Bestyrelsen som driver for bedre digitalisering

Aktiv
Nye teknologier

Bestyrelserne i små og mellemstore virksomheder skal blive bedre til at fungere som en katalysator for digitale initiativer, innovation og højere cybersikkerhed.

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder mangler viden og kompetencer til at agere strategisk i et digitalt marked. Det er et problem, idet netop bestyrelser er en afgørende ressource i forhold til den strategiske udvikling af den klassiske ejerledede virksomhed, hvor direktionen ofte er mest optaget af den daglige drift.

Projektets formål er derfor at skabe og sikre vækst på både kort og langt sigt ved at klæde bestyrelser på til, som en del af den strategiske ledelse, at udvikle og forankre en strategi for digitale initiativer og innovation. Dette gøres ved at skabe ny forskningsbaseret viden og værktøjer, som hjælper bestyrelser til at arbejde strategisk med og forstå, vurdere og investere rigtigt i de muligheder, som nye digitale teknologier giver virksomheder.

Projektet er et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Syddansk Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Væksthus Midtjylland og er målrettet bestyrelser i små og mellemstore virksomheder. Gennem projektet vil bestyrelserne i 45 virksomheder igennem et 1-årigt forløb få et digitalt kompetenceløft, som evalueres forskningsmæssigt for at finde ud af hvad der virker godt og hvad der virker mindre godt.
 

Projektet består af følgende faser:

 • Fase 1: identifikation
  I denne fase undersøges det, hvordan bestyrelser i mindre virksomheder arbejder med ny digital teknologi på et strategisk niveau. Formålet er udlede, hvilke barrierer og drivere, der er typiske i SMV-segmentet i deres arbejde med digitale teknologier.
 • Fase 2: kompetenceløft
  Tre modeller til digitalt kompetenceløft i bestyrelser udvikles, implementeres og evalueres efterfølgende gennem 45 virksomhedsforløb.
 • Fase 3: Viden og værktøjer
  I denne fase vil en digital strategisk køreplan samt et open source undervisningsforløb blive udviklet med henblik på at udbrede projektets viden og resultater. Undervisningsforløbet vil blive en del af bestyrelsesuddannelsen på Aarhus Universitet. Onlineforløbet bliver frit tilgængeligt for andre uddannelsesinstitutioner og øvrige interessenter.
   

Projektet forventer, at det på samfundsniveau bidrager til, at et større antal danske bestyrelser implementerer og udnytter digitale teknologiske løsninger og dermed skaber strategisk og digital innovation i Danmark – og dermed styrker konkurrenceevnen for de virksomheder som benytter metoderne og erfaringerne fra projektet.

Derudover forventes det, at flere små og mellemstore virksomheder vælger at etablere bestyrelser, da disse kan bidrage til at identificere, prioritere og igangsætte initiativer, der styrker væksten i virksomheden.

Projektet har derfor opstillet følgende succeskriterier:

 • 80 procent af de deltagende SMV-bestyrelser har opnået indsigt i og forståelse for digital teknologis betydning for virksomhedens nuværende og fremtidige forretningsmodel.
 • Min. 50 procent af de deltagende SMV-bestyrelser har efter et år udarbejdet en digital strategi og igangsat konkrete digitale initiativer.
 • Køreplan og værktøjer er downloadet af minimum 500 virksomheder.
 • Online undervisningsforløbet er inden for det første år efter projektets afslutning blevet set af minimum 500 virksomheder.

Projektdata

Projektet

Projektnavn:
SMV-bestyrelsen som digital katalysator

Projektejer:
Aarhus Universitet

Periode:
2018-2023

Støttet med:
6,7 mio. kroner

PROJEKTPARTNERE

Projektets udføres af Aarhus Universitet i tæt samarbejde med Syddansk Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Væksthus Midtjylland. Læs mere om projektpartnerne ved at besøge deres hjemmeside.

TEMAINDKALDELSE

Projektet udspringer af en temaindkaldelse om Nye Digitale Forretningsmodeller, som Industriens Fond udbød i 2017. Læs mere om denne og tidligere temaindkaldelser her:

KONTAKT

Projektansvarlig:
Mette Neville
Professor og centerleder
Telefon: 87 16 49 17
Mail: men@law.au.dk

Kontakt

Malene Stidsen

Programchef, Cybersikkerhed

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.