Spild skal bruges bedre i fødevareindustrien

Spild skal gøres til værdi i fødevareindustrien. Der kræver bedre samarbejder på tværs af både nye og eksisterende værdikæder - og så kræver det god implementering af nye teknologier.
Projektets topprioriteter
At øge værdiskabelsen i de danske fødevarevirksomheder gennem bedre anvendelse af sidestrømme.
At skabe nye værdikæder og samarbejder.
At kapacitetsopbygge og uddanne fødevareindustrien.
Danske fødevarevirksomheder kasserer hvert år store mængder ressourcer, der kunne være omdannet til nye fødevarer.
Med projektet Food Upcycling hjælpes virksomheder derfor med at omdanne disse uudnyttede sidestrømme til nye, værdifulde produkter, der både gavner forretningen og understøtter grøn vækst og bæredygtighed i hele fødevaresektoren.
Madspild som motor for innovation
Fødevareindustrien står overfor en stor udfordring. Hvert år går tonsvis af potentielle fødevarer tabt i Danmark alene.
En stor del af tabet skyldes uudnyttede sidestrømme. For eksempel pulp fra juiceproduktion, mask fra øl eller fermenterede svamperester, som ellers sagtens kan indgå i nye produkter, hvis der er viden, samarbejde og teknologi til rådighed.
Food Upcycling-projektet sætter ind netop her. Målet er at styrke danske fødevarevirksomheders konkurrenceevne ved at give dem mulighed for at udnytte sidestrømme, som ellers ville være gået til spilde – og i stedet forvandle dem til smagsrige, sunde, bæredygtige og mere konkurrencedygtige fødevarer.
Samarbejde skaber nye forretningsmuligheder
Projektet samler en stærk partnerkreds, der, som tværfaglig alliance, sikrer, at virksomheder får adgang til alt fra teknologisk ekspertise og fødevaresikkerhed til forretningsudvikling, regulering, markedsindsigt og internationalt netværk.
Projektet skaber på den måde nye værdikæder og bygger bro mellem producenter af sidestrømme og de virksomheder, der kan videreforædle dem.
300 virksomheder sættes i spil
Som et første skridt i Food Upcycling screenes 300 danske fødevarevirksomheder for at kortlægge potentialet i deres sidestrømme. Her vurderes mængder, kvalitet, fødevaresikkerhed, kommercielt potentiale og meget andet.
Godt og vel 200 virksomheder får en dybere vurdering af deres muligheder, og 40 udvalgte virksomheder – samt deres partnere – får skræddersyede udviklingsforløb som led i Food Upcycling-projektet.
I disse forløb hjælpes virksomhederne blandt andet med at udvikle nye produkter, optimere processer, sikre fødevaresikkerhed og finde velegnede samarbejdspartnere og afsætningskanaler.
Samlet set er ambitionen, at mindst 10 sidestrømsprodukter bliver markedsparate inden projektets afslutning – og at flere følger efter.
Digitale værktøjer og vidensdeling
Et vigtigt element i projektet er udviklingen af en digital platform som samler viden, værktøjer og inspirationscases. Her kan virksomheder blandt andet:
- Få adgang til et kortlægningsværktøj til vurdering af egne sidestrømme.
- Finde vejledninger om fødevaresikkerhed, holdbarhed og lovgivning.
- Se succesfulde cases fra Danmark og udlandet.
- Deltage i matchmaking og netværk via det internationale mødeforum Foodleap.
Den nationale danske digitale platform drives af Food & Bio Cluster Denmark, hvor den også kommer til at høre hjemme i fremtiden.
På den måde er platformen en permanent ressource for både danske virksomheder og internationale aktører, der vil handle med de danske fødevarevirksomheder.
Stærke gevinster for små og mellemstore virksomheder
Food Upcycling retter sig især mod små og mellemstore virksomheder, som ofte mangler ressourcer og viden til selv at komme i gang med upcycling. Gennem projektet får disse virksomheder:
- Hjælp til at udvikle og afprøve nye produkter.
- Sparring på forretningsmodeller og afsætningskanaler.
- Rådgivning om fødevaresikkerhed og lovgivning.
- Netværk med potentielle samarbejdspartnere og aftagere.
Foruden at styrke den danske fødevareindustris konkurrenceevne, så kommer Food Upcycling også til at medvirke til at reducere spild og CO2-udledning.
Projektet har desuden også potentiale til at ændre mindsettet i fødevareindustrien, så sidestrømme ikke ses som affald, men som en værdifuld ressource.
Samlet set skaber Food Upcycling forandring flere steder
En række forandringer forventes at udkomme fra projektets mange aktiviteter. Industrien skal opnå en bedre ressource-udnyttelse og blive bedre til at genanvende biologiske sidestrømme. På den måde kommer nye produkter på markedet, der bidrager til grøn innovation og bæredygtighed.
Og vigtigst af alt øges konkurrenceevnen hos virksomhederne ved at der skabes et styrket internationalt image af Danmark som frontløber inden for cirkulær økonomi, fødevarer af høj kvalitet og nye teknologier, der kan gøre en positiv forskel inden for fødevareproduktion.
Projektdata
Projektet
Food Upcycling
Teknologisk Institut
2025-2028
13,0 mio. kroner
Partnere
Food Upcycling gennemføres i et stærkt partnerskab med stor erfaring inden for fødevareproduktion og vækstskabelse.
Bevillingsmodtager
Anne-Lise Høg Lejre
Direktør
Teknologisk Institut
Kontakt
Knud Erik Hilding-Hamann
Seniorspecialist
72 20 14 21
KHI@teknologisk.dk
Kontakt
