DISCO-satellitter skal få flere studerende til at sigte efter stjernerne

Danish Student Cubesat Programme
Aktiv
Nye teknologier

Danish Student Cubesat Programme (DISCO) vil øge talentpuljen af kandidater med kompetencer inden for rumteknologi. Det gøres med etableringen af et særligt studenterprogram, som skal arbejde med cubesats og andre former for mikrosatelitter og rumteknologi. Danish Student Cubesat Programme skal imødekomme en stigende efterspørgsel efter tværfaglige rum-kompetencer, der bredt kan komme dansk erhvervsliv til gavn.

Projektets topprioriteter

  1. At styrke interessen for naturvidenskab, teknologi og særligt rumteknologi hos danske studerende.

  2. At skabe særlig interesse for og kompetencer inden for cubesats og andre mikrosatelitter.

  3. At dygtiggøre fremtidens arbejdskraft for danske rumvirksomheder.

Verdensrummet er et stort vækstområde, der rummer store potentialer for dansk erhvervsliv. Men samtidigt med at mulighederne er store, så står rumerhvervet overfor en fremtidig mangel på kvalificeret arbejdskraft.

Danmark har med andre ord behov for at øge interessen for naturvidenskabelige og tekniske uddannelser overalt i uddannelsessystemet – og det kan blandt andet gøres gennem undervisning i rumrelaterede emner. Den udfordring tager projektet Danish Student Cubesat Programme, ofte blot omtalt som DISCO, op.

DISCO er et studenterprogram centreret om design, konstruktion, test, opsendelse og udnyttelse af to cubesats. Cubesats er kubeformede satellitter, der er billige at opsende, samtidig med at de kan udnyttes til et hav af forskellige formål. Eksempelvis jordobservation, forskning, kommunikation og tests af nye teknologier. Og derudover er cubesats også et stort internationalt vækstområde.

Danish Student Cubesat Programme styrker de studerendes interesse for teknologi og rumfart

Hovedformålet med Danish Student Cubesat Programme er at øge antallet af kandidater med de rette kompetencer til at indgå i den danske rumindustri. Derved styrkes danske rumvirksomheder og andre højteknologiske vækstområder ved at få bedre adgang til kompetent arbejdskraft.

Over tid bliver Danish Student Cubesat Programme integreret på eksisterende uddannelser på fire danske universiteter, blandt andet i form af workshops og kursusaktiviteter, og derudover inkluderes det også i videreuddannelsen af gymnasielærere rundt omkring i Danmark.

Projektet skal være med til at øge interessen for STEM-uddannelser, altså uddannelser inden for naturvidenskab, teknologi, ingeniørkunst og matematik, og derigennem forbedre Danmarks styrkeposition inden for udvikling og produktion af Cubesats og øvrige aktiviteter inden for rumindustrien.

Ved at øge interessen for naturvidenskabelige og tekniske uddannelser er det hensigten, at projektet også vil bidrage til at øge konkurrenceevnen for andre erhverv i Danmark, herunder inden for industrien generelt, samt landbrug, klimahåndtering, vand og det maritime Danmark. Ydermere er tanken, at Danish Student Cubesat Programme på sigt vil være med til at sikre en stabil pipeline af opstartsvirksomheder til ESA BIC Denmark.

Projektdata

Projektet

Projektnavn:
Danish Student Cubesat Programme

Projektejer:
Aarhus Universitet

Periode:
2021-2023

Støttet med:
4,25 mio. kroner

KONTAKT

Projektejer
Ulrik Ingerslev Uggerhøj
Institutleder
Aarhus Universitet Institut for Fysik og Astronomi
23 38 23 73
ulrik@phys.au.dk

Projektansvarlig
Christoffer Karoff
Lektor
Aarhus Universitet
21 18 39 26
karoff@geo.au.dk

Kontakt

Nadika Bulathsinhala

Projektleder, Cybersikkerhed

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.