Danmark får stærk stemme i globalt tech-landskab

Den globale teknologiudvikling har fart på, og Danmark er nødt til at spille en større rolle for ikke at blive hægtet af. Den rolle vil et nyt initiativ styrke ved at samle agendasættende tech-aktører i København.

Tech Policy Days er et nyt initiativ, der samler erhvervsledere, danske og udenlandske forskere, samt aktører fra civilsamfundet og det politiske liv med det formål at styrke Danmarks stemme i den globale teknologiudvikling.

Bag initiativet står Københavns Universitet, Danske Tech Startups, Dansk Industri og Industriens Fond.

Sammen stiller de den 15. og 16. november 2023 skarpt på spørgsmål om digital suverænitet, geopolitisk konkurrence, cybersikkerhed, dataetik, og om hvordan vi i Danmark sikrer, at fremtidens tech-talenter får de rigtige færdigheder.

Netop målet om at styrke danske virksomheders kompetencer og manøvremuligheder i den globale tech-udvikling er en af årsagerne til, at Industriens Fond har valgt at støtte det nye initiativ, forklarer programchef Malene Stidsen fra Industriens Fond:

”Vi skal have maksimal gevinst ud af teknologier, der gavner erhvervsliv og samfund. Men vi skal også sikre, at vi som land kan påvirke tech-udviklingen i den retning, vi ønsker – for eksempel på områder som cybersikkerhed, dataetik, ansvarlige algoritmer og kunstig intelligens. Med Tech Policy Days samler vi relevante aktører – også fra udlandet – for at drøfte de muligheder og udfordringer som teknologiudviklingen indeholder og ambitionen er, at de sammen skaber nogle idéer og konkrete tiltag, der kan stille Danmark og dansk erhvervsliv bedre inden for hele tech-dagsordenen.”

Hun håber, at Tech Policy Days på sigt kan gøre teknologitunge danske virksomheder, der bygger på sunde og ansvarlige forretningsmodeller, endnu mere populære på det globale marked, samtidig med at Danmark bliver en magnet for udenlandske tech-talenter, der gerne vil arbejde i virksomheder, der har et godt etisk kompas, og som dermed kan være med til at løfte kompetenceniveauet i dansk erhvervsliv.

Forskningsbaseret viden

Ofte foregår debatter om dansk teknologiudvikling og -politik uden direkte inddragelse af den seneste danske og internationale top-forskning på området.

Og det er et problem, som professor i Statskundskab og SODAS ved Københavns Universitet, Rebecca Adler-Nissen, håber at kunne imødekomme med Tech Policy Days:

“Vi undersøger mange af de udfordringer, som virksomheder, civilsamfund og det offentlige kæmper med, fra geopolitisk tech-rivalisering, brug af kunstig intelligens til beslutninger og bias i algoritmer. Det er ambitionen, at de seneste forskningsindsigter kommer ud til mange flere.”

Med Tech Policy Days håber hun og de andre partnere, at de kan bringe danske og internationale tech-forskningsmiljøer sammen med beslutningstagere i erhvervslivet.

På den måde skal det sikres, at små og mellemstore virksomheder får nem og hurtig adgang til den nyeste forskningsvaliderede viden inden for den omskiftelige tech-dagsorden – og at den nye viden præsenteres på en måde som er let at gå til og handle på.

Behov for at få alle perspektiver i spil

De forandringer, der kommer med den globale tech-udvikling er så store, at de påvirker både store og små virksomheder og vores samfund helt grundlæggende.

Derfor er det afgørende, at vi samler førende danske og internationale forskere, etablerede danske virksomheder, startups og indflydelsesrige globale aktører i samme rum til en samtale uden filter. Esben Gadsbøll, medstifter og formand for Danish Tech Startups, uddyber:

”Tech Policy Days er vigtigt, fordi det bringer forskellige aktører sammen og sætter fokus på ting, vi kun kan løse i fællesskab.”

Styrken ved initiativet er netop, at både de store og de små virksomheder er repræsenterede. Og hos brancheorganisationen Dansk Industri ser man især frem til at sætte fokus på den store globale arena, som danske virksomheder spiller på:

”EU står midt i en ny geopolitisk situation, og digital suverænitet er blevet noget, som står højt på EU-agendaen. På Tech Policy Days sætter vi blandt andet spot på virksomhedernes rolle i en verden, hvor det ikke kun er den teknologiske udvikling, der går hurtigt, men også udviklingen af regulering på det digitale område, som eksploderer. Derfor går vi sammen – virksomheder, forskningsverdenen, eksperter på EU-området – for i fællesskab at blive klogere på udviklingen og for at sætte fokus på de udfordringer der opstår for SMV’erne,” siger Andreas Holbak Espersen, der er digitaliseringspolitisk chef i Dansk Industri.

Tech Policy Days 2023 foregår i København og samler ledende teknologiaktører fra både Danmark og udlandet. Det gøres for at drøfte de muligheder og udfordringer som danske virksomheder møder med udgangspunkt i den hastige teknologiske udviklings påvirkning af erhvervsliv og samfund.

Tech Policy Days er åbent for alle og foregår flere forskellige steder i København. I løbet af de to konferencedage kan man blandt andre møde ledende internationale forskere som Abraham Newman, professor ved Georgetown University og Alicia Wanless fra Carnegie Endowment for International Peace.

Derudover kommer digitaliseringsminister og minister for ligestilling, Marie Bjerre og Danmarks tech-ambassadør, Anne Marie Engtoft Meldgaard også til at deltage i årets udgave af Tech Policy Days.

Kontakt

Mere information kan fås ved at kontakte fondens sekretariat.

Anders Brandtoft

Presse- og kommunikationschef

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.