Fysiske produkter skal også være cybersikre

CyPro projektbillede
Aktiv
Cybersikkerhed

Fysiske produkter kobles ofte til internettet. Det giver mange fordele. Men det betyder også, at produkterne skal være meget mere cybersikre. Det er en udfordring som volder besvær i mange virksomheder, og derfor skal dansk erhvervsliv styrke arbejdet med sikkerhed i IoT-produkter.

Projektets topprioriteter

  1. Styrke arbejdet med IoT-sikkerhed i danske virksomheder.

  2. Sikre at IoT-sikkerhed får et større fokus i danske virksomheder – også på ledelsesniveau.

  3. Styrke netværk og videndeling blandt virksomheder som arbejder med fysiske produkters cybersikkerhed.

Danske virksomheder digitaliserer i høj grad deres fysiske produkter og deres produktion. Det er en god udvikling, som har været med til at udvikle mange nye forretningsmodeller og øget konkurrenceevnen på tværs af dansk erhvervsliv.

Men træerne vokser ikke ind i himlen. Selvom den øgede digitalisering har medført et stigende fokus på IoT-sikkerhed, så er der fortsat mange virksomheder, der har svært ved at få greb om den cybertrussel og det samlede risikobillede som følger med når fysiske produkter kommer online. Det skal CyPro-projektet hjælpe virksomhederne med at få løst.

Udfordringen bunder i mange forskellige ting og helt generelt findes der alt for mange forskellige tilgange, niveauer og kriterier hos såvel leverandører som aftagere når vi taler IoT-sikkerhed. Den udfordring bliver noget af det første, som CyPro-projektet tager fat i.

Fælles fodslag sætter retningen i CyPro

Derfor er der behov for at skabe et fælles fodslag om IoT-sikkerhed. Det er ikke noget den enkelte virksomhed kan gøre alene. Det kræver nemlig et kollektivt løft af markedet for sikre IoT-produkter – og det løft vil Industriens Fond, sammen med en række af kompetente partnere, nu gennemføre i dansk erhvervsliv.

Konkret søsættes projektet CyPro, der vil løfte IoT-sikkerheden i 100 danske industrivirksomheder. Dels for at udbrede eksisterende erfaringer, greb og værktøjer, dels for at udvikle ny viden og værktøjer som kan hjælpe den danske industri.

Projektet kommer især til at fokusere på virksomheder der producerer fysiske, opkoblede industriprodukter eller virksomheder der anvender fysiske, opkoblede produkter. Og særligt stilles der skarpt på tre områder.

  • Organisatorisk:
    Hvor ligger ansvaret, og hvordan bliver IoT-sikkerhed håndteret i virksomhederne?
  • Forretningsmæssigt:
    Hvordan sælges og værdisættes IoT-sikkerhed – internt såvel som eksternt i kunde-leverandørrelationer?
  • Teknisk:
    Hvordan sikrer virksomhederne, at de opkoblede løsninger, som de udvikler og/eller køber, er cybersikre?

Eftersom IoT-sikkerhed handler om andet og mere end tekniske løsninger, sigter CyPro efter at have et stærkt tværfagligt fokus gennem hele projektet.

Flere faser med fælles fokus

Med henblik på at styrke konkurrenceevnen hos alle deltagende virksomheder, er projektet bygget op af tre faser – en forberedelsesfase, en række virksomhedsforløb og en målrettet netværksindsats:

Undervejs i CyPro-projektet gennemføres en lang række aktiviteter for at sprede viden og erfaringer fra deltagervirksomhedernes arbejde med cybersikkerhed og IoT-produkter.

For eksempel afholdes en række videndelingsarrangementer, der udgives guidebøger og værktøjer og derudover udarbejdes også en række virksomhedscases fra projektet, som kan tjene som inspiration og gode eksempler.

Projektdata

Projektet

Projektnavn:
CyPro

Projektejer:
Alexandra Instituttet

Periode:
2022-2025

Støttet med:
12,9 mio. kroner

Projektpartnere

  • Alexandra Instituttet
  • Force Technology
  • Aarhus Universitet
  • DAMRC
  • Ugla Insights

Cybersikkerhed

Industriens Fond arbejder målrettet med at styrke dansk erhvervslivs kompetencer inden for cybersikkerhed.

Kontakt

Projektejer
Niels Husted Kjær
CEO
40 99 55 02
niels.husted.kjaer@alexandra.dk

Projektansvarlig
Gert Læssøe Mikelsen
Head of Security Lab
24 26 99 11
gert.l.mikkelsen@alexandra.dk

Kontakt

Nadika Bulathsinhala

Project Manager, Cybersecurity

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.