Særligt små virksomheder skal indstille sig på nye NIS2-krav

Malene Stidsen, Programchef, Cybersikkerhedsprogrammet

Malene Stidsen, Programchef, Cybersikkerhedsprogrammet

Mens blot omkring 150 danske virksomheder er omfattet af NIS1-direktivet, vil det nye NIS2-direktiv, der igen skærper kravene til virksomhedernes cybersikkerhed, få betydning for langt flere – og også mange mindre virksomheder.

Det viser den første omfattende kortlægning af NIS2-direktivets konsekvenser for danske virksomheder, som Industriens Fond står bag.  

Hele 36 pct. af de omfattede virksomheder lever ikke op til de størrelsesrelaterede minimumskrav i direktivet, men er alligevel omfattet qua deres kritiske rolle for offentligheden eller folkesundheden.  

“Vores kortlægning viser, at NIS2 vil ramme rigtig bredt, og at direktivet har direkte kurs mod over 1000 danske virksomheder. Det er rigtig mange, der nu skal forberede sig på markant skærpede krav til it-sikkerheden,” siger Malene Stidsen, der er programchef for Industriens Fonds Cyberprogram. 

Kortlægningen, der er valideret af en bred følgegruppe bestående af centrale myndigheder og brancheorganisationer, viser, at NIS2 vil ramme bredt i dansk erhvervsliv, når det er fuldt implementeret i slutningen af 2024. Det er især virksomheder inden for digital infrastruktur, energi og fremstillingsindustrien, der bliver omfattet. Tilsammen repræsenterer disse tre sektorer over halvdelen af de virksomheder, der står til at blive omfattet.  

Læs alle hovedkonklusioner i kortlægningen HER

Behov for dansk implementeringsmodel snart

“Som det ligger nu, betyder det, at mange mindre virksomheder – og principielt også deres underleverandører – skal til at se sig selv som samfundskritiske og dermed indstille drift og udvikling herefter. Derfor er det også vigtigt, at de danske myndigheder meget snart lægger sig fast på, hvordan direktivet skal implementeres i Danmark,” siger Malene Stidsen og fortsætter: 

“Vi har nu sat gang i næste fase, der skal give overblik over de berørte virksomheders styrker og svagheder ift. at leve op til kravene i NIS2. Ved at sætte fokus på dette vil vi bistå danske virksomheder med at komme på forkant med udviklingen – og dermed høste de konkurrencefordele, der ligger i at leve op til de digitale sikkerhedskrav fra myndighederne – men også voksende krav fra kunder og samarbejdspartnere,” siger Malene Stidsen. 

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.