AI luger ukrudt og tjekker markens tilstand

Når der skal luges på marker over hele verden, er det i mange tilfælde danske FarmDroid, der kører rundt og står for arbejdet. Kunstig intelligens skal gøre det arbejde mere præcist, og et pilotprojekt hos AI Denmark, viser stort potentiale.

FarmDroid står bag en markrobot, der kører på solenergi. Ved hjælp af et avanceret GPS-signal kan den så frøene ultra præcist og samtidig udføre mekanisk rensning mellem afgrøderne på marken.

Markedet for markrobotter i landbruget forventes at vokse eksplosivt de kommende år, og innovation er en katalysator for at bevare den internationale førerposition:

“Vi kan se en kæmpe værdi i data, som vi (bogstaveligt talt) skal i gang med at høste,” fortæller Peter Førby-Madsen, der er innovationsansvarlig hos FarmDroid.  

“I dag har vi såkaldt driftsdata fra maskinen, men vi vil også gerne have data fra marken. Robotten kører pt. udelukkende efter et foruddefineret mønster via GPS, men vi vil også gerne have den til at kunne ændre mønster efter forholdene,” forklarer Peter Førby-Madsen.

AI åbner op for helt ny detaljegrad

“Vi har allerede rigtig meget billedmaterialefra robotten. Men AI skal hjælpe os med at kategorisere og anvende den data til viden om fx plantesygdomme, insektbekæmpelse eller gødningsbehov. Det kan både hjælpe os med at gødningsdosere og med at begrænse brugen af pesticider,” forklarer Peter Førby-Madsen.

Kan køre på marker andre har sået

Ambitionerne med kunstig intelligens handler også om at komme ind på det konventionelle marked, der er markant større end det økologiske marked:

“Med AI kan vi importere andres kørelinjer og identificere rækker, vi ikke selv står bag. Det betyder, at vi også kan køre og rense ved afgrøder, som robotten ikke selv har sået. Det åbner op for et helt nyt marked for os,” forklarer Peter Førby-Madsen.

Pilotprojektet hos AI Denmark har vist et stort potentiale og har indbragte FarmDroid en finaleplads i opløbet om Industriens Fonds AI Award.

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.