Spar penge og tid ved at reparere frem for udskiftning
En ny metode med 3D-print af et specifikt stålmateriale gør det muligt for Ravn Industri at spare både tid og penge på den lange bane.
25. april 2024 / Nye teknologier
Ravn Industri stod over for en materialeudfordring i produktionen.
De ville gerne 3D-printe emner og værktøjer til deres kunder i ’Tool Steel 11’. Det er en type værktøjsstål, der er kendt for god slidstyrke.
De vidste dog ikke, hvordan de skulle gøre det.
Derfor fik de hjælp fra MADE til at udvikle en hybrid fremstillingsmetode, der kombinerer flere forskellige teknologier. Nemlig en 3D-printer, der både kan deponere og fjerne materiale i ét system.
En indbygget 3D-printer i en CNC-fræser.
Teknologisk Institut, der er en del af MADE, hjalp smede- og maskinværkstedet fra Bjerringbro med at udvikle printparametre til den specifikke type værktøjsstål.
Baseret på disse parametre kan virksomheden kontrollere printprocessen i deres hybridprinter og reparere værktøjer, der går i stykker i forskellige produktionsvirksomheder.
Printeren kan altså både bruges til at skabe nye komponenter og reparere gamle:
”Fordelen ved at reparere værktøjer, fremfor at udskifte dem, er en skarp minimering af nedetiden. Hvis man skal udskifte værktøj, er der oftest en nedetid på en uge, hvis ikke mere. Hvis vi kan reparere det, kan vi komme ned på dage, måske timer,” forklarer Karl F. F. Fischer, specialist og Ph.d. hos Teknologisk Institut.
Ny viden om 3D-print
Udfordringen med at arbejde med ’Tool Steel 11’ er, at materialet er svært at bearbejde, fordi det er ekstremt hårdt. Men resultaterne viste alligevel, at materialet er optimalt, da det hærdes imens, det printes.
”Næste skridt efter projektet her, bliver at implementere det i firmaet og over for vores kunder. Og så er der formentlig en masse andre steder, vi kan bruge 3D-print og spare tid for kunden – og kroner ører på den lange bane” fortæller Brian Ravn, der er direktør i Ravn Industri.