Virksomhed hyrede hacker for at finde svagheder i egne it-systemer  

Michael Seerup, administrationschef hos Uggerly.

Michael Seerup, administrationschef hos Uggerly.

Hos Uggerly arbejder man hver dag med mange leverandører, samarbejdspartnere og kunder - primært digitalt. Derfor er cybersikkerhed afgørende for driften.

Der er fart på op til jul hos el- og VVS-virksomheden Uggerly, som står for installationer i op til 800 nye huse om året. I årets sidste to måneder står et nyt hus klar hver anden time.

”Det kræver samarbejde mellem mange parter og leverandører – og ikke mindst cybersikkerhed i de digitale systemer. Både internt og eksternt,” siger Michael Seerup, administrationschef hos Uggerly.

Vores systemer er forbundne i værdikæden. Fx laver vi el på dag tre, VVS på dag ni og sikkert noget tredje på dag 15. I takt med at planlægningen ændrer sig, fordi én part ikke overholder tidsplanen, så bliver det hele skubbet ovre i vores system, hvor alle arbejdsgange opdateres automatisk. Dertil skal vi sikre, at materialerne leveres på byggepladsen på de rigtige tidspunkter. Alt det her falder til jorden, hvis de digitale systemer ikke spiller ordentligt sammen og sikkerheden ikke er i top,” siger Michael Seerup.  

Cybersikkerhed er vigtigst i værdikæden  

Et andet eksempel er Uggerlys aftale om at levere og installere 10.000 ladestandere, inden året er omme.  

“Når samarbejdspartneren opretter en sag om en ladestander i sit system, bliver den automatisk også oprettet hos os. Dertil bliver den planlagt og bogført. På den måde kan samarbejdspartneren på tværs af 10.000 sager konstant følge med i, hvad status er på den enkelte sag. Fejler det system, så går det ud over hele driften – både her og hos vores samarbejdspartner”, siger Michael Seerup.  

Stiller I konkrete krav til kunder og samarbejdspartnere om cybersikkerhed?   

“Vi koordinerer sikkerheden på de forskellige sager og beslutter sammen, hvordan den skal være” forklarer Michael Seerup og tilføjer, at cybersikkerhed fremover også vil spille en endnu større rolle i selve installationsarbejdet i takt med udbredelsen af IoT-devices, digitalisering af bygninger og Smart Homes. 

Hyrede en hacker  

For at få cybersikkerhed op på agendaen hyrede Uggerly en hacker til at infiltrere systemerne.  

“Vi ville gerne blive klogere på, hvad der egentlig kunne lade sig gøre, hvis en hacker kom ind i systemet. Hackeren fandt noget områder, hvor der var passwordadgang, og selvom de var krypteret, tog det kun otte timer at hacke dem.”  

“Vi fulgte hackeren gennem systemet, men hvis det ikke havde været en øvelse, så havde han lagt os ned på et døgn. Det ville gå udover vores kunder, for vi har jo kontinuerligt 5000 igangværende sager på tværs af landet. Vi ville ikke vide, hvor vi skulle køre hen i morgen, hvad vi havde bestilt af materialer, eller hvordan økonomien på et givent projekt ser ud,” siger Michael Seerup.   

Hvad har den oplevelse betydet for jeres arbejde med cybersikkerhed?  

“Vores medarbejdere bliver begrænset i deres adgange og digitale rettigheder. Men det er hele tiden en balancegang, for systemerne skal jo være brugervenlige. Derfor har vi også forskellige kampagner internt, der hele tiden holder fokus på, at man som medarbejder skal have styr på sin digitale sikkerhed.”  

Kunderne er imponerede

Oplever I, at arbejdet med cybersikkerhed er en konkurrencefordel?  

“Forventningerne til os er fortsat utrolig små. Men når vi først får samarbejdet op at køre med en kunde eller partner, og de rent faktisk kan se, hvad vi kan, og hvor højt prioriteret det er, så er de imponerede,” slutter Michael Seerup.  

Uggerly installationer specialiserer sig i en bred vifte af installationsopgaver, der spænder fra mindre el- og VVS-installationer til store byggeentrepriser.  

Fakta

Cyberbarometeret belyser konkurrencefordelene ved investeringer i cybersikkerhed. Barometeret er baseret på en årlig spørgeundersøgelse blandt danske små og mellemstore virksomheder. Årets barometer bygger på 919 besvarelser. Du kan læse årets rapport her.

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.