Virksomhed sparer kunderne for 20.000 kg CO2 med 3D-print
Da virksomheden Advansor stødte på en udfordring med tryktab i deres rør, kiggede de mod 3D-print for at finde en løsning.
19. juni 2024 / Nye teknologier
Markedet for at finde løsninger, der kan nedbringe verdens forbrug af CO2 boomer. Også i Danmark.
Hos den danske Brabrand-virksomhed Advansor har de fx inddraget CO2-beregninger i deres løsninger, så de i dag er en markedsledende producent af blandt andet klimavenlige køleanlæg til bygninger.
I forsøget på at gøre virksomhedens løsninger endnu mere kosteffektive og grønne besluttede Advansor sig for at deltage i et forløb hos Dansk AM Hub for at afklare nogle konkrete udfordringer med et enkelt element i deres kølesystemer.
Udviklerne hos Advansor kunne nemlig konstatere at skarpe sving i rørene på deres køleanlæg gav et betydeligt tryktab i systemerne. Et tryktab, der førte til mindre effektiv køling og spild af energi.
Aerodynamiske rør sparer CO2
Sammen med Dansk AM Hub lykkedes det at 3D-printe nye rør, der er mere aerodynamiske indvendige og tilmed nemmere at bygge ind i Advansors maskiner.
Virksomheden har tidligere anvendt 3D-print til produktion med plast, men samarbejdet med Dansk AM Hub handlede om at producere højtrykskomponenter i metal til køling med CO2 i kølehuse. Systemer, der skal kunne klare et tryk på mere end 700 bar.
”Ærlig talt, så troede jeg ikke, det var en mulighed, før vi deltog i dette projekt,” siger Kenneth B. Madsen, CTO hos Advansor.
Men det var muligt – og på baggrund af produktoptimeringen har Advansor i dag reduceret energitabet i deres kølesystemer med 1 procent.
Det lyder ikke af meget, men en virksomhed vil med de nye rør, kunne opnå en besparelse på 70.000 kWh per år, hvilket svarer til knap 20.000 kg CO2 per år. Eller udledningen fra at køre en bil næsten fire gange rundt om jorden.