DISCO bringer danske virksomheder ud i verdensrummet

Danish Student Cubesat Programme
Aktiv
Nye teknologier

DISCO, som står for Danish Student Cubesat Programme, styrker danske kompetencer og virksomheder inden for rumteknologi og iværksætteri.

Projektets topprioriteter

  1. At styrke den danske rum-industri.

  2. At skabe danske rum-iværksættere

  3. At styrke interessen for naturvidenskab, teknologi og særligt rumteknologi hos danske studerende.

Danmark skal være det bedste iværksættermiljø inden for rumteknologi i Europa. Og samtidigt skal udviklingen af nye rumrelaterede produkter i danske virksomheder styrkes. Det gøres blandt andet ved at understøtte et tættere samarbejde mellem erhvervslivet og de danske vidensinstitutioner.

Det forbedrede samarbejde sker gennem videreudviklingen af en innovativ open source cubesat-platform, som gør det muligt for studerende at opnå teknisk erfaring med at sende satellitter i rummet – og som også baner vejen for mere inddragelse af erhvervslivet.

DISCO-projektet stræber således efter at skabe et tværfagligt, mangfoldigt miljø, der fremmer koblingen af teknologi, bæredygtighed og iværksætteri – og dermed understøtter dansk erhvervslivs indtog i rummet, så danske virksomheder kan få del i det voksende marked for rumrelaterede produkter og serviceydelser, på både jorden og ude i rummet.

DISCO skal udvides

Gennem en årrække har DISCO, som er en forkortelse for Danish Student Cubesat Programme, etableret sig som et kendt brand hos især danske STEM-studerende og blandt aktører inden for rumfart og astrofysik.

Men nu hæves ambitionerne. DISCO skal udbredes og udvides, så miljøet omkring DISCO favner flere faggrupper og generelt bliver mere forskelligartet.

Derfor skal DISCO i endnu højere grad sørge for, at reducere barriererne for iværksætteri i rumsektoren og tilbyde en platform, hvor alle typer af studerende kan eksperimentere med og udvikle innovative løsninger.

Det centrale formål hos DISCO er fortsat at gøre rumteknologi tilgængelig for flere unge og fange deres interesse derfor, men herudover sigtes der altså nu endnu mere efter at studerende med forskellige faglige baggrunde engagerer sig i rumindustrien og at de er med til at skabe nye virksomheder.

Brobygning til industrien

Som en del af DISCO kobles erhvervsliv og uddannelsesmiljøet tættere sammen. Således udføres centrale DISCO-aktiviteter, som for eksempel space challenges og hackathons, i samarbejde med danske rumvirksomheder.

Disse challenges kommer til at fokusere på tre kerneområder – additive manufacturing, cybersikkerhed og dual use – som alle er vigtige elementer i udviklingen af en bære- og konkurrencedygtig dansk rumindustri.

Det er blandt andet gennem disse space challenges og hackathons, at danske virksomheder kommer til at samarbejde med talentfulde studerende og rumiværksættere – samarbejder, der kan føre til nye innovative løsninger og værdiskabende partnerskaber.

Unik cubesat-platform

Et kerneelement i DISCO-projektet er opbygningen af en innovativ open source cubesat-platform. Det er i høj grad universitetsstuderende der kommer til at drive opbygningen af platformen, hvor de, sammen med forskere og virksomheder, får mulighed for at teste nye teknologier i rummet.

Ved at benytte den velafprøvede og veldesignede platform kan de danske virksomheder reducere risikoen for fejl, når nye produkter testes, og samtidigt øges chancen for kommerciel succes, da produkterne beviseligt har kunnet klare sig under svære betingelser ude i rummet.

Flere rum-iværksættere

Et centralt element i DISCO er at kombinere teknologisk innovation med iværksætteri. En dominerende ambition er derfor, at projektdeltagerne får konkret og praktisk erfaring med at skabe teknologi, der kan bruges både i rummet og på jorden.

DISCO





På den måde har DISCO en unik placering i det danske innovationsmiljø, hvor det samarbejder med uddannelsesinstitutioner, acceleratorer og startup-aktører i alle dele af landet og dermed baner vejen for bedre og mere dansk rum-iværksætteri.

Målet er, at mere end 400 studerende bliver rumiværksættere – altså udvikler et entreprenant mindset og kompetencer til at skabe innovation hos både etablerede, nystartede og egne virksomheder. Og desuden forventes det, at mindst 10 ansøgninger fra DISCO-deltagere sendes til ESA BIC Denmark med henblik på at drive væksten fremad og udvikle iværksættervirksomheder, der senere bliver til danske vækstkometer.

DISCO byder op til dans

I hele sin essens handler DISCO om at koble teknologier, mennesker, virksomheder og verdensrummet sammen med henblik på at styrke den danske rumindustri og virksomhedernes konkurrenceevne.

En af de vigtigste indsatsområder i projektet er derfor udviklingen af en cubesat-platform, som vil være tilgængelig for studerende, startups og andre relevante spillere.

Platformen gør det muligt at samarbejde omkring nye teknologier og det ydre rum, og desuden er platformen med til at gøre det billigere at sende satellitter i rummet, hvilket sænker de økonomiske barrierer for adgangen til rumteknologi.

DISCO skaber på den måde en platform for in-orbit demonstrationer, der giver danske virksomheder mulighed for – helt konkret – at teste deres teknologier i rummet. Det vil styrke det danske innovationsmiljø og sikre, at flere virksomheder får adgang til nye forretningsmuligheder i rummet eller med kobling til rummet.

For både små og mellemstore danske virksomheder er DISCO således en unik mulighed for at få adgang til rumteknologi og virkelighedstro tests og demonstrationer ude i rummet – og det kan tilmed gøres til en brøkdel af den pris, det normalt ville koste. På den måde åbnes verdensrummet for helt andre virksomheder end i dag.

Forskellighed fremmer forretningen

DISCO lægger stor vægt på at fremme diversitet både i køn og faglig baggrund blandt deltagerne. Erfaringer viser, at tværfaglige teams ofte klarer sig bedst i iværksættermiljøer, og derfor er diversitet et centralt fokusområde for projektet.

Gennem aktive rekrutteringsindsatser vil projektet mobilisere studerende fra fag som humaniora og samfundsvidenskab og matche dem med studerende fra teknologiske og naturvidenskabelige baggrunde. Den indsats skal være med til at skabe et mangfoldigt miljø, der kan fremme innovation og nytænkning inden for rumteknologi på flere og bedre måder end i dag.

DISCO





Ydermere har DISCO også et stærkt fokus på miljø- og klimamæssig bæredygtighed. Nogle af de produkter og satellitter, der sendes op som led i projektet, vil eksempelvis studere effekten af klimaforandringer i Grønland og danne grundlaget for at integrere bæredygtighedsmål i fremtidige space challenges.

På den måde kan projektet også bidrage til at øge fokus på, hvordan rumteknologi kan bruges til at fremme FN’s 17 Verdensmål.

DISCO danner fundamentet

Samlet set er hele det samlede initiativ således en investering i fremtiden for dansk rumiværksætteri og innovation.

Projektet styrker Danmarks position som et af de førende lande inden for rum-iværksætteri i Europa. Og med yderligere aktiviteter i de kommende år, skal DISCO skabe og udbygge et miljø, hvor studerende tiltrækkes fordi de kan udvikle banebrydende løsninger, der kan anvendes både i og uden for rummet.

Med den unikke kombination af teknologi, iværksætteri, vækstfokus og bæredygtighed er DISCO dermed en vigtig medspiller i kampen for at forme fremtidens rumsektor, hvor danske virksomheder skal spille vigtige hovedroller qua sine banebrydende produkter og stærke konkurrenceevne.

De mange indsatser, aktiviteter, tiltag og challenges kan følges på blandt andet Instagram og Facebook.

Projektdata

Projektet

Projektnavn:
DISCO

Projektejer:
Aarhus Universitet

Periode:
2021-2027

Støttet med:
2021 - 2024: 4,3 mio. kroner
2024 - 2027: 7,1 mio. kroner

Hvad er DISCO?

DISCO er et studenterprogram centreret om design, konstruktion, test, opsendelse og udnyttelse af cubesats. Cubesats er kubeformede satellitter, der er billige at opsende, samtidig med at de kan udnyttes til et hav af forskellige formål. Eksempelvis jordobservation, forskning, kommunikation og test af nye teknologier. Derudover er cubesats også et stort internationalt vækstområde. Følg arbejdet i DISCO her.

KONTAKT

Projektejer:
Lone Ryg Olsen
Direktør
20 76 76 79
lroaudk

Projektansvarlige:
Christoffer Karoff
Lektor
21 18 39 26
karoff@geo.au.dk

Jonas Brandt
Forretningsudviklingschef
20 44 21 91
jobr@au.dk

 

Kontakt

Nadika Bulathsinhala

Projektleder, Cybersikkerhed

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.