Nyt samarbejde skal cybersikre 100 industrivirksomheder

Danske virksomheder digitaliserer i høj grad deres produkter og produktion. Det kan være med intelligente sensorer, der minimerer strømforbruget, eller med maskiner, der bliver koblet til internettet. Men den øgede digitalisering åbner også døren for hackere med onde hensigter – og det skal dansk erhvervsliv blive bedre til at håndtere.

Digitalisering danner baggrund for effektivitet, konkurrenceevne og vækst. Og brugen af IoT-løsninger åbner helt nye muligheder. Men der er et aber dabei som danske virksomheder skal blive mere opmærksomme på.

”Produkter og produktionsanlæg kobles oftere og oftere til internettet eller lokale netværk. Det skaber værdi for både virksomheder og kunder. Men udviklingen kræver nye kompetencer. Tingenes internet med sensorer og smarte produkter åbner nemlig nye flanker overfor de IT-kriminelle. Det skal danske virksomheder forholde sig mere systematisk til og hele tiden have cybersikkerheden for øje,” siger Malene Stidsen, programchef i Industriens Fond og fortsætter:

”Hvis ikke man som virksomhed og medarbejderstab har styr på cybersikkerheden – både når man udvikler nye produkter og når man optimerer sine egne processer – så går det ud over konkurrenceevnen. Jo sikrere virksomheden og dens produktsortiment er, desto mere attraktiv er man som leverandør og samarbejdspartner.”

Vil ændre tankegang

Til trods for konkurrencefordelene er der stadigvæk for mange danske virksomheder, der ikke tænker den nødvendige IoT-sikkerhed ind. Og slet ikke fra starten af, hvilket ellers er det smarteste.

Det forhold skal et nyt projekt nu lave om på. I løbet af de næste par år skal CyPro-projektet styrke IoT-sikkerheden hos 100 danske industrivirksomheder ved at give virksomhederne viden, så de kan håndtere, de trusler, de står overfor. Og derudover udvikles en række værktøjer, som kan løfte IoT-sikkerheden bredt i den danske industri.

“Når man introducerer smarte sensorer, så introducerer man også nogle risici. Vi skal derfor give virksomhederne indsigt i, hvad det er for nogle trusler, de står overfor. Nogle har sikkert en antagelse om, at det har deres leverandører styr på. Men vi skal have ændret tankegangen, så det bliver et eksplicit krav, som virksomhederne stiller. De skal vide, hvordan de håndterer risikoen for at blive hacket,” forklarer Gert Læssøe Mikkelsen, der er head of Security Lab ved Alexandra Instituttet.

Smarte sikre løsninger

Internetopkoblede produkter vinder frem over alt og spiller blandt andet en central rolle i forhold til bæredygtig produktion og den grønne omstilling.

”Der udvikles i disse år nye løsninger til produktion, energistyring og vandforsyning, som er afhængige af tilgængelige data, og som potentielt udgør en risiko i kritisk infrastruktur. Den risiko var ikke på samme måde til stede tidligere i de mere traditionelle og mekaniske løsninger. Så hvis vi skal foretage et skift fra de gammeldags løsninger til nogle smarte løsninger, der kan understøtte den grønne omstilling, så skal vi sørge for, at de smarte løsninger er sikre.” forklarer Mirko Presser, der er Lektor og forskningsleder, Engineering and technology-sektionen ved Aarhus Universitet.

CyPro-projektet skal se på, hvordan man teknisk sikrer virksomhederne, at deres opkoblede løsninger, som de køber, også er sikre. Men derudover vil projektet også se på, hvordan IoT-sikkerhed organisatorisk bliver håndteret i virksomhederne samt, hvordan IoT-sikkerhed sælges og værdisættes internt og eksternt i kunde-leverandørrelationer.

Læs mere og tilmeld dig til projektet på her

Fakta

Projektet, der er støttet af Industriens Fond med 13 mio. kr., hedder Cybersikker Produktion i Danmark (CyPRo). Det bygger på erfaringerne fra et tidligere projekt (CIDI), hvor man observerede, at mange virksomheder har svært ved at få greb om IoT-sikkerhed. Det nye projekt skal derfor skabe fælles fodslag om IoT-sikkerhed og sikre et kollektivt løft af markedet for IoT-produkter.

CyPro er et samarbejde mellem Alexandra Instituttet, FORCE Technology, DAMRC (Danish Advanced Manufacturing Research Center, Ugla Insights og Aarhus Universitet Herning, Institut for Forretningsudvikling.

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.