Hvorfor skal verden vælge Danmark?

Dansk Konkurrenceevneråd
Aktiv
Internationalisering

Et stærkt erhvervsliv er fundamentet for et stærkt Danmark. Derfor er det vigtigt, at danske virksomheder og det omkringliggende samfund hele tiden fokuserer på at styrke dansk erhvervslivs konkurrenceevne. Derfor har Industriens Fond etableret Dansk Konkurrenceevneråd med henblik på at kvalificere og udbrede debatten om dansk konkurrenceevne i en globaliseret verden.

Projektets topprioriteter

  1. Dansk Konkurrenceevneråd vedligeholder og faciliterer en samfundsdebat om dansk konkurrenceevne.

  2. Dansk Konkurrenceevneråd sikrer, at danske virksomheder er forberedt på fremtidens udfordringer.

  3. Dansk Konkurrenceevneråd skal udbrede viden fra rådets arbejde, værktøjer og konklusioner.

Det danske samfund er eftertragtet og nævnes ofte i positive sammenhænge rundt omkring på kloden. Det samme gør sig gældende for danske virksomheder, der, over en bred kam, nyder stor anerkendelse på den globale scene.

Men samfund, demografi, erhvervsliv, kultur og internationale præferencer udvikler sig løbende. Eksponentielle teknologier skaber forandringer overalt og nye aktører, organisationer og alliancer byder sig hele tiden til og præger både lokale og globale diskurser og købsbeslutninger.

Dansk Konkurrenceevneråd beriger debatten

Den udvikling udfordrer konstant Danmarks position og renommé på det globale marked. Og det samme gør sig gældende for danske eksportvirksomheder, der enten kan sole sig i et stærkt dansk brand på den globale scene, eller hæmmes, hvis vi som land ikke formår at understøtte vores virksomheders udvikling og vækst.

Derfor skal Danmark og dansk erhvervsliv konstant holde sig attraktive, så globale kunder bliver ved med at vælge danske produkter og løsninger til. På den baggrund har Industriens Fond skabt Dansk Konkurrenceevneråd.

Sammen med rådets 20 erhvervsprofiler har fonden initieret og understøttet en bred samfundssamtale om, hvordan Danmarks konkurrenceevne kan styrkes i fremtiden.

Intentionen er enkel. Sammen skal vi sikre at både Danmark og danske virksomheder står stærkt rustet til en tid hvor klimaudfordringer, handelsstridigheder, den globale sundhedstilstand, tab af biodiversitet, geopolitisk uro og innovative teknologier på forskellige måder præger erhvervslivet og med stor hast ændrer konkurrencesituationen lokalt, regionalt, globalt og i rummet.

Dansk Konkurrenceevneråd stiller spørgsmål og kommer med svar

I en udfordrende tid er der derfor mange spørgsmål som skal besvares. Men ét af dem overtrumfer de andre: Hvorfor Danmark?

Hvad er det der gør dansk erhvervsliv eftertragtet i udlandet, hvorfor vælges danske virksomheder til fremfor andre – og hvordan sikrer vi, at udlandet – også i fremtiden – kigger mod Danmark, når der skal købes nye produkter, løsninger og serviceydelser?

Hvert rådsmedlem har givet et personligt og inspirerende bud på, hvorfor internationale kunder, virksomheder, investorer, talenter og andre potentielle kunder og samarbejdspartnere skal vælge lige netop Danmark i fremtiden. Svarene har været drøftet livligt på sociale medier under hashtagget #WhyDK og er mundet ud i en debatbog, der på forskellige måder beskæftiger sig med dansk erhvervslivs konkurrenceevne.

Som supplement til debatbogen har Dansk Konkurrenceevneråd også formuleret et manifest, der – gennem syv punkter – giver en række betragtninger på konkurrenceevne og dansk erhvervslivs plads i verden.

Dansk Konkurrenceevneråd formidler

På baggrund af al den viden og de mange gode debatter som har fyldt i både konventionelle medier og på sociale medier, har Dansk Konkurrenceevneråd intensiveret sin formidlingsindsats.

Formidlingen tager særligt udgangspunkt i det Globaliseringsparathedsindex, som rådets arbejde blandt andet er mundet ud i.

Og med et øget fokus på danske virksomheders konkurrenceevneforbedring gennemføres en lang række af arrangementer, møder, talks og meget andet, med henblik på at udfolde debatten om dansk erhvervslivs konkurrenceevne.

Blandt andet har rådet udgivet fem geopolitiske briefinger, hvor relevante gæster har sat ord på nogle af de internationale forhold som præger konkurrencesituationen for dansk erhvervsliv på den globale scene. Se dem her:

GEOPOLITISK BRIEFING #1: Jakob Ellemann-Jensen og René Svendsen-Tune.

GEOPOLITISK BRIEFING #2: Sofie Carsten Nielsen og René Svendsen-Tune.

GEOPOLITISK BRIEFING #3: Lars Løkke Rasmussen og René Svendsen-Tune.

GEOPOLITISK BRIEFING #4: Malou Aamund, Ulrik Vestergaard Knudsen og Anders Aaselund Høier.

GEOPOLITISK BRIEFING #5: Bente Overgaard, Nils Smedegaard Andersen og Ulrik Vestergaard Knudsen.

Publikationer

Dansk Konkurrenceevneråd har løbende udgivet rapporter om Danmarks globale position og de danske virksomheders udfordringer og muligheder på den globale scene. Læs med her:

Projektdata

Projektet

Projektnavn:
Dansk Konkurrenceevneråd

Projektejer:
Nordic Model Institute

Website:
why.dk

Periode:
2020-2023

Støttet med:
2020 - 2022: 3,0 mio. kroner
2022 - 2023: 0,9 mio. kroner

Følg rådets arbejde

Dansk Konkurrenceevneråd kan løbende følges på sin hjemmeside og på sociale medier under hashtagget #WhyDK.

Kontakt

Projektejer
Martin M. B. Rasmussen
CEO
51347441
nomo@nordicmodelinstitute.com

Kontakt

Anders Ziegler Kusk

Programleder, Bæredygtig Produktion

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.