Bæredygtig forretning er en ledelsesopgave 

Det er vigtigt, at bæredygtighed bliver en del af kernen i forretningen på ledelsesniveau.

Flere virksomheder skal flytte sig fra gode, men afgrænsede pilotprojekter, til at investere og udvikle storskalaløsninger inden for bæredygtig produktion. Det er der behov for.  

En bæredygtig forretning er en konkurrencedygtig forretning.

Industriens Fond hjælper derfor med at fremtidssikre danske virksomheder og sikre, at erhvervslivet kan konkurrere på et marked, hvor grøn er det nye sort.

Bæredygtighed skal ind i kernen af virksomhedernes strategi og forretningsudvikling, og implementeres i organisationen og helt ud i værdikæderne. Det er her, virksomheden for alvor kan gøre en forskel for både kloden og deres egen konkurrenceevne. Det kræver først som sidst ledelse. 

Kom først på markedet  

De virksomheder, der knækker koden og kommer først på markedet med nye grønne løsninger eller koncepter, vil være morgendagens vindere. De skridt skal tages nu, og de skal tages og forankres i ledelsen. Det er ikke små skridt. Det er helt nye veje, der skal afsøges og helt nye løsninger, der skal sælges til kunderne. Og hvad betyder det så?  

Samme kerneprodukt – ny bæredygtig forretning 

Som produktionsvirksomhed kan det fx betyde, at fokus på at sælge fysiske produkter skal flyttes hen mod services knyttet til produkt, altså servitization. 

Ved at tilbyde servicebaserede løsninger kan man mindske affaldsproduktion, ressourceforbrug og forlænge produktets levetid gennem vedligehold, opdateringer og reparationer, der reducerer behovet for nye produkter. Samtidig vil det betyde tættere kunderelationer og bedre muligheder for at opfylde kundernes skiftende behov. For flere og flere virksomheder vil det også være relevant at se på regenerative, net-positive forretningskoncepter, hvor der er fokus på produkter eller produktionsmetoder, der gavner klima, biodiversitet og sociale forhold, fx ulighed og diversitet. 

Cirkulér din forretning stærkere 

Således er bæredygtighed ikke et anliggende, der kan isoleres fra den overordnede forretningsstrategi. Det er ledelsen, der skal sikre, at alle beslutninger og aktiviteter er i tråd med målet om bæredygtighed. Derfor skal arbejdet starte i ledelsen med et tydeligt top-down commitment, der skaber incitamenter og motivation for medarbejdere på alle niveauer til at bidrage til indsatsen.  

En tilgang, der også skal være med til at sikre, at arbejdet med bæredygtighed bliver mere end bare en rapporteringsøvelse – men en mulighed for skabe ny forretning.   

Kontakt

Anders Ziegler Kusk

Programleder, Bæredygtig Produktion

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.