Grøn omstillling: “Vi skal gøre det bedre”

Bæredygtige forretningsmodeller efterspørges af både markedet og myndighederne. Men den grønne omstilling er kompleks og drives af mange faktorer. Et godt sted at sætte ind er på den cirkulære produktion.

Vores forbrug i Danmark er tårnhøjt og intet tyder på, at vi bevæger os den rigtige vej. Data fra den globalt funderede Earth Overshoot Day og målinger af vores fælles verdensmål viser tydeligt situationens alvor.

Det står skidt til, og Danmark klarer sig rigtig dårligt. Derfor er vi nødt til at være meget mere bevidste om, at der slet ikke er balance i tingene, når vi producerer og forbruger som vi gør i dag. Således også beskrevet i den danske Circularity Gap Report.

”Vi skal gøre det bedre. I takt med at kunder, investorer og myndigheder stiller højere krav om klimatiltag og grønne løsninger, så bliver bæredygtig produktion et mere og mere dominerende konkurrenceparameter. Den konkurrence skal danske virksomheder vinde, og derfor skal bæredygtighedsindsatsen højere op på erhvervslivets agenda,” siger Anders Ziegler Kusk, der er leder af Industriens Fonds program for Bæredygtig produktion.

Konkret hjælp til virksomheder

Gennem programmet arbejder fonden især med danske virksomheders ressourceforbrug, energiforbrug, vandforbrug, affaldsproduktion og CO2-udledning.

”Bæredygtighed er en kompleks størrelse. Men med fem veldefinerede indikatorer kan både vi og de danske virksomheder fokusere og måle indsatsen, så forbedringer kan dokumenteres og omsættes til konkurrencekraft,” forklarer fondens programleder og peger på cirkulær økonomi som et særligt vigtigt indsatsområde:

”Transformeres industrien fra en lineær produktionsform til en mere cirkulær, så bonner det positivt ud på alle fem indikatorer. Ressourcerne bruges bedre, så der genereres mindre affald, og behovet for at udvinde nye ressourcer reduceres. Derfor er cirkulær økonomi en hjørnesten i den bæredygtige produktion.”

Med både smalle og brede indsatser, har Industriens Fond gennem flere år arbejdet med at øge cirkulariteten i dansk erhvervsliv.

Særligt er initiativerne Ready2LOOP og ZeroWaste godt i gang med, helt konkret, at hjælpe danske virksomheder på vejen mod en mere cirkulær økonomi.

Der skal mere til – men hvad?

Men der skal mere fart på omstillingen, hvis virksomhederne for alvor skal skumme fløden i form af styrket konkurrenceevne og øget omsætning.

Når cirkulære principper for alvor foldes ud, kan det betyde gennemgribende forandringer i forhold til produktdesign, organisering, forretningsmodel, værdikæder, partnerskaber, dataopsamling og teknologianvendelse.

Det er kompliceret og indgribende, og netop derfor skal danske virksomheders cirkularitetstiltag understøttes endnu mere end i dag.

Derfor har Anders Ziegler Kusk og hans kollegaer i Industriens Fond igangsat et Action:Call, hvor gode idéer fra nær og fjern efterspørges.

”Vi byder op til fællesdans for at sætte fart på de positive forandringer. Derfor håber vi, at alle der har gode indspark til erhvervslivets omstilling, vil byde ind og komme med gode idéer og impact-skabende projektforslag, så vi sammen kan bevæge flere virksomheder i retning mod en mere cirkulær økonomi,” lyder opfordringen fra Anders Ziegler Kusk.

Metoderne skal virke i virksomhederne

Heldigvis har han noget at have optimismen i. Det cirkulære tankesæt er nemlig ikke fremmed herhjemme og mange er bevidste om de balancer, som cirkulation og genbrug er med til at skabe.

Vi har i årevis cirkulæret glas- og plastflasker i et omsiggribende returpantsystem, vi har en stor vindmølleindustri, der igen og igen bruger blæsevejret som hovedleverandør i deres forretningsmodeller og vores fælles biblioteksbøger læses flere hundrede gange af begejstrede læsere.

Derudover er mange danskere også faste brugere af videresalgsplatforme hvor møbler, tøj og meget andet skifter hænder hver eneste dag.

Og også de deleøkonomiske forretningsmodeller og foreninger, hvor brugere og medlemmer deler eller ejer en fælles bilflåde, en ejendomsportefølje eller noget helt tredje, vinder frem.

”Heldigvis er der i Danmark allerede en god forståelse for gevinsterne i at dele, genbruge og cirkulere. Men det er vigtigt at tankesættet, metoderne og erfaringerne udvikles, udbredes og bruges meget mere, så de i højere grad kan komme dansk erhvervsliv til gavn. Altså i den enkelte virksomhed, på tværs af brancher og ud i de vidt forgrenede værdikæder. Jo flere der kommer med på vognen, desto hurtigere kan indsatsen veksles til vækst. Og det er derfor vi nu, sammen med en masse forskellige aktører, sætter ekstra skub på den bevægelse,” slutter Anders Ziegler Kusk med henvisning til fondens igangværende Action:Call, der kører helt frem til medio august 2024.

Læs mere om det nye action:call

Nyhed

21. maj 2024

Action:Call: Fremtidens cirkulære produktion  

Nyhed

21. maj 2024

Cirkulær produktion: Vi søger projektidéer

Nyhed

21. maj 2024

Action:Call – Sådan søger du 

Kontakt

Mere information kan fås ved at kontakte fondens sekretariat.

Anders Brandtoft

Presse- og kommunikationschef

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.