Ny dansk beregner kan få flere til at vælge grønne metoder

Frank Rosengreen Lorenzen, adm. direktør i Dansk AM Hub.

Frank Rosengreen Lorenzen, adm. direktør i Dansk AM Hub.

3D-print er ikke bare smart og en god forretning – det kan også gøre en forskel for klimaet. Det skal en ny beregner være med til at sætte to streger under.

En ny beregner skal vise, at de moderne 3D-produktionsformer, som under ét kaldes additive manufacturing (AM), kan spare klimaet for udledning af CO2e. Beregneren er udviklet af Dansk AM Hub, som i denne uge er i Frankfurt til AM-eventet FormNext, hvor CO2e-beregneren skal på arbejde.

Og netop FormNext er et helt ideelt udstillings- og udviklingssted for den nye beregner og de mange andre spændende initiativer, Dansk AM Hub har pakket i kufferten og taget med sydpå. Med 30.000 besøgende og 800 AM-virksomheder er det nemlig verdens største event for AM. I år er Danmark tilmed ikke blot med som deltager, men udvalgt som kernepartner sammen med de øvrige nordiske lande, og det giver ekstra gode muligheder for lanceringen af den nye beregner.

“Vi kunne ikke have bedt om en bedre platform for at showcase de stærke AM-løsninger, vi har her i Norden. Og med den nye beregner vil vi vise, hvordan AM kan skabe ikke bare bedre, men også mere bæredygtige produkter. Altså hvordan vi med AM kan reducere materialeforbrug, transport, spild og CO2-udledninger i det hele taget,” siger Frank Rosengreen Lorenzen, adm. direktør i Dansk AM Hub.

Testet i storstilet samarbejde

Beregneren viser CO2e-udledningen fra en printet genstand over hele genstandens levetid, sammenlignet med en tilsvarende enhed, som er produceret på traditionelvis ved f.eks. støbning eller fræsning. Med de nye data, der kommer ud af beregneren, kan en producent vælge produktionsmetode, før de producerer, alt efter hvad der er mest bæredygtigt. 

Frank Rosengreen Lorenzen fortæller, at Dansk AM Hub har regnet på knap 20 genstande indtil videre, som kommer fra små og mellemstore virksomheder.

“The Lego Group, Grundfos og Danfoss har også prøvet også den af, og vi er nu sikre på, at vi har fat i noget, der virker, og som kan gøre en forskel i industrien. Derfor er vi i fuld gang med at skabe et brugervenligt digitalt værktøj, som er lige til at tage i brug ude i produktionsdanmark.

På FormNext i Frankfurt vil vi drøfte værktøjets muligheder med de mange eksperter, som er til stede, særligt fra AM software- og hardware-leverandører. Og vi vi vil etablere konkrete aftaler om, at de leverer data på deres teknologi ind i vores beregner, ligesom, at vi kan få bragt deres teknologi i spil for danske SMVer gennem vores projekter,” siger Frank Rosengreen Lorenzen.

Læs mere om beregneren her 

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.