Mennesket kom før teknologien på dette års TechBBQ  

Diversitet, virksomhedskultur og værdier fyldte lige så meget som teknologi og kapital for både iværksættere og investorer på årets Tech BBQ.

TechBBQ åbnede i år med en såkaldt talk om diversitet i startups under overskriften Going Beyond Gender – the conversations we’re not having. Det blev en samtale, der helt bogstaveligt satte scenen for et emne, der gennemsyrede langt de fleste panelsamtaler på Danmarks største tech-startup messe på åbningsdagen.  

“Teknologi er ikke bare teknologi. Teknologi skal bruges til at skabe impact i verden, til at styrke den fælles tænkning. Derfor vil de debatter og samtaler, vi skal høre her, ikke kun handle om teknologi, men om at koble teknologien til større agendaer, så vi kan skabe en mere bæredygtig verden,” sagde Kay Michelsen, programansvarlig for Tech BBQ fra scenen.

Det kræver en bred pallette af talent at skabe fremtidens bæredygtige løsninger. Kodning og kapital er langtfra nok for at opnå succes nu, hvor teknologien er i eksplosiv udvikling. Her er videnskab, drift og brugerforståelse forudsætninger for at lykkes. Derfor skal der arbejdes mere strategisk med diversitet og inklusion i både startupmiljøet og i de etablerede corporate-miljøer.  

Men hvad er det præcis for udfordringer, vi står overfor?  

Diversitet er andet end hvide kvinder over for hvide mænd

Jessie Scheepers er impact Lead hos Pleo. Hun har været med til at vækste firmaet fra 40 til 550 medarbejdere og har en klar opsang til den danske selvforståelse:  

“Vi har en enorm binær forståelse af diversitet og ofte reduceres spørgsmålet til hvide mænd over for hvide kvinder. Og i den samtale udviskes alle andre forskelle, som fx farve, baggrund, seksuel orientering.” 

Det kan Claire Bøje Loundens, der er co-founder i NGO’en The Ball Room Association, skrive under på. Hun er barn af en dansk mor og en nigeriansk far. På trods af sin opvækst i Danmark og sit danske modersmål oplever hun fx, at folk ofte taler engelsk til hende, fordi hun er farvet.  

“Det er ekskluderende, og det får mig til at stille spørgsmålstegn ved, om jeg er dansk nok til det danske samfund. Det ligger i de helt små ting, som folk ikke er opmærksomme på,” siger hun og efterlyser mere nysgerrighed og åbenhed.  

‘Ged rid of the assholes’ 

I den anden ende af Lokomotiv-værkstedet sidder founder af Fintech-virksomheden Flatpay, Sander Janca-Jensen. Flatpay tilbyder betalingsløsninger til butikker og er den hurtigst voksende startup i Danmark. Selskabet gik i markedet i maj 2022 og har nu over 1000 butikker som kunder. Så sent som i foråret rejste selskabet 112 mio. kr. i en ny investeringsrunde.  

Ifølge Sander Janca-Jensen skyldes væksten ikke mindst ansættelsen af de rigtige mennesker, en flad struktur og en høj grad af tillid: 

“Jeg har oplevet en al for stor tolerance overfor dårlig ledelse og dårlig opførsel i de store virksomheder. Se at komme af med dem fra starten”, siger han.  

“Jeg møder også rigtig mange foundere, der fortæller, at de har back2back møder hver dag. Det kan jeg bare sige, at jeg ikke har. Jeg er nok én af de mindst stressede i vores virksomhed.”

“Det er fordi, at jeg har tillid til mine folk og lader dem, der ved mest, tage beslutningerne. Det skaber den bedste organisation og den bedste forudsætning for vækst, siger Sander Janca-Jensen.  

Startups pitchede for kandidater  

På tech-scenen var det virksomhederne selv, der var i den varme stol og skulle pitche deres arbejdsplads over for publikum. Rekruttering on stage, om man vil. Fælles for de startups, der var på talentjagt, var ikke kun det teknologiske omdrejningspunkt og vækstpotentialet.  

Det var værdier, organisationsstruktur, kulturen og fleksibiliteten i virksomheden, der blev solgt til publikum. At mennesket kom før teknologien på årets Tech BBQ, var der ingen tvivl om.  

Aktuelt

Det sker

Event: AI Denmark Summit 2023

Det sker

Event: GreenUP Demo Day 2023

Nyhed

22. august 2023

Dansk virksomhed 3D-printer ny børnehave i Ukraine

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.