Halvdelen af virksomhederne i ny rapport efterlyser grøn innovation 

Windmill park in the ocean, drone aerial view of windmill turbines generating green energy electric, windmills isolated at sea in the Netherlands. High quality 4k footage

Halvdelen af de adspurgte SMV’er medgiver i ny undersøgelse, at teknologiske løsninger vil blive afgørende for den grønne omstilling.

Ganske få virksomheder, 7 pct., melder i en ny undersøgelse tilbage, at de har afsat mere end 10 pct. af deres udgifter til forskning og udvikling. Det begrænser virksomhedernes muligheder for at udvikle nye, bæredygtige løsninger, lyder det i rapporten ’Mål, Indsatser og Samarbejder’ fra ATV og Industriens Fond.  

Virksomhederne vurderer, at både ny teknologi, alternativ energi og digitalisering er vigtig for den grønne omstilling. Hele 84 pct. svarer ja til, at deres bæredygtighedsinitiativer kan realiseres med allerede tilgængelige teknologier.  

”Vi har et stærkt forsknings- og innovationsmiljø og mange af de teknologier, der skal sætte skub i den grønne udvikling, findes allerede. Denne såkaldte ’twin-transition’ agenda har vi gode muligheder for at gøre til en dansk konkurrencefordel” siger Anders Ziegler-Kusk, programchef for bæredygtig produktion i Industriens Fond.  

”Omstillingen til bæredygtig produktion, bliver et afgørende konkurrenceparameter for danske virksomheder. Derfor er det også vigtigt, at flere fremstillingsvirksomheder kommer i gang med cirkulære forretningsmodeller, får styr på CO2-regnskabet og får nedbragt udledningerne,” siger Anders Ziegler-Kusk.   

Nyt rapporteringsdirektiv vil accelerere udviklingen     

I undersøgelsen spørges der også ind til, hvorvidt virksomhederne mærker pres til implementering af bæredygtighedsinitiativer. 41 pct. af virksomhederne svarer, at de hverken mærker et pres fra kunder, samarbejdspartnere eller myndigheder. 28 pct. af virksomhederne svarer, at de i dag rapporterer på bæredygtighedsindsatser.  

“Det er lidt overraskende og bekymrende. Især fordi det virkelig er nu, virksomhederne skal hæve sig over driften og prioritere det her arbejde. Det bliver en forudsætning for at handle med de store virksomheder i fremtiden. De vil kræve, at der kan sættes flueben ud for mange ESG-parametre, siger Anders Ziegler-Kusk og peger på det EU’s nye bæredygtighedsdirektiv Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), der træder i kraft i 2024.  

Oplysningsarbejde er nødvendigt  

“Direktivet, der i første omgang er målrettet de store koncerner, vil indirekte påvirke de mindre, produktionsvirksomheder, når de store spillere afkræves rapportering på værdikæderne,” siger Anders Ziegler-Kusk.  

“Der er brug for et grundigt oplysningsarbejde ift. nye bæredygtighedskrav og hjælp til at komme i gang med at ruste virksomheden til en grønnere fremtid. Det understøtter vi gennem en lang række projekter, der er målrettet grøn omstilling i produktionsdanmark,” siger Anders Ziegler-Kusk.  

Hjælp til bæredygtig produktion og ny teknologi?  

Industriens Fond støtter danske virksomheders omstilling til bæredygtig produktion. Vi stiller håndgribelige og konkrete værktøjer til rådighed for at sikre, at også de små- og mellemstore virksomheder bliver klædt på til at konkurrere i en verden, hvor grøn er det nye sort.  

Om undersøgelsen 
Rapporten bygger på en spørgeskemaundersøgelse, som er sendt til 1420 danske produktionsSMV’er. Svarprocenten er 20 pct.  

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.