Virksomheder står klar når krisen kommer til Danmark

Virksomhedsberedskabet - Falck
Aktiv
Internationalisering

Når kriser rammer kan erhvervslivet gøre en forskel. Med et veletableret virksomhedsberedskab koordineres virksomhedernes kriseindsatser, så de kan gøre endnu mere gavn, hvis Danmark rammes af en national krise.

Projektets topprioriteter

  1. At mobilisere og strukturere et virksomhedsberedskab, der kan hjælpe Danmark når en national krise rammer.

  2. At styrke danske virksomheders kriseberedskab.

  3. At etablere en varig forankring af Virksomhedsberedskabet.

Hvis vi i Danmark rammes af alvorlige hændelser – uanset om det er pandemier, oversvømmelser, kompromitteret cybersikkerhed eller sammenbrud i forsyningskæder – så spiller erhvervslivet en central rolle i at holde hjulene i gang og samfundet sammen.

Derfor er Falck i samarbejde med Dansk Industri, Dansk Erhverv og en række partnere gået forrest i forhold til at etablere Virksomhedsberedskabet.

Det nye beredskab er et nyt initiativ, der samler og aktiverer danske virksomheders ressourcer til gavn for både erhvervsliv og samfund.

Virksomhedsberedskabet skaber et stærkere Danmark

Formålet med Virksomhedsberedskabet er dobbelt. Dels skal det styrke virksomhedernes eget beredskab og evne til at håndtere kriser, dels skal det muliggøre en hurtig, koordineret og effektiv mobilisering af erhvervslivets ressourcer i samfundskritiske situationer.

Med inspiration fra erfaringerne under COVID-19-pandemien og i lyset af det stigende trusselsbillede fra klimaforandringer og geopolitiske spændinger, er behovet for et stærkt erhvervsberedskab højaktuelt.

Krisehåndtering gøres konkret

Virksomhedsberedskabet er ikke bare en strategisk vision. Tværtimod er det et operationelt redskab for danske virksomheder.

Gennem medlemskab i Virksomhedsberedskabet får virksomheder blandt andet adgang til:

  • Skræddersyet rådgivning i kriseforberedelse og -håndtering.
  • Træning og informationsmøder om trusselsbilleder, efterretninger og responsstrategier.
  • Netværksmøder og vidensdeling på tværs af brancher og geografi.
  • Indsats-, alarmerings- og genopretningsplaner, der kan anvendes direkte i virksomhedens drift.
  • Adgang til et informationsnetværk med kvalitetssikrede opdateringer og analyser.

Initiativet er åbent og relevant for alle danske virksomheder. Men det er især de små og mellemstore virksomheder, som typisk ikke har egne krisestabe, der får markant værdi gennem de koordinerede indsatser i partnerskabet.

Virksomhedsberedskabet rummer bred vifte af kompetencer

Beredskabet arbejder målrettet på at identificere og organisere virksomheder, der kan bidrage i mange forskellige krisesituationer, for eksempel:

  • Evakuering og genhusning af op til 50.000 personer.
  • Håndtering af forurening og klimahændelser – fra drikkevand og luftkvalitet til oversvømmelser og orkaner.
  • Støtte til fødevareforsyning, kommunikationsnetværk og energiinfrastruktur.

Erhvervslivets nye beredskab udvikles i tæt samarbejde med Beredskabsstyrelsen, der er repræsenteret i Virksomhedsberedskabets rådgivende udvalg.

Beredskab bliver til bedre konkurrenceevne

Når virksomheder er bedre rustet til kriser, skaber det ikke kun sikkerhed. Det skaber også konkurrenceevne.

Med god forberedelse og stærk resiliens kan virksomheder – både store og små – bedre fastholde produktionen, sikre forsyningskæderne og minimere driftstab, selv under pres.

I takt med at beredskabet nu etableres, er målet at beredskabet udvides til at rumme mere end 500 virksomheder.

Ydermere arbejdes der hen i mod at virksomhederne i beredskabet skal have styrket deres beredskabskapacitet markant, og i fællesskab etablere et solidt datagrundlag og aftalesæt, der muliggør hurtig handling under kriser.

Løser også en systemisk opgave

På længere sigt skal Virksomhedsberedskabet bidrage til en grundlæggende forandring i dansk erhvervsliv, hvor beredskab tænkes som en fast del af forretningsstrategien i virksomheder over alt i Danmark.

Den forandringsskabelse kræver solid forankring og målrettet kommunikation. For at give Virksomhedsberedskabet frie hænder til den opgave, forankres det indledningsvist som en særskilt enhed i Falck, men forventes på længere sigt – i takt med at fondsstøtten udløber – at have udviklet sig til at være en selvstændig forening med medlemsbaseret finansiering.

På den måde sikres det, at Virksomhedsberedskabet ikke bliver en midlertidig indsats, men snarere udvikler sig til at være en model, hvor virksomheder på tværs af brancher samarbejder, forbereder sig og træder til, når Danmark har allermest brug for det.

Projektdata

Projektet

Projektnavn:
Virksomhedsberedskabet

Projektejer:
Falck

Periode:
2025-2026

Støttet med:
2,3 mio. kroner

Bevillingsmodtager

Jacob Riis
CEO
Falck

Kontakt

Virksomhedsberedskabet kan kontaktes både telefonisk og på mail:

  • Telefon: 21 13 50 49
  • E-mail: VB@falck.com

Kontakt

Charlotte Kjeldsen Krarup

Udviklingsdirektør

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.