Alle skal blive bedre til at bruge IT og AI
Projektet vil afhjælpe den digitale kompetencemangel i dansk erhvervsliv ved at opkvalificere virksomhedernes medarbejdere.
En af Danmarks meste presserende udfordringer i disse år er manglen på kvalificeret arbejdskraft. Erhvervslivet bevæger sig i stigende grad hen mod en digital tilværelse, og virksomheder oplever en stor efterspørgsel på kompetente medarbejdere med digitale kompetencer.
I år 2030 vurderes der at mangle 19.000 IT-specialister i Danmark og derfor er formålet med projektet Digital Dogme at løfte det digitale kompetenceniveau i dansk erhvervsliv gennem en treårig opkvalificeringsindsats.
Hvad er Digital Dogme?
Digital Dogme er et dansk initiativ, der blev lanceret i 2018 som et partnerskab mellem både private virksomheder, offentlige institutioner og uddannelsesinstitutioner.
Formålet med Digital Dogme er – også i dag – at fremme digital kompetenceudvikling blandt medarbejdere og ledere i det private erhvervsliv, især i forhold til de udfordringer og muligheder, som den teknologiske udvikling bringer.
Kernen i Digital Dogme er en række principper og forpligtelser, som de deltagende virksomheder tilslutter sig for at sikre, at deres arbejdsstyrke er digitalt parat. De vigtigste mål og principper inkluderer:
- Fremme af digital læring: Virksomheder og organisationer forpligter sig til at opkvalificere deres medarbejdere i forhold til digitalisering og teknologiske færdigheder.
- Deling af viden og erfaringer: Deltagerne opfordres til at dele erfaringer, succeser og udfordringer, når det gælder omstilling til digitale arbejdsformer.
- Samarbejde på tværs af sektorer: Digital Dogme opfordrer virksomheder og organisationer til at samarbejde på tværs af sektorer for at styrke den digitale omstilling i Danmark.
Initiativet blev startet af virksomheder som Novo Nordisk, Dansk Industri, LEGO og flere andre aktører, og er sidenhen støttet af blandt andre Industriens Fond.
Målet er at sikre, at Danmark fortsætter med at være konkurrencedygtig i en global økonomi, der i stigende grad er drevet af digitalisering og teknologiske fremskridt.
Digital Dogme er således også en del af den bredere dagsorden om livslang læring og fremtidssikring af arbejdsstyrken. Projektet tager derfor afsæt i den enkelte virksomheds specifikke behov for kompetenceudvikling – og fokuserer særligt på at styrke små og mellemstore danske virksomheder.
Projektet identificerede især behovet for fire generiske opkvalificeringsprogrammer: IT-sikkerhed, Digitalt Mindset, IT-transformationskonsulenter og Anvendelse af nye teknologier, herunder kunstig intelligens, til nye services.
Selvstændigt sekretariat styrer Digital Dogme
Omdrejningspunktet for Digital Dogme er sekretariatet, som sammen med de deltagende virksomheder skal afdække, hvilke uddannelser der er behov for hos virksomhederne.
Projektet er et opkvalificerings-initiativ og har derfor haft til hensigt at imødekomme erhvervslivets kritiske mangel på digitale kompetencer igennem uddannelse.
Digital Dogme lykkedes – takket være støtten fra Industriens Fond – at opkvalificere godt 80.000 medarbejdere over de fire år, som støttetilsagnet dækkede over.
Kort og langt sigte
Uddannelsesprogrammerne har på kort sigt styrket helt centrale kompetencer inden for fremtidens allervigtigste digitale kompetencer.
Dermed har Digital Dogme, med kort aftræk, kunnet levere kvalificerede medarbejdere til dansk erhvervsliv – herunder specialiserede IT-sikkerhedspersoner, helt specifikke nøglepersoner, som er virksomhedens bindeled mellem IT og forretning, samt personer med et innovativt digitalt mindset.
Desuden er projektet i dag leveringsdygtig i et case- og referencebibliotek over anvendelsen af ny teknologi.
På langt sigt skal projektets aktiviteter resultere i, at langt flere danske virksomheder har fokus på opkvalificering af deres egne medarbejdere, så virksomhederne bliver mere modstandsdygtige overfor hackere og digitale nedbrud.
Og desuden understøtte at flere virksomheder får udnyttet de muligheder, som ligger i anvendelsen af digitale løsninger og ny teknologi generelt.
Relaterede projekter
Projektdata
Projektet
Digital Dogme
Digital Dogme
2019-2024
7,4 mio. kroner
Projektpartnere
Bag projektet Digital Dogme står en række store danske aktører. Besøg dem herunder.
Nye Teknologier
Projektet er en del af Industriens Fonds arbejde med nye teknologier.
KONTAKT
Projekejer
Mette Beck-Nielsen
Administrerende direktør
26 34 32 94
mette@digitaldogme.dk
Projektansvarlig
Erik Holm
Kommunikationschef
51 15 80 07
erik@digitaldogme.dk