Vi skal gribe markedet for cirkulær forretning

Thomas Hofman-Bang

Thomas Hofman-Bang

Fire procent. Det er, hvad vi kan svinge os op til, når det kommer til cirkularitet i Danmark. Det viser den første, danske Circularity Gap Rapport, der netop er udkommet. En understregning af, at vi langt fra er så bæredygtige, som vi tror.

96 procent af det danske forbrug bygger altså på nye materialer. Udvundet, fragtet, forarbejdet, solgt, smidt væk. At få nedbragt ressourceforbruget er en bunden opgave.

Men mens vi klynger os til nationale målsætninger, bliver her-og-nu-handling alt for ofte skudt til hjørne. Ambitionsniveauet skal op. Især i SMV’erne, der står over for en åben spillebane af muligheder, som vi i langt højere grad skal folde ud.

Nyt grønt marked venter på danske løsninger

Det forudsætter, at vi taler mere om potentialerne. Om de konkrete forretningsmodeller. At vi får de gode eksempler frem i lyset. Med andre ord skal vi flytte os fra ‘Hvorfor’ til ‘Hvordan’. Grøn omstilling skal være andet og mere end en reduktionsagenda, vi kan slå hinanden i hovedet med. For det er hverken fordrende for klode eller konkurrenceevne på den lange bane.

Én ting er altså at få styr på CO2-regnskabet og være compliant med de grønne krav, som vil ramme alle virksomheder. Noget andet er at angribe udviklingen proaktivt.

Lige nu åbenbarer sig et grønt, globalt marked, der higer efter bæredygtige løsninger. Dem skal danske virksomheder stå forrest til at levere. Det kan vi, fordi vi har et solidt fundament at stå på.

Foregangsland eller ej, så har vi vist os førende inden for vind- og solenergi, og vi har et spirende startupmiljø i krydsfeltet mellem grøn omstilling og ny teknologi. Når det kommer til bæredygtige løsninger, hviler omverdenens øjne fortsat på Danmark – det skal vi udnytte.

Take-back, genanvendelse og deling af ressourcer

Derfor: Få sat den nuværende forretningsmodel under lup. Identificer de områder, hvor værdi og effekt er størst.

Det kan være maskinfabrikken, der går fra salg til udlejning eller indfører vedligeholdes- og opgraderingstjenester, det kan være elektronikproducenten, der re-designer med fokus på modulære komponenter, eller det kan være møbelfabrikanten, der bruger genanvendte materialer.

Mange er i gang, og de skaber sunde forretninger med produkter eller løsninger, der efterspørges.

Quickfix? Bestemt nej. Omstillingen kræver nytænkning, strategisk forarbejde, involvering af forsyningskæder og ikke mindst risikovillighed. Arbejdet er stort, men tøven er ikke længere en mulighed. Til gengæld er der et nyt marked at erobre.

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.