Danmark har brug for iværksættere
I Industriens Fond har vi et stærkt fokus på at accelerere udviklingen af nye ideer til forretning og skabe flere vækstiværksættere. Nye virksomheder skaber job og vækst, men nye virksomheder bidrager også med kreativitet, konkurrence og innovation af det eksisterende erhvervsliv. Og det er afgørende for at løse globale udfordringer.
12. september 2023 / Iværksætteri
Af Morten Mommsen, projektleder, Industriens Fond
Danmark er historisk en iværksætternation, som har skabt mange innovative og succesfulde eksportvirksomheder, fordi driftige iværksættere har haft gode idéer, som har fået lov at udfolde sig. Vi har set verdensomspændende succeser fra store virksomheder, men ligeledes fra tusindvis af dygtige små og mellemstore virksomheder – alle har engang været en ny virksomhed/startup, der er gået fra ide til marked.
Vi har generelt gode forhold for iværksættere i Danmark og dansk iværksætteri er aktuelt inde i en rivende udvikling. Det gælder fx stigende tilgængelig venture kapital, flere uddannelsestilbud om entreprenørskab i hele uddannelsessystemet, politisk fokus på rammevilkår, bedre infrastruktur på universiteterne samt fremskridt på placeringer på internationale rankings over internationalt anerkendte økosystemer for startups.
Der hviler dog en skygge over succesen. Danske virksomheder vokser ikke tilstrækkeligt, og derfor skabes der for få vækstvirksomheder. Det kan der være mange grunde til men, én af de helt centrale er manglende internationalisering og blikket for udenlandske markeder og de globale sammenhænge samt mangel på erfarne kompetencer, som har prøvet skaleringsrejsen på egen krop.
En anden central udfordring er, at for få kvinder går iværksættervejen, og de som gør, opnår kun i ringe grad tilpas med finansieringsmuligheder, hvorfor mange stopper for tidligt. Som konsekvens går vi glip af talent, gode ideer og efterspurgte løsninger. Der er derfor et behov for et kontinuerligt fokus på at få bragt mere diversitet i dansk iværksætteri.
Viden og innovation kan blive til forretning
Danmark er en førende videns- og forskningsnation, men der er plads til forbedring, når det kommer til at få vores viden omsat til forretning. Det er ikke kun ærgerligt, fordi vi går glip af ’big business’, men også fordi meget af den viden, som skabes i laboratorier og på forskningsinstitutioner kan være løsningen på globale udfordringer.
I Industriens Fond er iværksættere og startups den ene af vores to centrale målgrupper – den anden er SMV’er. Men man kan ikke adskille de to. Idéer og projekter til fremme af gode forhold for iværksættere, bidrager også til, at danske veletablerede virksomheder bringer innovative løsninger i spil på globale udfordringer, at vi har førende tech økosystemer samt, at industrien står stærkt, når det kommer til modstandskraft overfor cybertrusler og den grønne omstilling.
Vi har særligt fokus på tre områder, som styrende for Fondens iværksætterindsatser og de omfatter:
- 1) at udvikle fremtidens eksporterende virksomheder (vækstiværksætterne)
- 2) at accelerere vækst hos især hard-/deep tech-iværksættere
- 3) forløse innovation gennem samarbejder mellem virksomheder og andre aktører
Iværksætteri er ikke et nyt fokusområde for Industriens Fond, og vi er allerede aktive på en lang række områder. Fællesnævneren er, at vi stræber efter at skabe stærke iværksætterfællesskaber, kompetencer og viden, som kan komme flest mulige iværksættere til gavn. Fx bidrager vi til skabelsen af et nationalt økosystem for health tech–virksomheder, hvor visionen er at accelere dansk health tech og skabe en styrkeposition. Et andet eksempel er projektet From Founder to Leader, hvor vi støtter op om udviklingen af stærke ledelseskompetencer blandt grundlæggere af startups. Et tredje eksempel er GreenUp Accelerator, der har til formål både at skabe bedst mulige forudsætninger for nye vækstiværksættere gennem forretningsudviklende aktiviteter samt sætte turbo på grønne løsninger.
Det er en fælles opgave at skabe morgendagens erhvervssucceser – og ikke kun målt på kommercielle succeser og traditionel vækst, men især også på positiv impact for samfundet og løsninger på de store globale udfordringer.