Forsyningskæde – har din virksomhed styr på det?  

– Hold kæft, vi snakker for lidt sammen.

Sådan lød det fra en repræsentant fra en af de ti SMV’er, der har været gennem første del af projektet ’Supply Chain Resilience’, som hjælper virksomheder med at sikre mere robuste forsyningskæder. Bag projektet står professor fra Syddansk Universitet, Jan Stentoft, som peger på, at netop dialog på tværs af funktioner er helt afgørende for arbejdet med at komme sårbarheder i forsyningskæderne til livs.  

Mange virksomheder ved slet ikke, hvor sårbare de er  

Ifølge professoren er der alt for mange virksomheder, der slet ikke er klar over, hvor sårbare, de er.  

– Det er svært at finde rav, hvis man ikke ved, hvordan rav ser ud. Arbejdet med forsyningskæder starter med en åben tilgang, hvor sårbarhederne gøres synlige. Hvor er virksomheden sårbar på hhv. indkøb, salg, produktion og administration. Svarene vil i høj grad afhænge af, hvem man spørger, siger Jan Stentoft.  
Indkøbssiden vil fx pege på materialemangel, mens man i produktionen typisk er sårbare ift. mandskab og kvalificeret arbejdskraft.   

– Som virksomhed skal man have hele billedet med for at kunne sætte ind der, hvor det giver mest værdi, siger Jan Stentoft.  

Fakta

Hvad er en forsyningskæde?

En forsyningskæde er en serie af aktiviteter, der er involveret i at producere og levere et produkt eller en service. Dette kan omfatte alt fra indkøb af råvarer og produktion til distribution og salg til slutkunder.

En forsyningskæde kan omfatte en række forskellige aktører, herunder leverandører, producenter, distributører og detailhandlere. Derudover spiller logistik og transport en vigtig rolle i forsyningskæden, da disse aktiviteter hjælper med at sikre, at produkterne når frem på en effektiv måde.

Virksomheder skal i gang nu  

SMV’erne er i deres natur mere sårbare over for forstyrrelser i forsyningskæderne end de store virksomheder. De har færre finansielle og menneskelige ressourcer, og det betyder, at de typisk er mere orienterede mod drift frem for de langsigtede udviklingsopgaver som at sikre robusthed i forsyningskæderne.  

Men det er helt nødvendigt at flere får hævet blikket og prioriteret arbejdet ifølge professoren: 

– Det er et spørgsmål om overlevelse. For det globale marked ser markant anderledes ud efter en global pandemi, aktuel krig i Europa og geopolitiske spændinger mellem Kina og USA. For bare at nævne et par ting, som potentielt kan lukke virksomheder, siger Jan Stentoft. 

Tavs viden og for stor afhængighed 

– Vi ser ofte en afhængighed af en enkelt leverandør – også på fx kritiske komponenter, samtidig med, at den givne virksomhed ikke er stor nok til at have en væsentlig rolle som kunde hos leverandøren. Virksomheder investerer stort i præcis det værktøj, som leverandøren anvender, og det gør det altså svært at gå et andet sted hen, hvis leverandøren sættes ud af spil, siger Jan Stentoft. 

Et andet fællestræk, som gør virksomhederne sårbare er den såkaldte ‘tavse viden’. 

– Virksomheder er ofte alt for afhængige af udvalgte nøglepersoner, der har kontakten med kunder eller leverandører. De er afgørende for, at driften opretholdes, men den viden de sidder på, deles alt for sjældent. Og når de så ikke er der mere, så har virksomheden et stort problem, siger Jan Stentoft.  

Relationsopbygning med kunder  

Jan Stentoft peger også på, at forholdet til kunderne ikke er stærkt nok.  

– Kunden er jo en helt afgørende del af forsyningskæden, og dem skal man altså kende godt. Hvad er deres behov, og hvordan sikrer man, at virksomheden ikke pludselig bliver væltet bagover af efterspørgsel. Omvendt ser vi også virksomheder, der lever af en eller to store kunder. Ryger de, ja, så ryger virksomheden også, siger Jan Stentoft.  

Fakta

Hvad består en forsyningskæde af? 

En forsyningskæde kan bestå af en række forskellige aktiviteter og aktører, der er involveret i at producere og levere produkter og tjenester til slutkunder. Dette kan omfatte:

  1. Indkøb af råvarer: Dette omfatter indkøb af de råvarer, der skal bruges til at producere produkterne.
  2. Produktion: Dette omfatter de aktiviteter, der er involveret i at forvandle råvarerne til færdige produkter, herunder formning, samling og montering.
  3. Distribution: Dette omfatter transport af produkterne fra producenten til det sted, hvor de skal sælges til slutkunderne. Det kan omfatte brug af forskellige transportmidler, herunder lastbiler, tog og skibe.

Om Supply Chain Resilience 

  • Projektet adresserer danske SMV’ers sårbarheder i forsyningskæderne  
  • Målet er at styrke og udvikle virksomhedernes resiliens over for nuværende og fremtidige kriser med afsæt i nye, konkrete værktøjer, der er nemme for virksomhederne at gå til.  
  • Projektet består af et udviklingsforløb i to runder med hver ti deltagende virksomheder.   

Gode råd til arbejdet med forsyningskæder  

  • Start med at skabe overblikket over de forsyningskæder, virksomheden indgår i  
  • Gør arbejdet tværorganisatorisk, så det står mere klart, hvor man er mest sårbar. Noget kan man påvirke – andet kan man ikke. Med afsæt i hele overblikket kan man se, hvor det skaber mest værdi at sætte ind 
  • Start med de lavthængende frugter: Sæt videndeling i system, fx gennem små videoer eller lign.  
  • Overvej at få en ekstern rådgiver på. Der er bl.a. rigtig meget hjælp at hente i erhvervsfremmesystemet. Det sikrer, at driften kan opretholdes, mens man styrker sine forsyningskæder  

Fakta

Hvad er supply chain management?

Supply chain management (SCM) indeholder processer, der styrer og leder såvel interne som eksterne aktiviteter i en eller flere forsyningskæder. SCM omfatter efterspørgselsstyring, planlægning, lagerstyring, produktion, indkøb og transport.

Læs også:

Besøg også projektets egen hjemmeside

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.