“Digitalisering skal styrke vores produktionsplanlægning”

Dynamica Ropes

Dynamica Ropes

Et nyt ERP-system, styrket produktionsplanlægning og mindre manuel kontrol. Hos tovværksproducenten Dynamica Ropes er man klar til at høste fordelene ved øget digitalisering. Virksomheden har netop været igennem projekt Den Digitale Fabrik, som er sat i søen for at understøtte den danske fremstillingssektors arbejde med at digitalisere og effektivisere produktionen og dermed styrke konkurrenceevnen.

– Vi har fået et 360 graders tjek af alle vores processer på en rolig og organiseret måde. Der er blevet sat ’kroner og ører’ på digitaliseringspotentialet i hver deloperation. Det er altså med til at sætte tingene i perspektiv og giver et kvalificeret beslutningsgrundlag, siger Kate Christensen, der har titel af Sales Manager og er del af den daglige ledelse i Dynamica Ropes sammen med direktør og stifter Jørgen Sørensen.

Verdens stærkeste tov fås i Fredercia

Dynamica Ropes producerer og sælger tov og såkaldte løfteslings til hele verden fra hovedsædet i Fredericia. Tovet laves af højstyrke kunstfibre, der er op til ti gange lettere end stål men med samme styrke.

Virksomheden har været på en vækstrejse siden grundlæggelsen i 2004, hvor man gik fra at være handels- til produktionsvirksomhed. I dag beskæftiger virksomheden 35 ansatte i Fredericia – og har dertil også aktiviteter i Litauen, hvor den første produktion blev startet.

– Tidligere importerede vi tovværk fra Sydeuropa til Nord- og Østeuropa, men med internettes opblomstring skrumpede verden, og vi kunne se, at der ikke ville være plads til os på sigt. Derfor startede vi med at producere selv. Og det er da gået rimeligt, som vi siger her i Jylland, lyder det fra Jørgen Sørensen der kigger på Kate Christensen, der sidder ved siden af ham i mødelokalet over produktionshallerne.

’Vores slings skal holde op til 7000 ton – vi har ikke plads til fejl’

Med en ISO9001-certificering i hus samt en stor investering i en 35 meter lang testbænk, der krævede sin egen bygning og kan brudteste op til 500 tons, fik virksomheden helt nye muligheder. Det var i 2015, og blev startskuddet til at gå produktionen efter i sømmene:  

– Det gjorde, at vi flyttede os fra alene at være producent af tovværk i lange længder til at lave færdige produkter til løft af fx store offshore vindmøller. Vi laver nu slings i stor skala til løft af emner, der vejer omkring 900-1000 tons. Her er der ikke plads til fejl, siger Jørgen Sørensen.

– Det er en helt anden proces, vi er igennem her. Det kræver rigtig meget datafangst i produktionen og virkelig omhyggelig produktionsplanlægning, og det kan vi se bliver svært at blive ved med at gøre på traditionel vis med papir, blyant og excel, siger Jørgen Sørensen.

Det kræver et nyt, såkaldt ERP-system (Enterprise Ressource Planning system, der styrer hele virksomhedens forsyningskæde fra produktion til økonomistyring) – og her kommer Den Digitale Fabrik ind i billedet.

– Det vi ikke så i 2015 var, at vi skulle samle data. Vi registrerer naturligvis alle test, men vi havde ikke en samlet database over tests og testbetingelser. Vi skal registrere meget mere, for data er viden, og viden er læring, siger Kate Christensen.

’Vi har været frustrerede over vores produktionsplanlægning’

– Vi mangler i dag en mere detaljeret planlægning, og det kræver data. Vi har de nødvendige data i dag, men de ligger døde på papiret. Alt er registreret, men vi kan ikke sortere i det og trække resultater ud, fordi det enten er skrevet på papir, så tastet i Excel, og så er der lavet en PDF ud af det. Det har fungeret fint, men vi kan se, at vi bevæger os ud i noget, hvor vi skal bruge mere og mere tid på at flytte papirer og dokumenter og genfinde dem igen.

– Dertil har vi ikke sammenligningen med andre produktioner – så det er lidt som at starte fra nul hver gang, vi skal finde et bestemt produkt og dets historik. Det foregår i dag manuelt. Digitalisering skal i høj grad hjælpe os med finplanlægning – for finplanlægning er lig med fleksibilitet og reducering af omkostninger, siger Kate Christensen og uddyber med et eksempel:  

– I denne uge har vi haft en sag, hvor vi skulle levere en sling fra dag til dag. Det kræver, at vi sætter alt på hold og kigger på, om vi kan få den igennem i løbet af en arbejdsdag. Hvis du har et planlægningsværktøj, der kan beregne konsekvensen af sådan en handling hele vejen rundt, så kan du på kvalificeret grundlag tage en beslutning og give svar til kunden. Det er et ekstremt eksempel, men det er jo sådan det fungerer, siger Kate Christensen og tilføjer:

– Vi skal også have mulighed for at beregne omkostningerne mere præcist. Hvad betyder det ift. overarbejde og maskinbelægning – alt sådan noget er jo mere eller mindre manuelt i dag. Men det går ikke med de ambitioner, vi har for fremtiden.

Små virksomheder kan lære meget af de store

Dynamica Ropes fik for alvor øjnene op for potentialet til et åbent-hus arrangement hos lampeproducenten Louis Poulsen i regi af MADE.

– En mindre virksomhed som vores får altid stor gevinst ved at lære af de store. Især var vi overraskede over, hvordan Louis Poulsen havde formået at reducere en ret høj fejlprocent i deres produktion ved hjælp af digitalisering, siger Kate Christensen, der her blev introduceret til Den Digitale Fabrik.

– Vi har en produktionsproces, der er meget manuelt overvåget, ligesom det var hos Louis Poulsen. Det er også noget af det, vi skal have kigget på, siger Jørgen Simonsen.

– Nu har vi fået en rapport med de største potentialer. Der er sat ’kroner og ører’ på hver enkelt deloperation, og det betyder altså, at vi nu har et struktureret overblik og ved, hvor vi skal sætte ind, slutter Kate Christensen.

Fra virksomhed til virksomhed

Gode råd til andre produktionsvirksomehder fra Dynamica Ropes:

  • Kom i gang. Digitalisering og automatisering er en forudsætning for, at der er produktionsvirksomheder i Danmark i fremtiden. Man kan ikke fortsætte med at gøre tingene, som man plejer.
  • Du behøver ikke at være ’it-specialist’ for at digitalisere en eller flere processer. Allier jer med eksterne konsulenter, der bygger bro mellem jeres produktion og digitalisering, så processen giver mening for alle.
  • Jeres produktion er måske ikke så speciel, som I tror. Hos Dynamica Ropes var vi ret overraskede over, hvor mange plug-and-play løsninger, der allerede er derude, som er lige til at implementere.
  • Vær omstillingsparat og sørg for at få organisationen med. Medarbejderne skal se digitaliseringen som en gevinst, ved at de kommer til at arbejde smartere.

Kontakt

Mere information kan fås ved at kontakte fondens sekretariat.

Anders Brandtoft

Presse- og kommunikationschef

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.