Videnscenter gør genfremstilling til en motorvej mod cirkulær produktion

Genfremstilling er en unik forretningsmulighed med stort vækstpotentiale. Fremtidens produktion er nemlig ikke kun ny. Den skal være cirkulær. Derfor skal danske virksomheder tage et kæmpe skridt mod en cirkulær økonomi, hvor brugte produkter får nyt liv og ny værdi.
Projektets topprioriteter
At etablere et nationalt dansk kraftcenter for genfremstilling.
At gøre genfremstilling konkret og anvendeligt for danske virksomheder.
At skabe viden og løsninger, der kan skaleres og deles bredt i den danske industri.
Genfremstilling – ofte kaldet remanufacturing – er en af de mest lovende strategier i den grønne omstilling af industrien.
Ved at tage brugte eller udtjente produkter tilbage og bringe dem op på samme eller højere kvalitet som nyproducerede varer, reduceres både ressourceforbrug, affald og CO2-udledning markant.
reManuFactory rykker industrien i den rigtige retning
Kun få danske virksomheder har taget skridtet mod genfremstilling. Men det skal et nyt nationalt center for genfremstilling lave om på.
Derfor etableres et stærkt nationalt omdrejningspunkt for viden, teknologi og samarbejde omkring genfremstilling.
Centret placeres på Danmarks Tekniske Universitet og bliver et konkret tilbud til virksomheder, som vil udforske og implementere genfremstilling i praksis.
Målet er klart, nemlig at styrke danske virksomheders konkurrenceevne og gøre dem klar til fremtidens krav om cirkularitet og bæredygtighed.
reManuFactory gør idéer til virkelighed
Det nye center er skabt til den danske produktionssektor. Derfor har centret fokus på især små og mellemstore virksomheder i industrien, som ønsker at arbejde med genfremstilling og opnå de tilhørende gevinster:
- At forlænge levetiden på produkter og komponenter
- At mindske afhængigheden af importerede råvarer
- At udvikle nye forretningsmodeller baseret på cirkulære principper
- At leve op til kommende regler om produktdesign og cirkularitet
Det nye center rummer en lang række af aktiviteter der primært er målrettet fire typer af produkter og materialer:
- Elektronik
- Mekaniske og elektromekaniske produkter
- Plastik og komposit
- Metalprodukter og -komponenter
Gennem centeret kan danske virksomheder få konkret hjælp af relevante eksperter og samtidigt indgå i nye partnerskaber, der kan fremme arbejdet med cirkulær produktion.
Det betyder også, at virksomheder kan få gavn af reManuFactory på flere forskellige måder – afhængigt af hvad der passer bedst til den enkelte virksomhed. Af eksempler kan nævnes:
- Pilotprojekter: Op mod 150 virksomheder får mulighed for at teste teknologier, metoder og forretningsmodeller i samarbejde med kompetente forskere og studerende. Projekterne skræddersys ud fra virksomhedens behov.
- Co-Lab-forløb: 5-10 virksomheder får mulighed for at gennemføre dybdegående innovationsforløb med adgang til state-of-the-art udstyr og eksperter i laboratorierne på Danmarks Tekniske Universitet.
- Drop-in rådgivning: 20-25 virksomheder får adgang til specialiseret sparring og konsulentydelser.
Det nye reManuFactory-center spænder bredt og handler både om forskning, teknologi og praksisnære indsatser og processer.
Dermed adresserer centeret alle de vigtige områder, der skal på plads for at gøre genfremstilling til en bæredygtig forretningsmodel:
- Teknologisk udvikling og test af processer som inspektion, demontering og reparation
- Designprincipper for produkter, der let kan skilles ad og genfremstilles
- Effektive retursystemer og brug af digitale teknologier som IoT og blockchain
- Cirkulære forretningsmodeller, der skaber værdi – både økonomisk og miljømæssigt
- Værktøjer til at dokumentere de miljømæssige gevinster
- Hjælp til at skalere initiativer fra prototype til produktion
reManuFactory er en del af industriens samlede arbejde med at skabe cirkulær produktion i den danske fremstillingssektor.
Og selvom centret – rent fysisk – holder til hos Danmarks Tekniske Universitet i Lyngby, så koordineres og deles viden på tværs af andre projekter og aktører herhjemme og globalt. Således er der allerede lavet samarbejdsaftaler med universiteter og videnspartnere i blandt andet Tyskland, Sverige, USA og Japan.
reManuFactory rækker langt ud i fremtiden
Dermed får den danske forsknings-og undervisningssektor også styrket sin position som en førende international aktør inden for cirkulær produktion og mere bæredygtige forretningsmodeller.
Det understøtter tiltrækningen af dygtige studerende, der både bliver en del af projektets aktiviteter, men som også kommer til at spille en langsigtet rolle som arbejdskraft for små og mellemstore danske virksomheder.
Og det bliver nødvendigt. De danske virksomheder står over for krav om grøn omstilling, og i den omstilling repræsenterer genfremstilling en unik mulighed for at styrke forretningen og reducere belastningen på miljøet.
Med genfremstilling er der ikke nødvendigvis tale om en løsning, der kræver store investeringer i ny produktion – men en omstilling, der bygger videre på virksomhedens eksisterende produkter, maskinparker, viden og netværk.
Det gør metoden meget attraktiv for netop de små og mellemstore virksomheder hvor investeringsrammerne er små og hvor nye tiltag inden for bæredygtig produktion hurtigt skal skabe ny indtjening.
Projektdata
Projektet
reManuFactory – nationalt videnscenter for genfremstilling
Danmarks Tekniske Universitet
2025-2029
37,0 mio. kroner
Bevillingsmodtager
Hans Nørgaard Hansen
Institutleder
Danmarks Tekniske Universitet
Kontakt
Tim McAloone
Professor
45 25 62 70
tmca@dtu.dk
Devarajan Ramanujan
Professor
devr@dtu.dk
93 50 88 48
Kontakt
