Stor indsats skaber cirkulære kompetencer i fremstillingssektoren

Cirkulært kompetenceløft – ledelse, innovation, produktion
Aktiv
Bæredygtig produktion

Hele virksomheden skal med ombord, når produktionen skal gøres mere cirkulær. Derfor skal små og mellemstore produktionsvirksomheder have adgang til de rette kompetencer – på alle niveauer i organisationen – for at gennemføre en grøn omstilling til cirkulær produktion.

Projektets topprioriteter

  1. At skabe én samlet indgang hvor virksomheder kan opnå kompetencer inden for cirkulær produktion.

  2. At uddanne medarbejdere på alle niveauer i dansk erhvervsliv inden for cirkulær produktion.

  3. At lave praksisnære uddannelser, der hurtigt flytter viden og teori ud i erhvervslivet hvor det kan omsættes til praksis, nye produkter, nye processer og ny vækst.

Omstillingen til en moderne cirkulær produktion i den danske produktionssektor forudsætter, at emnet gøres konkret, håndgribeligt og praksisnært ved at styrke kompetencerne hos medarbejdere og ledere i industrien.

De rette kompetencer kan opnås gennem viden og træning og derfor igangsættes en samlet og koordineret national uddannelsesindsats med fokus på både teori og praksis i den cirkulære produktion.

Cirkulært kompetenceløft som katapult for omstillingen

I dag er knap 10 procent af de omkring 300.000 ansatte i den danske fremstillingssektor involveret i arbejdet med cirkularitet – og kun få arbejder i dybden med den cirkulære omstilling. Det fremgår af den danske Circularity Gap Report, der blev udgivet i 2023.

De tal kan være et udtryk for, at der er et stort, uforløst kompetencepotentiale, der spænder ben for omstillingen til cirkulær produktion.

Med et målrettet dansk fokus på uddannelse skal der derfor gennemføres et cirkulært kompetenceløft af alle medarbejdere i og omkring den danske industri.

Konkret går fire stærke uddannelsesinstitutioner sammen – AMU Nordjylland, AMU Syd, UCN og IBA Erhvervsakademi Kolding – for at udvikle og afprøve en helhedsorienteret kompetencemodel, hvor alle niveauer og medarbejdertyper i virksomhederne engageres og trænes.

På den måde kommer det cirkulære tankesæt højt på agendaen hos både bestyrelser, ledelser, mellemledere og operatører og de får også de nødvendige værktøjer og kompetencer til at skabe cirkulær forandring i praksis.

Cirkulært kompetenceløft styrker konkurrenceevnen

Med sine mange forskellige praksisnære uddannelsesaktiviteter fører indsatsen hurtigt forbedringer med sig i industrien og hos de deltagende virksomheder og medarbejdere.

Med sin strukturerede tilgang giver projektet alle de deltagende virksomheder en direkte og enkel adgang til kompetencer og rådgivning, som samles ét sted:

  • Virksomhederne får en screening og analyse af deres potentiale og modenhed i forhold til cirkulær produktion.
  • Virksomhederne får en omstillingsplan, der skitserer strategiske mål og nødvendige handlinger.
  • Virksomhederne får en kompetenceplan, skræddersyet til virksomhedens konkrete behov og medarbejderprofiler.
  • Virksomhederne får adgang til individuel rådgivning og sparring.
  • Virksomhederne får et mellemlederforløb med fokus på forandringsledelse og medarbejderinddragelse.
  • Virksomhederne får adgang til netværk og erfaringsudveksling med andre virksomheder og eksperter.
  • Virksomhederne får én specifik kontaktperson og fuld administrativ service i forhold til kursustilmelding og refusion.

Ved at samle alle fagligheder og al administration i en samlet pakke, så slipper virksomhederne for at navigere i et fragmenteret uddannelsessystem i jagten på et cirkulært kompetenceløft.

Et partnerskab, der bygger bro

Projektets helt store styrke ligger i det tværgående samarbejde. De deltagende uddannelsesinstitutioner dækker tilsammen hele uddannelsespaletten, herunder alt fra korte AMU-kurser til længerevarende og mere dybdegående diplomuddannelser.

Det betyder, at virksomhederne i praksis får adgang til et komplet kompetencetilbud – koordineret og tilpasset deres behov.

I grove træk forventes det, at UCN og IBA Erhvervsakademi Kolding bringer den forskningsbaserede indsigt og arbejder tæt sammen med virksomhederne om strategi og forretningsudvikling, mens AMU Nordjylland og AMU Syd står for at omsætte planerne til praksis og efteruddanne medarbejdere med afsæt i den virkelighed, der findes på fabriksgulvet.

Fra viden til handling med varig effekt

Indsatsen med at skabe et cirkulært kompetenceløft i dansk erhvervsliv bygger på både teori og praksis gennem en aktionsbaseret tilgang, hvor kompetenceudvikling og forretningsudvikling går hånd i hånd.

Indsigterne og erfaringerne fra de 20 case-virksomheder, der er en del af indsatsen, bruges løbende til at udvikle og finjustere kompetencepakkerne – og formidles desuden til resten af dansk erhvervsliv.

På den måde sikres det, at resultater og erfaringer ikke bliver skjult for omverdenen i et lukket projektmiljø. Tværtimod. Med henblik på at sprede viden og værktøjer bredt i industrien udvikles der både en praktisk håndbog og en metodeguide, og erfaringerne føres videre ind i de officielle uddannelsesprogrammer via Industriens Uddannelser og samarbejdende institutioner.

Den brede indsats som projektet står bag baner dermed vejen for en systemisk forandring, hvor det bliver lettere for danske virksomheder at finde vej til relevante, cirkulære kompetencer og værdiskabende efteruddannelse.

Der vil, af åbenlyse årsager, være gode muligheder for at skabe store gevinster hos de 20 virksomheder der deltager direkte i projektet og dets udviklingsaktiviteter.

Men ambitionerne videre. Projektet sigter derfor efter at inspirere og engagere langt flere virksomheder gennem netværksaktiviteter, cases, kommunikation og formidling. Og med etableringen af regionale netværk og en omfattende kommunikationsindsats sikres det, at erfaringerne spredes bredt – også til brancher og virksomheder, der normalt er svære at nå med grønne initiativer.

Derfor er der også grundlag for at et cirkulært kompetenceløft kan få mange positive konsekvenser i de danske virksomheder.

Når medarbejdere og ledere på alle niveauer får viden og værktøjer til at arbejde mere cirkulært, bliver det lettere at reducere spild, optimere ressourcer og skabe bæredygtige produkter og forretningsmodeller – alt sammen faktorer der stiller virksomhederne bedre i fremtiden.

Og med én samlet indgang til opkvalificering bliver det mere enkelt for virksomhederne at komme i gang med at skabe en mere bæredygtig produktion.

Projektdata

Projektet

Projektnavn:
Cirkulært kompetenceløft – ledelse, innovation, produktion

Projektejer:
AMU Nordjylland

Periode:
2025-2028

Støttet med:
4,4 mio. kroner

Cirkulær produktion

Indsatsen med at skabe et cirkulært kompetenceløft i den danske industri er igangsat som led i Industriens Fonds arbejde med at understøtte omstillingen til cirkulær produktion i Danmark.

Partnere

Projektet om cirkulært kompetenceløft gennemføres i et stærkt partnerskab med stærke evner inden for uddannelse og efteruddannelse.

Bevillingsmodtager

Peter Thomsen
Direktør
AMU Nordjylland

Kontakt

Søren Ingerslev Himmelstrup
Projekt-og udviklingschef
96 33 23 39
sih@amunordjylland.dk

Kontakt

Brian Christensen, projektleder

Brian Christensen

Projektleder

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

INFO

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.