få have troet, at en stor del af vores daglige gøremål, ville foregå på en smartphone. Men da nye teknologier kom med forandringen, gik det stærkt. Mange virksomheder, der ikke forstod at integrere teknologien i forretningen, mistede deres eksistensgrundlag, alt imens nye virksomheder med fingeren på pulsen voksede eksplosivt ved hjælp af digitale platforme. At bringe nye teknologier i anvendelse er at styrke sin konkurrencekraft.

Undervejs i den hæsblæsende udvikling, er der opstået mange nye spørgsmål af etisk karakter. For hvem ejer persondata, når de deles på apps og sociale medier? Hvordan sikrer man sig, at kunstig intelligens ikke bliver brugt til at profilere personer, fx baseret på køn, race osv? Eller af autoritære regimer til undertrykkelse af befolkningen? I stadig stigende grad er det spørgsmål, som både virksomheder og samfund skal forholde sig proaktivt til. Vel at mærke uden at vi mister momentum på digitaliseringen og automatiseringen.

For nye teknologier er samtidig et bærende element i den grønne omstilling. Det er nye teknologiske løsninger, der skal sikre bedre udnyttelse af vedvarende energi og gøre os i stand til at udnytte spildstrømme fra produktionen.

Danmark har en stærk tradition for at udvikle og anvende nye teknologier. Fra tørbatteriet, højtaleren og insulinet, til kollaborative robotter, præcisionsfermentering og de stjernekameraer, der i dag guider interplanetariske satellitter frem til deres destination. Danmark er en stærk teknologination, der hviler på et godt samspil mellem viden og virksomheder. Og det har resten af verden nydt godt af.

På anvendelsessiden taler tallene sit tydelige sprog. Danmark er blandt verdens mest digitaliserede lande, og danske virksomheder er gode til at tage teknologier som kunstig intelligens til sig.

Men alt i Danmark er ikke ”cutting edge”. Mange af de små virksomheder, har stadig svært ved at gribe de store, teknologiske muligheder. Undersøgelser viser, at virksomhederne mangler viden om hvilke teknologier, der er mest relevante. De mangler også viden om, hvordan teknologierne bedst bliver en løftestang for forretningsmodellen. Det brede teknologiløft er et vigtigt fokus for Industriens Fond – og gennem projekter som fx AI Denmark og Danish AM Hub arbejder vi målrettet på at lette adgangen til nye teknologier og få flere produktionsvirksomheder til at se og udnytte potentialet i driften.

Når teknologier møder megatrends, som klimaforandringer, demografiske forandringer og urbanisering, opstår nye globale markeder. Den globale opvarmning vil øge efterspørgslen efter grønne energiteknologiske løsninger, ligesom at væksten i verdens byer kræver nye løsninger inden for bæredygtigt byggeri og transport.

Vi skal vise, at dansk ansvarlighed, kvalitet og etik også gennemsyrer vores teknologiudvikling. Vi skal blive bedre til at åbne vores udstillingsvindue af højteknologiske løsninger og få resten af verden til at vælge danske, ansvarlige løsninger til.

Det arbejde understøtter vi i Industriens Fond, fordi det er konkurrenceevne.  

Velkommen til Nye Teknologier  

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.