Automatisering alle vegne

Robotter bliver dagligdag i flere og flere virksomheder. Det giver muligheder på mange forskellige områder.

Det er ikke nyt at robotter og computere benyttes i virksomhedernes daglige gang. Men omfanget af brugen er øget markant siden den første computer indfandt sig for flere årtier siden. Teknologien udvikler sig hurtigt og det samme gør konkurrenters gøren og laden.

Industriens Fond har gennem flere projekter stillet skarpt på brugen af digital teknologi og robotter i dansk erhvervsliv. Projekterne har meget forskelligt fokus, men fælles for dem alle er, at de på hver sin måde søger at gavne dansk konkurrenceevne.

Besøg projekterne

Fondens projekter er alle beskrevet her på hjemmesiden. Nedenfor findes en kort liste over nogle af de projekter, der beskæftiger sig med robotter og lignende tiltag.

 • AIM-Projektet:
  Ved hjælp af et avanceret benchmark-værktøj kan virksomhedsledere styrke beslutningsdygtigheden når der skal tages stilling til kommende investeringer inden for robotter og anden automatisering. Ligeledes kan den enkelte virksomhed også måle sin automatiseringsindsats overfor sine peers.
 • ITOS-projektet:
  I et tæt samarbejde mellem virksomheder, forskningsinstitutioner og brancheorganisationer er der udviklet en workbook om brugen af indlejrede systemer i danske virksomheder. Bogen søger at gøre det nemmere for danske virksomheder at arbejde med og installere velfungerende indlejrede systemer i egne eller kunders virksomheder og maskiner.
 • MADE:
  Tiltaget er sat i søen med en bevilling fra Industriens Fond. Tiltaget skal sikre, at danske virksomheder har en fælles platform for at tilegne sig ny viden fra forskningen, samt tillære sig smartere måder at indrette sig på. Robotter og automatisering spiller en hovedrolle hos MADE.
 • Innovation på vinger:
  Robotter i luften – droner – får en stadigt større rolle i dansk erhvervsliv. Projektet ser nærmere på de muligheder der er for danske drone-producenter og leverandører til drone-industrien ved at indgå i tætte innovationssamarbejder med forskellige typer af danske industrivirksomheder. Målet er nye velfungerende produkter, der hurtigt kan gøre sig på markedet, samt nogle glade købere i den anden ende, der får droner som kan indtræde nyttigt i virksomheden straks.

Ud over at være flittige brugere af robotter i Danmark, så findes der også mange dygtige robotproducenter her til lands. Meget få formår at afsætte og eksportere så meget som potentialet ellers tillader. Derfor har Industriens Fond også støttet et projekt, der stræber efter at gøre branchen bedre til at afsætte sine varer og evner. Ad den vej kan flere købere også optimere forretningen.

 • Værdikædereaktion:
  Projektet skal arbejde med en række virksomheder og brancher, der er kendetegnet ved at have et højt teknisk og teknologisk niveau. Selvsamme virksomheder kan have vanskeligt ved at forklare produktets kunnen i en markedsorienteret kontekst – og det er denne overgang fra innovation og produktion til slag og markedsføring, der stilles skarpt på i projektet.

Med det stigende antal robotter og digitale løsninger i erhvervslivet, er der også opstået en stor mulighed for at indsamle data, analysere det og naturligvis handle på det. Det er i den grad et kapitel for sig. Men Industriens Fond afholdt i 2015 en temaindkaldelse om netop big data og hvorledes det kan benyttes i erhvervslivet. Der er søsat fem projekter i kølvandet på temaindkaldelsen og de er alle fem listet her.

Projekt data

Robotter

Industriens Fond har gennem en årrække beskæftiget sig med automatisering i dansk industri og i erhvervslivet i det hele taget. Her på siden findes en række eksempler på disse projekter.

Uddannelse

Det er ikke kun i den etablerede industri at de nye teknologier indfinder sig hurtigere og hurtigere. Også inden for forskning og uddannelse rykker udviklingen hastigt fremad. Industriens Fond støtter således også en række projekter inden for uddannelsessektoren hvor robotter, software, hardware og anden teknologi præger skemaet. Både i skoler, på universiteter, i FabLabs og i særlige andre tiltag har Industriens Fond støttet. Som et af mange eksempler kan det nævnes, at der den 1. oktober 2016 er finale i World Robot Olympiad i Aarhus.

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.