Dansk erhvervsliv rykker ud i rummet

Space Commercialisation Denmark
Aktiv
Internationalisering

Flere danske virksomheder skal udnytte de muligheder som findes inden for rumteknologi og rumindustrien i bred forstand.

Projektets topprioriteter

  1. At understøtte accelerationen af danske startups, så mere end 40 nye rumrelaterede iværksættervirksomheder etableres og udvikles gennem projektet.

  2. At hjælpe mere end 60 små og mellemstore virksomheder i Danmark med at udnytte rumteknologi i deres forretningsmodeller.

  3. At udvikle økosystemet og styrke det danske ruminnovationsmiljø gennem netværk, kapacitetsopbygning og internationalt samarbejde.

Den globale rumøkonomi vokser med en imponerende hastighed. Rummet blev tidligere betragtet som en næsten uopnåelig grænse for menneskelig opdagelse. Det har ændret sig gennem de seneste årtier og verdensrummet er nu ved at blive den næste store front for kommercielle muligheder.

Space Commercialisation Denmark bygger på denne vækstudvikling og skaber unikke forretningsmuligheder for små og mellemstore danske virksomheder – baseret på rumteknologi.

Projektet er et bredt partnerskab mellem offentlige og private aktører. Særligt er det rundet af et tæt dansk samarbejde med European Space Agency, og med det udgangspunkt sigter projektet mod at gøre Danmark til en nøglespiller i den globale rumindustri.

Hvorfor Space Commercialisation Denmark?

Prognoser peger på at den globale rumøkonomi tredobles inden 2035. Det er en markant vækst, drevet af nye teknologier, faldende omkostninger og stigende interesse fra private investorer og virksomheder.

I den kontekst er Space Commercialisation Denmark sat i søen, for at sikre Danmark en prominent plads i denne hastigt voksende sektor.

Og alt tyder på, at det målrettede arbejde med at styrke den danske rumindustri, betaler sig. I samarbejde med European Space Agency har Danmark gennem en årrække arbejdet med erhvervsudvikling gennem projektet ESA Business Incubator Denmark.

Den indsats har markant accelereret udviklingen af rumrelaterede startups og etablerede virksomheder i Danmark og projektet har allerede kastet bemærkelsesværdige resultater af sig.

For eksempel er 40 nye iværksættervirksomheder blevet skabt og de mange nye startups har samlet set tiltrukket i omegnen af 350 mio. kroner i finansiering​.

Hvor spiller Space Commercialisation Denmark sin største rolle?

Anvendelsen af rumteknologi begrænser sig ikke til det ydre rum. Tværtimod. Mange af de teknologier og produkter som udvikles til brug i rummet, har mange forskellige praktiske anvendelsesmuligheder her på jordoverfladen også.

I princippet er der ingen begrænsninger for, hvordan Space Commercialisation Denmark arbejder med teknologi og forretningsudvikling. Men der er særligt fire veje til kommercialisering af verdensrummet, som projektet stiller skarpt på.

  • Upstream:
    Udvikling og kommercialisering af teknologier på områder som satellitter og raketter.
  • Downstream:
    Anvendelse af data fra rummet til jordbaserede løsninger som for eksempel GPS- og satellitkommunikation.
  • Spin-off:
    Kommercialisering af rumteknologier, der kan anvendes i andre industrier som for eksempel medicinsk teknologi.
  • Aktiviteter i rummet:
    Nye forretningsområder ude i rummet som for eksempel udvinding af ressourcer​.

Med igangsættelsen af Space Commercialisation Denmark bygges der nu videre på erfaringerne fra ESA Business Incubator Denmark.

Ambitionen er at udvide rummets kommercielle anvendelser til flere danske virksomheder. Der vil særligt være fokus på små og mellemstore virksomheder, der typisk har sværere ved at adoptere og udnytte de kommercielle muligheder i rummet fordi den rette viden og et relevant netværk har manglet.

Space Commercialisation Denmark

Anvendelse

Flere virksomheder skal udnytte rumteknologier i praksis – både i nye og eksisterende forretningsmodeller.

Space Commercialisation Denmark

Innovation

Space Commercialisation Denmark hjælper virksomhederne med at innovere og skabe nye produkter.

Space Commercialisation Denmark

Netværk

Gennem forskellige arrangementer kommer danske virksomheder i stigende omfang tættere på det globale marked.

For – på bedst mulig måde – at understøtte væksten hos de danske virksomheder, gennemfører Space Commercialisation Denmark en række målrettede tiltag.

  • ESA Technology Broker:
    Et skræddersyet program, der introducerer danske virksomheder til mulighederne i rumsektoren og hjælper dem med at anvende rumteknologi i deres eksisterende produkter og tjenester. Det inkluderer også matching med potentielle internationale samarbejdspartnere, coaching og rådgivning om, hvordan produkter kan kommercialiseres i rumindustrien​​.
  • Udvikling af økosystemet:
    For at sikre, at Danmark kan konkurrere internationalt, vil Space Commercialisation Denmark styrke samarbejdet mellem forskningsinstitutioner, startup-virksomheder og den etablerede industri. Netværket omfatter desuden stærke forbindelser til internationale aktører som National Aeronautics and Space Administration og SpaceX, samt lokale forskningsinstitutioner som Aalborg Universitet, Aarhus Universitet og Danmarks Tekniske Universitet​.
  • Finansiering og vækst:
    Space Commercialisation Denmark hjælper danske virksomheder med at tiltrække finansiering til innovation og forretningsudvikling gennem forskellige støtteprogrammer og fonde​.

Derudover kommer Space Commercialisation Denmark også til at arbejde med fire veldefinerede veje til kommercialisering af rummet og rumteknologi. 

  • Acceleration af Startups:
    Gennem initiativet støttes etableringen af mindst 40 nye startups, der både skal modtage finansiel støtte, teknisk rådgivning og adgang til relevant internationalt netværk.
  • Støtte til virksomheder:
    Små og mellemstore danske virksomheder får hjælp til at anvende rumteknologi i deres forretningsmodeller – for eksempel brug af satellitdata til at optimere logistik eller produktion​.
  • Kapacitetsopbygning:
    Space Commercialisation Denmark arbejder tæt sammen med danske universiteter for at øge kendskabet til rummets kommercielle muligheder blandt studerende og forskere. Projektet vil også facilitere deltagelse i internationale messer og konferencer, så danske virksomheder kan fremvise deres løsninger på verdensplan​​.
  • Netværksdannelse:
    En nøglekomponent i Space Commercialisation Denmark er at væve et tættere netværk mellem danske og internationale aktører. Gennem netværksarrangementer og deltagelse i internationale events som Slush og Web Summit, vil de danske virksomheder få mulighed for at præsentere deres teknologier for investorer og samarbejdspartnere​.

Hvordan ser succes ud for Space Commercialisation Denmark? 

Initiativet engagerer sig i mange forskellige vækst- og udviklingsrejser gennem sine mange aktiviteter. Derfor måles Space Commercialisation Denmark på mange forskellige indikatorer. Der er dog særligt to parametre, hvor forventningen til projektet er stor og hvor det forventes, at der – relativt hurtigt – leveres målbare resultater.

  • Flere rumrelaterede virksomheder:
    Målet er at øge antallet af danske virksomheder, der kommercialiserer rumteknologier, med 40 procent i løbet af projektperioden.
  • Tiltrækning af kapital:
    Space Commercialisation Denmark sigter mod at tiltrække minimum 400 millioner kroner i finansiering til startups og innovationsprojekter inden for rumsektoren​​.

Med igangsættelsen af Space Commercialisation Denmark står danske virksomheder over for en unik mulighed for at blive en del af den globale rumøkonomi.

Ved at udnytte rummets potentiale kan startups og de mange små og mellemstore virksomheder i Danmark styrke deres konkurrenceevne, få adgang til nye markeder og skabe bæredygtig vækst.

Ved at åbne dørene til rummet på vid gab skabes uendelige muligheder og dermed er Space Commercialisation Denmark ikke bare en investering i rummets fremtid, men også i Danmarks økonomiske udvikling og globale position som teknologisk frontløber.

Projektdata

Projektet

Projektnavn:
Space Commercialisation Denmark

Projektejer:
Danmarks Tekniske Universitet

Periode:
2024-2029

Støttet med:
24,0 mio. kroner

Projektansvarlig:
Marianne Thellersen
Innovationsdirektør
Telefon: 45 25 10 08
Mail: mthel@dtu.dk

Projektleder:
Sune Nordentoft Lauritsen
Sekretariatschef
Telefon: 45 25 97 21
Mail: snl@space.dtu.dk

Kontakt

Morten Mommsen

Projektleder

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.