Tæt samarbejde mellem universiteter og erhvervsliv gør unik forskning til god forretning

Afsluttet
Iværksætteri

Med udviklingen af et unikt community for kommercialisering af universitetsforskning er Åbent Entreprenørskab i dag med til at øge teknologioverførelsen fra de danske universiteter ud til erhvervslivet.

Projektets resultater

  1. En veletableret model for samarbejdet mellem vidensinstitutioner og erhvervsliv.

  2. Et styrket samarbejdet mellem danske universiteter og dansk erhvervsliv om implementering af ny teknologi, om udviklingen af nye opfindelser og om skabelsen af flere videnstunge iværksættervirksomheder med stort vækstpotentiale.

  3. Øget udnyttelse og kommercialisering af enestående forskning fra de danske virksomheder, så forskningen nu i højere grad skaber omsætning og indtjening hos danske virksomheder.

Der er et stort potentiale i et tæt samarbejdet mellem danske universiteter og erhvervslivet om udviklingen af nye opfindelser og iværksættervirksomheder.

Det potentiale har Åbent Entreprenørskab været med til at realisere. Og i dag er projektets model, hvor danske universiteter arbejder systematisk sammen med danske virksomheder på en række forskellige måder, blevet en del af Danmarks nationale – statsfinansierede – arbejde med at styrke iværksætteriet og forbedre de danske virksomheders konkurrenceevne.

Hvad har Åbent Entreprenørskab gjort?

Gennem mange år oplevede erhvervslivet en ubalance mellem den høje kvalitet af viden, der produceres på de danske universiteter og niveauet for videns- og teknologioverførsel til de danske virksomheder.

Der var ganske enkelt for lidt forskning, der kom erhvervslivet til gode og virksomhederne fik for lidt ud af at søge universiteternes viden og teknologiopdagelser.

Derfor blev Åbent Entreprenørskab søsat. Målet var i højere grad at integrere iværksættere, erhvervsfolk og entreprenører i universitetsmiljøerne, så der blev skabt nogle mere åbne miljøer, hvor erfaringer og viden let kan udveksles og videreudvikles.

Hvordan ser Åbent Entreprenørskab ud i praksis?

Konkret er der oprettet decentrale entreprenørenheder – såkaldte business units – på hver af de otte danske universiteter.

Her samles erfarne iværksættere og entreprenører fra eksisterende virksomheder for at omsætte teknologisk forskning til kommerciel værdiskabelse og konkurrenceevne. Det sker blandt andet gennem opbygning af relationer med forskere og innovationspersonalet på universiteterne.

Entreprenørskab



open entrepreneurship

Åbent Entreprenørskab arbejder gennem flere forskellige metoder og faser, der hver især indeholder en række forskellige aktiviteter.

Samlet set bygger indsatsen på en pamflet af virkemidler, der har en veldokumenteret effekt på den hastighed og udnyttelsesgrad, hvormed forskningsresultater omsættes til viden ude i de private virksomheder.

I alt arbejder projektet gennem seks forskellige samarbejdsmodeller, der hver for sig, og i fællesskab, skal bidrage til at omsætte viden fra universiteterne, så den i højere grad kommer samfund og erhvervsliv til gode.

Ved entrepreneurs-in-residence får erfarne iværksættere og investorer en fysisk kontorplads på universitetet og får derigennem mulighed for at indgå direkte i forskningsmiljøet.

Ved intrapreneurs-in-residence placeres forretningsudviklere fra etablerede virksomheder i udvalgte forskningsmiljøer, der specifikt matcher virksomhedens innovationsbehov og branchekarakteristika.

Ved researchers-in-residence udstationeres universitetsforskere i virksomheder rundt omkring i Danmark for at opbygge stærke langvarige samarbejdsrelationer og et tæt kendskab til hinandens kompetencer, fokusområder og behov.

Gennem en målrettet accelerator får forskergrupper med perspektivrige opstartsidéer tilknyttet et hold af eksterne iværksættere med henblik på at udvikle en egentlig bæredygtig forretningsmodel, skabe et patenterbart produkt og derigennem bygge en vækstparat ny virksomhed.

Ved de såkaldte industry colliders samarbejder forskere, studerende og erhvervsfolk om at løse en konkret udfordring hos en mindre eller mellemstor dansk virksomhed. Her vil der især være fokus på at opbygge virksomhedernes personlige relationer til universitets- og iværksætterverdenen.

Og løbende bliver der afholdt bootcamps og konferencer hvor forskere og entreprenører i fællesskab får mulighed for at skærpe og udvikle idéer til nystartede virksomheder i form af potentielle spinout-virksomheder fra universitetet.

Se videoen og få et dybere indblik i, hvordan Åbent Entreprenørskab arbejder på de danske universiteter og hvordan det øger danske virksomheders innovationskraft og konkurrenceevne.

Udfordringen med at bygge bro mellem forskning og erhvervsliv har mange år på bagen. Industriens Fond har, sammen med blandt andre Danmarks Tekniske Universitet, arbejdet målrettet på at skabe flere spinout-virksomheder, flere vækstiværksættere og få mere viden flyttet fra universiteternes forsøgslokaler og ud til erhvervslivets forretningsudviklere.

Indledningsvist var der især fokus på iværksætterdelen, men med igangsættelsen af Åbent Entreprenørskab tilbage i 2017 er der nu opbygget et solidt økosystem af forskere, iværksættere og forretningsfolk, der samarbejder om entreprenørskab baseret på forskningstung viden og nye teknologier.

Fremadrettet fokuserer projektet yderligere på at øge antallet af innovative startups og på yderligere at styrke økosystemet ved nu at involvere alle de danske universiteter, samt Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Projektdata

Projektet

Projektnavn:
Åbent Entreprenørskab

Projektejer:
Danmarks Tekniske Universitet

Periode:
2016-2023

Støttet med:
2016 - 2019: 35,0 mio. kroner
2020 - 2023: 13,0 mio. kroner

PROJEKTPARTNERE

Projektet er udført af de otte danske universiteter i samarbejde med aktører, der har stort kendskab til spændingsfeltet mellem forskning, iværksætteri og det brede danske erhvervsliv.

KONTAKT

Projektejer:
Jes Broeng
Professor
24 25 38 35
jesbo@dtu.dk

Projektleder:
Helle Nielsen-Elgaard
Head of Innovation
22 12 88 92
helnie@dtu.dk

Kontakt

Morten Mommsen

Projektleder

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.