“Vi købte den første robot, før vi havde et job til den”

For otte år siden begyndte det fynske gartneri Rosborg at automatisere sin planteproduktion med cobots - robotter, der kan arbejde i tæt kontakt med de menneskelige medarbejdere. Og det har reduceret antallet af tunge løft og monotone arbejdsopgaver samt hævet kadencen og styrket produktiviteten i det daglige arbejde.

Hvis du er typen, der køber friske krydderurter, så er der ret stor sandsynlighed for, at den seneste basilikum, brøndkarse eller bredbladede persille, du har sat tænderne i, er blevet dyrket i drivhusene hos Rosborg i Bellinge. 

De producerer nemlig 40 forskellige slags friske krydderurter og leverer store dele af Danmarks forbrug af de smagfulde planter.

“Gartnerierhvervet har altid været præget af meget håndarbejde, og da vi producerer 27 millioner krydderurter om året, var vi nødt til at indføre noget automation for at blive mere produktive,” siger driftsmester Flemming Kristiansen fra Gartneriet Rosborg.

Legende tilgang til implementering

Normalt er det medarbejder-ejede gartneri meget nøjagtige, når de udarbejder business cases for nyt udstyr, men i tilfældet med den første kollaborative robot, havde de en lidt anden tilgang. Fokus var at gøre sig nogle indledende erfaringer.

“Vi havde en legende tilgang til det. Vi gjorde simpelthen det, at vi købte en kollaborativ robot uden at have et job til den og afprøvede den for at se, hvad den egentlig kunne,” siger Flemming Kristiansen, der startede med at få den nyindkøbte robot til at skrive “tillykke med fødselsdagen” til bestyrelsesformanden, som skulle godkende investeringen.

“Så var den i hus,” fortæller han med et smil.

Flemming fandt dog hurtigt andre opgaver til robotten, og i dag udfører den en halv mands arbejde og sparer gartneriet for cirka 150.000 kroner om året.

Gartneriet har sidenhen indkøbt yderligere to kollaborative robotter, som afhjælper tunge løft i pakkeriet.

Jobfrygt gjort til skamme

Gartneriet Rosborg tæller i dag over 130 medarbejdere, hvoraf nogle indledningsvist kiggede lidt skævt til den nye, mekaniske kollega.

“Da vi fik de første robotter, var folk bange for, om de skulle overtage deres job. Det har vist sig, at der ikke er nogen, der har mistet deres job. Vi har faktisk ansat flere. Vi er blevet mere produktive i tiden efter, vi har introduceret robotter,” fortæller Flemming Kristiansen.

Gartneriet Rosborg sendte i foråret 2019 fire medarbejdere afsted på et todages kursus hos Teknologisk Institut for at få en grundlæggende forståelse for programmering og anvendelse af cobots i produktionen.

“Jeg synes helt klart, at folk skal sendes på kursus, så de får noget basisviden, om hvordan robotterne fungerer,” opfordrer Flemming Kristiansen og fortsætter.

– Jeg kan se, at vi har nogle medarbejdere, som er blevet mere glade og synes, det er sjovt at arbejde med de her maskiner.

Cobot Lab

Ovenstående interview er udført i regi af projektet Cobot Knowledge Lab, som er finansieret af Industriens Fond. Projektet understøtter den danske fremstillingsindustri og ønsker, at Danmark skal være et foregangsland i forhold til at udnytte de mange konkurrencemæssige fordele, der er ved cobots. 

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.