Cirkulære forretningsmodeller giver konkurrencefordele til danske virksomheder

Afsluttet
Bæredygtig produktion

Online platform med vigtige indsigter bidrager til styrket konkurrenceevne i dansk erhvervsliv gennem proaktiv omstilling til cirkulær økonomi.

Cirkulær økonomi har meget stort potentiale for vækst og jobskabelse i Danmark. Men mange produktionsvirksomheder ved ikke, hvordan de skal komme i gang med at omstille sig.

MATChE hjælper med omstilling til cirkulær økonomi

MATChE-projektet har vist, at værdikædesamarbejde er en af de største barrierer, som virksomhederne står over for i arbejdet med at skabe grønnere forretningsmodeller.

Ligeledes opleves udfordringer med at påvirke og samarbejde med store virksomheder, og større virksomheder har svært ved at stille realistiske bæredygtighedskrav til deres leverandører.

Med den platform som er udviklet af MATChE (Making the Transition to Circular Economy) er der nu udviklet en nyskabende metode, som gør små og mellemstore virksomheder, på tværs af sektorer, i stand til at identificere og implementere de muligheder, der ligger i cirkulær økonomi.

MATChE bliver til Ready2LOOP

MATChE-projektet har udviklet en særlig platform, der indeholder værktøjer og benchmarking data, der understøtter danske virksomheder i at arbejde med cirkulær økonomi.

Platformen vurderer blandt andet virksomhedernes omstillingsparathed til cirkulær økonomi og fokuserer blandt andet på organisationen, værdikæden, egnetheden af produktudbud og teknologier, samt graden af bæredygtighed og økonomisk potentiale.

Ligeledes har projektet udviklet forskellige ’omstillingsruter’, som passer til virksomhedernes typiske omstillingsbehov ved omstilling til den cirkulære økonomi.

Værktøjerne er siden lanceringen blevet downloadet over 7.000 gange, og næsten 500 virksomheder er på platformen, der i dag lever videre under navnet Ready2LOOP.

Gode eksempler på cirkulær økonomi

På hjemmesiden for Ready2LOOP kan man blandt andet se case-eksempler fra virksomheder som Novo Nordisk, B&O, Demant og BEWI.

MATChE

B&O

MATChE case NOVO NORDISK

Novo Nordisk

MATChE

Demant

På platformen findes i dag en lang række af værktøjer og materialer, der kan hjælpe små og mellemstore virksomheder godt på vej mod en mere cirkulær forretning.

Og derudover står Ready2LOOP for en række arrangementer rundt omkring i dansk erhvervsliv, hvor fokus er cirkulær økonomi, styrket værdikædesamarbejde og bæredygtig produktion.

Projektdata

Projektet

Projektnavn:
MATChE

Projektejer:
Danmarks Tekniske Universitet

Periode:
2015-2020

Støttet med:
3,6 mio. kroner

KONTAKT

Kontaktperson:
Tim C. McAloone
Professor
26 20 77 30
tmca@dtu.dk

Kontakt

Nanna Nyholm

Projektleder

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.