Flere cobot-kompetencer skal løfte fremstillingsindustrien

Aktiv
Nye teknologier

Danmark har en unik styrkeposition når det kommer til udvikling og produktion af kollaborative robotter, de såkaldte cobots. Et styrket fokus på at øge faglige og ledelsesmæssige kompetencer skal øge brugen af cobots i produktionen hos danske produktionsvirksomheder.

Projekts topprioriteter

  1. At danske virksomheder tilføres faglige og ledelsesmæssige cobot-kompetencer.

  2. At udvikle en håndbog, som virksomheder kan benytte i arbejdet med cobots.

  3. At opbygge en cobot-videnbank, der samler viden og cases om emnet.

Fremstillingsindustrien skal automatiseres

Danske produktionsvirksomheder er under pres for at arbejde smartere og øge automatiseringsgraden. En af løsningerne er at bruge cobots – altså samarbejdende robotter, der er bygget til at interagere direkte med mennesker i en arbejdssituation.

Med etableringen af Cobot Knowledge Lab hjælper Industriens Fond de danske virksomheder med at udnytte cobots på bedst mulig vis.

Cobot Knowledge Lab hjælper kollaborative robotter på vej

Cobots muliggør fleksibel produktion, der hurtigt kan omstilles til nye produkter, og er en mulighed, industrien bør gribe for at sikre produktivitet og konkurrenceevne.

Videoen giver en introduktion til Cobot Knowledge Lab og de mange aktiviteter, der i skal gennemføres i regi af labbet.

Med en forventet global vækstrate på over 60% frem mod 2025 og en stigende global efterspørgsel, fra under 200 i 2020 til 3500 i 2030, er der store muligheder i at styrke implementeringen af kollaborative robotter.

Og det er altså den opgave, som Cobot Knowledge Lab nu hjælper industrien med at få grebet rigtigt an.

Virksomheder og fremtidens arbejdskraft gøres til innovative cobotbrugere

Erfaringer fra de mange aktiviteter i Cobot Knowledge Lab har vist, at danske virksomheder i stigende grad selv forventes at kunne integrere cobots i produktionen, samt varetage dialogen med producenterne.

Virksomhedernes lyst til at investere i den nye teknologi afhænger dog af de strategiske udfordringer der ligger i selv at skulle stå for implementering og integration af cobots.

Målet er derfor at gøre danske virksomheder til innovative cobot-brugere og, gennem opkvalificeringsforløb, at opbygge faglige og organisatoriske kompetencer i virksomhederne, såvel som i uddannelsessystemet.

Det gøres blandt andet ved at give de danske videnscentre for automation og robotteknologi og deres undervisere en masse relevant viden og værdiskabende redskaber, der sikrer en tidssvarende undervisning af erhvervsskole- og efteruddannelseselever.

Videnbank og værktøjer hjælper virksomhederne

Cobot Knowledge Lab fungerer som en videnbank, der løbende vil blive opdateret med indhold i form af en cobot-håndbog med tilhørende læringsvideoer, samt en række informative cases.

Derudover etableres også et fagligt netværk for erfarne cobot-brugere, samt et strategisk netværk for beslutningstagere og ledere, der har brug for sparring og hjælp til at optimere arbejdet med cobots.

Aktiviteter

En række aktiviteter er den drivende kraft i det omfattende arbejde som Cobot Knowledge Lab skal yde i den danske produktionssektor.

Aktiviteterne forventes at blive afsluttet i løbet af 2024. Men selve Cobot Knowledge Lab, og dets rolle som vidensbank og medspiller for de danske fremstillingsvirksomheder, forankres hos Teknologisk Institut.

Her kommer der også fremadrettet til at være adgang til cobot-håndboge og de mange informative læringsvideoer.

Publikationer

Cobot Knowledge Lab har udarbejdet analyser og rapporter om cobots i dansk erhvervsliv.

Projektdata

Projektet

Projektnavn:
Cobot Knowledge Lab

Projektejer:
Teknologisk Institut

Periode:
2019-2024

Støttet med:
2019-2021: 5,7 mio. kroner
2021-2024: 8,6 mio. kroner

Cases

Dyk ned i de gode eksempler fra virksomheder, der har arbejdet med cobots og lær af deres erfaringer og eventuelle udfordringer og begåede fejl.

Håndbog

Brug den innovative håndbog til at arbejde med cobots i din egen virksomhed. Cobot Knowledge Lab har gjort håndbogen digital, så den løbende kan finpudses og opdateres – og så ansatte i produktionssektoren altid har den nyeste udgave ved hånden.

KONTAKT

Projektejer
Anne Lise Høg Lejre 
Direktør 
Produktion
7220  3116
alh@teknologisk.dk 

Projektansvarlig
Thomas Emil Kroman
Projektleder
Robotteknologi
7220 1514
thkr@teknologisk.dk 

Kontakt

Nanna Nyholm

Projektleder

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.