Genbrug: Er din virksomhed klar til at vende den negative udvikling?

Thomas Hofman-Bang

Thomas Hofman-Bang

Cirkulær økonomi er afgørende for en bæredygtig fremtid. Men det går den forkerte vej.

Af Thomas Hofman-Bang, Adm direktør, Industriens Fond

Den seneste globale Circularity Gap Report viser, at vi kun genbruger 7 pct. af jordens ressourcer, mens over 92 pct. af den samlede mængde ressourcer i den globale fremstillingssektor er nye materialer.

Den gode nyhed er, at cirkularitet vil få stor betydning for virksomhedernes konkurrenceevne – og dermed er der god grund til at komme i gang nu.

Cirkulær økonomi er efterhånden et kendt begreb, men der er langt fra kendskab til implementering. Forståeligt nok. Både fordi opgaven er stor, men også fordi cirkulære forretningsmodeller ofte reduceres til spørgsmål om genbrug og affaldshåndtering. Ærgerligt, når både nødvendighed og potentiale er så meget større. Tal fra Ellen McArthur Foundation peger på, at vi i 2035 kan øge BNP med over 1,4 pct. samt skabe 13.000 nye job gennem cirkulær omstilling.

Ny rapport skal give bedre overblik

Én ting er cirkularitet i de startups, der er født ind i en ’bæredygtighedsæra’. Noget andet er succesfuld omstilling i de virksomheder, der gennem mange år har skabt vækst og arbejdspladser – og som nu skal i gang med en meget stor omstilling. De skal have en håndsrækning – og de skal have bedre mulighed for at handle med afsæt i viden om, hvor potentialet er størst. Vi skal sikre, at både formål, fordele og fremgangsmåde står klart – og at virksomhederne har et solidt fagligt bagtæppe at planlægge indsatser ud fra.

Derfor har vi søsat den første danske Circularity Gap Report sammen med en bred aktørkreds. Den skal give det nødvendige overblik over den cirkulære omstilling og motivere til, at vi sammen sætter barren højere.

Men der skal også mere konkret hjælp til. Derfor står vi også faddere til projektet ready2loop, der bistår virksomheder med at skabe en håndterbar proces, hvor hvert enkelt værdikædeled kortlægges.   

Cirkuler din virksomhed til en stærkere bundlinje

Hvis den enkelte virksomhed ikke indser den bevægelse, der for alvor ruller nu, så skal kunder eller myndigheder nok sørge for, at virkeligheden kommer til at ramme.

Senest har EU-kommissionen vedtaget et nyt direktiv Corporate Sustainability Reporting Directive med styrket fokus på cirkularitet, hvor SMV’er vil være omfattet fra 2026. Men når de mindre virksomheder indgår i de store kunders værdikæder, vil de blive omfattet tidligere.

De, der kan dokumentere bæredygtighed – ikke bare i Scope 1 og 2 – men også i Scope 3, hvor man tager medansvar for kunder og leverandørers udledning – vil altså stå med store konkurrencefordele i meget nær fremtid.

Klummen har været bragt i Sjællanske Medier d. 15. feb. 2023

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.