Iværksætter: ’Jeg ser jo ikke mig selv som en chef’   

Ledelse og iværksætteri er ikke det samme. Projektet ‘Founder to Leader’ skal klæde flere iværksættere på til lederrollen.   

Med Aris Robotics har det stiftende trekløver, Sina Pour Soltani, Christian J. Eberhardt og Ann-Mia Ambjerg fundet et hul i markedet. De matcher affaldssortering med kunstig intelligens.

“Alle industrier har forskellige problemer med deres affaldsstrømme – med en automatiseret løsning som vores, der bygger på kameraer og kunstig intelligens, gør vi affaldssortering nemmere og grønnere – og vi kan tydeligt mærke stigende efterspørgsel i takt med, at kravene til bæredygtighed skærpes,” fortæller Ann-Mia Ambjerg.   

Aris Robotics består i dag, udover de tre co-foundere, også af to deltidsansatte og to praktikanter. Men virksomheden står nu over for en vækstrejse, der kræver flere medarbejdere i teamet. 

“Og den skal vi være godt forberedt på,” siger Ann-Mia Ambjerg, der belært af erfaring ved, at ledelse og iværksætteri ikke er det samme: 

“Jeg ser ikke mig selv som chef, men mere som en elev, der også lærer. Lederrollen er en ny rolle, hvor man skal tage ansvar for trivsel, engagement og motivation – og egne blinde vinkler. Det er helt nødvendigt for at skabe et kreativt miljø, hvor alle gode ideer skal på bordet,” siger Ann-Mia Ambjerg.

Det der er indlysende for mig, er ikke indlysende for alle 

“Mine co-founders og jeg tænker på samme måde. Vi forstår hinanden uden mellemregninger, og vi er tit oppe på et ide-niveau, når vi taler forretning. Men hvis det skal omsættes til værdi, skal vi blive bedre til at nedbryde vores vision i eksekverbare steps, som er tydelige for vores medarbejdere,” siger Ann-Mia Ambjerg og fortsætter:

“Sidste år skulle vi for første gang forsøge at hyre en ny medarbejder. Men vi fik ikke kommunikeret godt nok, at vi er i en fase i virksomheden, hvor hver gang vi laver noget, så gør vi det for første gang.”

Den manglende kommunikation resulterede i, at Aris Robotics desværre ikke fik hyret den person, som de ellers gerne ville.

“Det vi især lærte af forløbet er, at nogen kan have et indtryk af, at vi er super erfarne virksomhedsstiftere. Da vi hyrede de næste to deltidsmedarbejdere, var vi meget bedre til at kommunikere, at vi er på en rejse, hvor vi skal lære at have vores egen virksomhed. Og at arbejde for os er at være med på den rejse. Det tror jeg virkelig har inspireret vores nuværende medarbejdere til at tænke, at det er fedt at arbejde for Aris Robotics,” siger Ann-Mia Ambjerg.

Ledelse er ekstra vigtigt i startups

“Jeg tror faktisk, at ledelse er ekstra vigtig i startups, fordi det definerer, hvad virksomheden er. Man går fra at være et ‘founder team’ til et ‘hiring team’, hvor man for alvor skal skabe rammerne for kreativ udfoldelse. Det kræver, at man kigger indad og bliver bevidst om sine svagheder og blinde vinkler,” siger Ann-Mia Ambjerg, der her deler teamets overordnede tilgang til ledelse:  

  • Vores virksomhed er pr. definition missionsdrevet, hvor vi arbejder for ‘a world with no waste’. Men for alle virksomheder er det vigtigt at have et højere formål, som medarbejderne kan identificere sig med.  
  • Vi skal arbejde med at finde balancen mellem klar og tydelig kommunikation uden at ‘mikro-manage’  
  • Vi vil have et kreativt miljø. Det betyder også, at en 9-17 model ikke vil fungere her. Tværtimod vil vi opfordre medarbejdere til selv at eksperimentere med deres timer og hvad, der fungerer for dem.

Læs mere om projektet ‘Founder to Leader’, hvor der nu er åbent for tilmelding

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.