Verdens mest bæredygtige industri  

Anders Ziegler Kusk, Programleder, Bæredygtig Produktion

Industriens Fonds program for Bæredygtig Produktion bygger på visionen om, at Danmark skal have verdens mest klimavenlige, ressourcebesparende og regenerative produktionssektor. Ikke alene fordi det er nødvendigt, men fordi Danmark kan gå foran på vegne af den globale industri med nye, bæredygtige løsninger. Det er her, vi skal skabe vores største konkurrencefordel. 

Af Anders Ziegler Kusk, Programleder, Bæredygtig Produktion

At tage ansvar og passe på sine omgivelser er ikke nyt for danske virksomheder. Vores industri står i dag på ryggen af en lang og stolt tradition, der har ført til betydelige investeringer i grøn teknologi, innovation og bæredygtig produktion. Vi er en pionernation inden for vedvarende energi, og vi har en offentlig sektor, der prioriterer bæredygtighed.

Det er udgangspunktet. Og det er netop det, Industriens Fonds Program for Bæredygtig Produktion bygger videre på.  

For virkeligheden er den, at vi ikke kan bygge fremtidens muligheder på fortidens meritter. Slet ikke, når det kommer til klima- og miljøudfordringen, hvor behovet for handling efterhånden bør være indlysende for alle – til gengæld rummer den grønne omstilling enorme muligheder, som danske virksomheder skal gribe i stedet for at tøve.  

Virksomheden før projektet  

Det kræver mod, det kræver viden og det kræver kompetencer. Til gengæld er der store gevinster at høste for dem, der går forrest. Nu. Det er det, vores program hjælper danske virksomheder med – og vi bestræber os på at hjælpe lige der, hvor udfordringen er størst: med klimatilpasning, ressourceoptimering, nye cirkulære forretningsmodeller eller implementering af ny teknologi. Det er virksomheden før projektet, og det er praksisnær viden, der skal skabe forandring og flytte danske virksomheder derhen, hvor markedet er åbent og efterspørgslen lige om hjørnet.

Vi skal stille krav til hinanden  

Men skal vi for alvor rykke igennem, kræver det også, at virksomhederne lægger strategier og stiller krav. Til produktion, til leverandører og samarbejdspartnere. Det må ikke alene være lovgivning, der sætter tempoet. Virksomhederne skal tage føringen i partnerskaber med hinanden, videninstitutioner og civilsamfund. Og omstillingen skal række ud i værdikæderne, uanset hvor i verden de strækker sig. I langt højere grad end det er tilfældet i dag.  

Er det nemt? Bestemt ikke.

Små- og mellemstore virksomheder har typisk ikke samme ressourcer som de store koncerner. Til gengæld er de rygraden i dansk erhvervsliv og kan mobilisere medarbejdere og de lokalsamfund, som de er en del af, om den grønne omstilling.

Her vil Industriens Fonds Bæredygtighedsprogram gøre en forskel. Vi vil hjælpe de virksomheder, der har viljen, men mangler den indsigt, der gør, at man sætter ind der, hvor det skaber værdi for både bundlinje, miljø og konkurrenceevne.  

Se mulighederne for at komme i gang herunder:

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.